Pokojové květiny

21. listopadu 2022 07:40

Markéta Kašková

5 rostlin, které doma vydrží všem lenochům

Pro velmi zaměstnané a vytížené lidi může být pravidelná péče o květiny velmi obtížná, a lehce se tak stane, že je zapomenou zalévat, natož pak hnojit a přesazovat. Těchto 5 druhů však snese i tu nejhorší péči.

Pokud chcete, aby váš byt působil vzdušným a zároveň útulným dojmem, je dobré umístit do interiéru pár zelených živých rostlin, které dodají místnostem úžasný nový rozměr. Ne každý má však trpělivost nebo čas se o rostliny starat. Nevzdávejte to! My vám ukážeme, které druhy jsou téměř nezničitelné.

Skromný zamiokulkas

Kulkas zamiolistý, kterému však málokdo řekne jinak než zamiokulkas, je velmi oblíbenou pokojovkou především díky snadnému pěstování a exotickému vzhledu. Jeho hlavní výhodou je přizpůsobivost různým bytovým podmínkám. Listy mají lesklý povrch, vyrůstají pravidelně z vodorovné tlusté hlízy a mají nádhernou tmavozelenou barvu.

Rostlinu je potřeba umístit na světlé místo nebo do polostínu. Zabránit bychom měli přímému slunci, které by mohlo popálit listy. Kulkas v sobě zadržuje dostatek vláhy, takže bychom měli dávat pozor na přelévání. Ideální substrát by neměl být vysychavý.

Tilandsie žije ze vzduchu

Nenáročná tilandsie nebo také kykatka je nejlepším řešením pro ty z vás, kterým doma žádná květina nevydrží déle jak měsíc. Potřebuje světlé místo, ideální je světlo rozptýlené. Tilandsie bývá také umísťována do proskleného terária s umělým osvětlením. Řada druhů tilandsií roste bez problému i na místech, kde je přímé sluneční světlo a vyšší teploty. Tato báječná rostlina nepotřebuje ke svému životu ani pěstební substrát, a dokonce ani pravidelnou zálivku. Vlhkost přijímá ze vzduchu, proto vyžaduje jen občasné mlžení listů.

Oblíbená dracéna

Další velmi dominantní a nenáročnou rostlinou je dracéna. Dejte si však pozor, dračinec, jak se také rostlina nazývá, má ve zvyku dorůstat do velké výšky. Proto k pěstování potřebujeme větší prostor a také světlejší stanoviště.

Její mečovité listy připomínají živý vodotrysk. Zbarvení může být čistě zelené nebo s červenými pruhy. Její dřevnatý kmen vzniká odumíráním starých listů, a proto je schopen dorůst do větší výšky. Rozhodně bude ozdobou celého pokoje.

Teplomilná juka

Juka je rostlina, která má ráda přímé sluníčko i polostín. Nemá problém ani s umístěním na balkoně. Její původ bychom hledali v oblastech Střední Ameriky a Indie.

Má velmi dlouhé tmavozelené listy, které měří až šedesát centimetrů. Rostlina díky svému kmeni připomíná malý stromek. Teplomilné juky mají rády rozptýlené i přímé sluneční světlo. Zalévat bychom je měli v malých dávkách.

Odolný ledviník

Ledviník se stal naším favoritem především díky svému vzhledu. Jeho sytě zelené zbarvení bude ozdobou každého pokoje. Jedná se o kapradinu pocházející z tropických oblastí Asie a Nového Zélandu a je jednou z nejznámějších kapradin vůbec. Ledviník můžete umístit kamkoliv do interiéru svého bytu či kanceláře. Tato rostlina snáší dobře stín, párkrát do týdne ho stačí mírně postříkat vlažnou vodou.

Toto kapradí má ke všemu ještě jednu nadstandardní vlastnost – čistí  vzduch. Jeho listy zachycují škodlivé látky a zvyšují vlhkost, čímž vytvářejí zdravější prostředí v místnosti.

Nabídka skromných pokojovek je mnohem pestřejší

Pokud patříte mezi začínající, nezkušené nebo příliš zaměstnané, a přesto byste rádi pěstovali pokojové rostliny, můžete vybírat i z dalších druhů. Pořiďte si obyčejné květiny, které znáte z bytů svých rodičů a prarodičů:

  • zelenec
  • potos
  • fíkus

Zdroj: John Brookes, Příjemný život s květinami (2004)


Přečtěte si také