Den matek: Překvapte v neděli maminku sladkou snídaní do postele

Den matek se slaví druhou květnovou neděli, letos tedy 14. května. Obdarovat svou maminku a poděkovat jí za lásku a péči, díky níž je vám na světě dobře, můžete různě, třeba velkou pusou a sladkou snídaní do postele. Ráno je, co se týká jídla, všechno povoleno, takže když si přivstanete a připravíte jí čerstvé čokoládové palačinky, banánové lívanečky, palačinkový dort nebo jablečné lívance, určitě ji mile překvapíte.

Jablečné lívance se skořicí

Ingredience

  • 3–4 jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 g hladké mouky
  • 240 ml podmáslí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 vejce
  • mletá skořice
  • jahodový džem
  • máslo na vymazání lívanečníku

Příprava

  1. Jedno jablko nastrouhejte nahrubo a nechte do těsta. Ze zbylých ostrým nožem nebo vykrajovačem vykrojte jádřinec a nakrájejte je na tenká kolečka tak, aby uprostřed zůstala kulatá díra po jádřinci. Plátky zalijte horkou vodou s citronovou šťávou. Nechte chvíli stát, aby jablka změkla. Pak je nechte na sítu dobře okapat.
  2. Mouku smíchejte s cukrem a kypřicím práškem. V jiné nádobě prošlehejte vejce s podmáslím a směs spolu se strouhaným jablkem přidejte k mouce. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké řidší těsto.
  3. Lívanečník vytřete máslem, do každé jamky položte jeden plátek jablka a poprašte ho špetkou skořice. Přelijte těstem a až se na povrchu začnou objevovat a praskat bublinky, otočte a opečte lívanec z druhé strany.
  4. Hotové lívance potřete jahodovým džemem a hned podávejte.

Čokoládové palačinky

Ingredience

  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 20 g kakaa holandského typu nebo nastrouhané hořké čokolády
  • máslo
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 35 g cukru
  • švestková povidlanebo pomerančová marmeláda
  • čerstvé ovoce, máta či meduňka na ozdobení

Příprava:

  1. Mouku, vejce, kakao nebo čokoládu, cukr a mléko zlehka promíchejte metlou a pak tyčovým mixérem.
  2. Na rozehřátou pánev dávejte postupně pod každou palačinku zhruba ½ lžičky másla, nalijte těsto a palačinky opečte z obou stran.
  3. Každou palačinku potřete švestkovými povidly nebo pomerančovou marmeládou.
  4. Ozdobte bohatě ovocem a čerstvou mátou nebo meduňkou. Ihned podávejte.

Palačinkový dort

Ingredience

  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička mletéskořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 90 ml polotučného mléka
  • 40 ml perlivé vody
  • 1 lžíce oleje
  • olej na smažení palačinek
  • malinový nebo ostružinový džem
  • burákové máslo nebo nutela
  • ovoce na ozdobení (hrst zrníček granátového jablka, malin, ostružin)
  • mandlové lupínky

Příprava

  1. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte vanilkový extrakt, mléko, perlivou vodu a olej. Promíchejte. V další míse smíchejte mouku se skořicí a kypřicím práškem a vmíchejte do tekuté směsi. Pečlivě promíchejte a nechte pár minut odstát.
  2. Rozehřejte pánev a na trošce oleje postupně smažte palačinky o průměru 10–12 cm.
  3. Na talíř položte první palačinku, potřete ji džemem a burákovým máslem, přidejte další palačinku. Stejný postup zopakujte u ostatních, dokud nevznikne dort.
  4. Poslední palačinku potřete jen trochou džemu a celý dort ozdobte ovocem a mandlovými lupínky.

Banánové lívanečky

Ingredience

  • 2 velké banány
  • 50 g mandlové mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
  • asi 30 g přepuštěného másla
  • smetanový jogurt nebo zakysaná smetana
  • kokosové lupínky a (pekanové, vlašské, lískové) ořechy na ozdobení
  • džem podle chuti

Příprava

  1. Banány rozmačkejte na kaši a smíchejte s vejci, mandlovou moukou, několika kapkami vanilkového extraktu a solí. Důkladně promíchejte.
  2. Na lívanečníku rozehřejte trochu přepuštěného másla a lívance na něm postupně osmažte.
  3. Jsou velmi křehké, takže s nimi musíte velice opatrně manipulovat.
  4. Lívance ozdobte jogurtem nebo smetanou a džemem.
  5. Nakonec je posypejte kokosovými lupínky a ořechy. Ihned podávejte.


Přečtěte si také