Zahrada

1. června 2022 10:00

Lenka Valjentová

Co pěstovat pod ovocnými stromy? Zkuste hrách, mátu, afrikány, medvědí česnek nebo křen

Jaké rostliny se hodí pod ovocné stromy? Ve volné přírodě vznikají vzájemně prospěšná rostlinná společenství kolem stromů přirozeně, v zahradě jim dobré sousedy musíme obstarat my. Poradíme vám, jak vybrat vhodné společníky pro ovocné stromy, aby se podporovaly.

Rostliny vhodné pod ovocné stromy

Hrách, jetel a spol.

Hrách setý, bob obecný, jetele (u nás jich rostou na dvě desítky druhů) a další bobovité rostliny a luskoviny mají schopnost zlepšovat kvalitu půdy, kypřit ji, provzdušňovat a obohacovat ji o vzdušný dusík. Nesou na svých kořenech hlízkové bakterie, mají schopnost přijímat dusík z atmosféry a přeměnit jej na formu dusíku, která je využitelná pro výživu rostlin. Na podzim poslouží jako zelené hnojení. Navíc svými nápadnými květy lákají opylovače, což je další předpoklad, aby ovocný strom v jejich blízkosti prospíval.

Lichořeřišnice, afrikán a měsíček

Z letniček je ideální rostlinou pod ovocné stromy lichořeřišnice větší. Kromě toho, že je ozdobou zahrady, vyhledávanou léčivou bylinkou i oblíbenou pochoutkou, skvěle zastiňuje půdu a udržuje ji pod stromem dostatečně vlhou a kyprou. A aby toho nebylo málo, tak odpuzuje mšice, mezi které patří nebezpečný škůdce jabloní vlnatka krvavá, housenky, slimáky, mravence a myši. Dále můžete kolem kmene vysadit aksamitník neboli  afrikán a měsíček lékařský, obě tyhle bylinky chrání kořeny stromů před háďátky.

Aromatická máta

Máta peprná je výrazně aromatická bylina, která svou vůní mate hmyzí škůdce. Díky intenzivnímu aroma působí máta proti mšicím a chrání i před dřepčíky. Blahodárně působí zejména na jabloně, hrušně a broskvoně. Dokonce i zlepšuje vůni ovoce. Pokud se bojíte, že by se máta příliš rozrostla, zasaďte ji do větší nádoby, kterou zapusťte do země. Květy máty poskytují potravu včelám. Z dalších aromatických bylin se pod ovocný strom hodí například mařinka vonná nebo kozlík lékařský.

Křen a kostival

Hluboko kořenící rostliny, jako jsou například křen a kostival lékařský, vynášejí na povrch živiny ze spodních vrstev a zároveň vytvářejí v půdě štěrbiny a zpřístupní ji tak pro vodu a vzduch. Křen kolem sebe také šíří silice, které potírají plísně, jeho přítomnost tak může zmírnit výskyt houbových onemocnění, například moniliózy. Křen a kostival vysazujeme v místech, kde zhruba končí koruna stromu, tedy nikdy ne ke kmeni. Fialové květy kostivalu jsou také velmi atraktivní pro opylovače.

Česnek medvědí, ředkvičky či roketa

Pod mladými ovocnými stromy můžeme taky pěstovat zeleninu. Cibulovitá zelenina má pro stromy ozdravnou funkci a nekonkuruje jim. Ve vlhkých půdách a pod staršími mohutnými stromy je jedničkou česnek medvědí, dobrou službu udělá cibule zimní sečka. Klasická cibule by ovšem pod stromy dozrávala, tak potřebuje slunné a vzdušné stanoviště. Zkusit můžeme taky pod ovocnými stromy pěstovat mělce kořenící zeleninu nenáročnou na světlo, jakou jsou listové saláty, ředkvičky, roketa nebo kadeřávek.

Stínomilné trvalky

Z trvalek pod ovocnými stromy budou prospívat stínomilné rostliny, které chrání kyprost a vlhkost zeminy kolem stromů. Skvělé jsou především bohyšky neboli hosty. Nejsou náročné na pěstování a zakrátko vytvoří souvislejší pokryv půdy, tolik stromům prospěšný. A nádherně kvetou.

Zdroje: Zdravá zahrada (Helena Vlašínová), cs.wikipedia.org, agromanual.cz, eagri.cz


Přečtěte si také