České chaty snů

3. května 2023 09:00

redakce Prima Living

České chaty snů v Beskydech: Náročná proměna chaloupky na samotě u lesa

České chaty snů (7) - upoutávka

Nejnáročnější epizoda přináší samá nej: nejdražší proměna série, časově nejdelší přestavba, nejodlehlejší místo a nejzajímavější příběh. Jak si s tímto největším chatovým oříškem poradí naši architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar? Premiérový díl pořadu České chaty snů uvidíte v pátek 5. května ve 22:00 na Primě a reprízu v neděli v 10:00 na Primě.

Majitel nemovitosti pan Karel má k místu neobyčejně silný vztah. Ve zdejším kraji už jako malý chlapec běhal po místních loukách a lesích, a proto si pak chatu zde koupil.

K této chaloupce na samotě u lesa, která byla postavena už v roce 1883, se váže velmi pohnutý příběh. Její majitelé velmi brzy po jejím dostavění zemřeli a o jejich děti se tak museli starat různí opatrovníci. S jedním z chlapců, který tady nakonec zůstal bydlet, rychtář sezdal místní krásnou dívku. Měli spolu 8 dětí, ale 6 z nich zemřelo ještě před dovršeným prvním rokem života. Nakonec roubenka skončila v rukou místního studnaře, který nechal postavit i stodolu. Pak se ale i on rozhodl tuto nemovitost prodat současnému majiteli.

Roubenka se stodolou

Roubenka se stodolou stojí na unikátním místě, samostatně na jednom z horských vrcholů, obklopená pastvinami a lesy. Místo je přesnou definicí samoty a klidu. Roubenka se nachází ve stavu, ve kterém ji opustili poslední stálí obyvatelé. Atmosféra roubenky má nádech skanzenu, a to včetně vnitřního vybavení. Naopak na stodole jsou propsány pozdější úpravy – snahy o její zobytnění.

Podívejte se, jak vypadal objekt před náročnou proměnou:

Motto architektů téhle proměny bylo: „Z vrcholu kopců umožnit rozhled, ale horizont nenarušit. Chalupu zvětšit, ale objem neporušit.

Pan Karel s rodinou využívají chalupu pro víkendový únik do nedotčené přírody. Přáli by si citlivou rekonstrukci původního objektu a vytvoření prostoru pro pohoštění přátel včetně nabídky přenocování.

Po delším uvažování se architekti rozhodli soustředit na objekt stodoly a upravit ho a zmodernizovat jako jakýsi protipól k tradiční roubence. Samotný objekt roubenky si zaslouží rozsáhlou a citlivou rekonstrukci, která by nebyla v daném čase zvládnutelná.

Nepředstavitelné množství práce

Vše se dělalo v podstatě nově, navíc byl k nemovitosti velmi komplikovaný návoz materiálu kvůli terénu a počasí. Původní stodola byla rozebrána a zbylo z ní jen 6 sloupů. Práce na přestavbě bylo nepředstavitelné množství. A dále vše zkomplikoval původní záměr použít staré střešní trámy, který bohužel nevyšel, a to kvůli tomu, že byly poddimenzované, neunesly by novou střechu a muselo by se dlouho čekat na nové, protože v dnešní době sehnat narychlo dřevo není vůbec snadné.

Jak si s touhle výzvou poradí naši architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar?

Premiérový díl České chaty snů uvidíte v pátek 5. května ve 22:00 na Primě a reprízu v neděli 7. května v 10:00 na Primě. A na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem.

Na předcházející epizody pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také