reklama

Překvapte v neděli maminku sladkou snídaní do postele

Lenka Valjentová
9. května 2020
Den matek se v Česku slaví druhou květnovou neděli, letos tedy 9. května. Obdarovat svou maminku a poděkovat jí za lásku a péči, díky níž je vám na světě dobře, můžete různě, třeba velkou pusou a sladkou snídaní do postele. Ráno je, co se týká jídla, skoro všechno povoleno a možností, jakou dobrotou byste maminku mohli nedělní ráno překvapit, existuje spousta. Když si přivstanete a uděláte jí čerstvé čokoládové palačinky, banánové lívanečky, palačinkový d
reklama

Jablečné lívance se skořicí

Ingredience

  • 3–4 jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 g hladké mouky
  • 240 ml podmáslí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 vejce
  • mletá skořice
  • jahodový džem
  • máslo na vymazání lívanečníku

Postup

Jedno jablko nastrouhejte nahrubo a nechte do těsta. Ze zbylých ostrým nožem nebo vykrajovačem vykrojte jádřinec a nakrájejte je na tenká kolečka tak, aby uprostřed zůstala kulatá díra po jádřinci. Plátky zalijte horkou vodou scitronovou šťávou. Nechte chvíli stát, aby jablka změkla. Pak je nechte na sítu dobře okapat. Mouku smíchejte s cukrem a kypřicím práškem. V jiné nádobě prošlehejte vejce s podmáslím a směs spolu se strouhaným jablkem přidejte k mouce. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké řidší těsto. Lívanečník vytřete máslem, do každé jamky položte jeden plátek jablka a poprašte ho špetkou skořice. Přelijte těstem a až se na povrchu začnou objevovat a praskat bublinky, otočte a opečte lívanec z druhé strany. Hotové lívance potřete jahodovým džemem a hned podávejte.

Čokoládové palačinky

Ingredience

  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 20 g kakaa holandského typu nebo nastrouhané hořké čokolády
  • máslo
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 35 g cukru
  • švestková povidlanebo pomerančová marmeláda
  • čerstvé ovoce, máta či meduňka na ozdobení

Postup

Mouku, vejce, kakao nebo čokoládu, cukr a mléko zlehka promíchejte metlou a pak tyčovým mixérem. Na rozehřátou pánev dávejte postupně pod každou palačinku zhruba ½ lžičky másla, nalijte těsto a palačinky opečte z obou stran. Každou palačinku potřete švestkovými povidly nebo pomerančovou marmeládou.Ozdobte bohatě ovocem a čerstvou mátou nebo meduňkou. Ihned podávejte.

Palačinkový dort

Ingredience

  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička mletéskořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 90 ml polotučného mléka
  • 40 ml perlivé vody
  • 1 lžíce oleje
  • olej na smažení palačinek
  • malinový nebo ostružinový džem
  • burákové máslo nebo nutela
  • ovoce na ozdobení (hrst zrníček granátového jablka, malin, ostružin)
  • mandlové lupínky

Postup

Do mísy rozklepněte vejce, přidejte vanilkový extrakt, mléko, perlivou vodu a olej. Promíchejte. V další míse smíchejte mouku se skořicí a kypřicím práškem a vmíchejte do tekuté směsi. Pečlivě promíchejte a nechte pár minut odstát. Rozehřejte pánev a na trošce oleje postupně smažte palačinky o průměru 10–12 cm. Na talíř položte první palačinku, potřete ji džemem a burákovým máslem, přidejte další palačinku. Stejný postup zopakujte u ostatních, dokud nevznikne dort. Poslední palačinku potřete jen trochou džemu a celý dort ozdobte ovocem a mandlovými lupínky.

Banánové lívanečky

Ingredience

  • 2 velké banány
  • 50 g mandlové mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
  • asi 30 g přepuštěného másla
  • smetanový jogurt nebo zakysaná smetana
  • kokosové lupínky a (pekanové, vlašské, lískové) ořechy na ozdobení
  • džem podle chuti

Postup

Banány rozmačkejte na kaši a smíchejte s vejci, mandlovou moukou, několika kapkami vanilkového extraktu a solí. Důkladně promíchejte. Na lívanečníku rozehřejte trochu přepuštěného másla a lívance na něm postupně osmažte. Jsou velmi křehké, takže s nimi musíte velice opatrně manipulovat. Lívance ozdobte jogurtem nebo smetanou a džemem. Nakonec je posypejte kokosovými lupínky a ořechy. Ihned podávejte.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama