Plevel, nebo pochoutka? Sedmikrásku, rozrazil, hluchavku i kopřivu můžete přidat do salátu
Jaro se konečně začíná plně hlásit ke slovu a na loukách a trávnících se pomalu objevují první nové lístky nejrůznějších rostlinek. Jsou mezi nimi i takové, které si můžeme natrhat a přidat do jarního salátku nebo nasekat na chleba s máslem. Dáte si jemnou sedmikrásku, výraznější hluchavku, nebo pikantní popenec?
Listové saláty a zeleninu, které na zahradě pěstujeme jako kulturní plodiny, můžeme na svém talíři obohatit o mnohé plané rostliny, které najdeme v přírodě a často i na vlastní zahradě, kde je většinou řadíme mezi nechtěný plevel. Jen málokdo se zaraduje, když se mu na záhonku uhnízdí kopřivy, popenec nebo dokonce urputná bršlice. Tyhle nezdolné plevele však můžeme využít i jako zdroj vitaminů a minerálních látek, který se nám náramně hodí především nyní, na jaře, kdy kulturní plodiny teprve pomalu klíčí a rostou. Divoké rostliny mají před těmi opečovávanými velký náskok. Některé najdeme přímo na vlastní zahradě, za jinými se můžeme vydat do přírody. Při sběru divokých rostlin bychom však vždy měli dobře zvážit, z jakého místa rostlinky odebíráme. Příkop u silnice ani trávník ve městě, kam se chodí venčit psi, ta pravá místa nebudou. Raději si vyrazíme do volné přírody.
Divoké bylinky přidejte do jarního salátu i nasekejte na chleba s máslem Zdroj: iStock
Připravme se na výraznější chuť
Divoké byliny mívají oproti kulturně pěstovaným salátům a zelenině daleko výraznější chuť, na kterou si musíme nejprve přivyknout. Obsahují totiž většinou velké množství hořčin, které se šlechtitelé dlouhodobě snaží z naší běžné zeleniny eliminovat. Mladé lístky také mívají mnohem jemnější chuť než listy plně vyvinuté. Přesto je dobré, pokud s konzumací divokých bylin teprve začínáme, zařazovat do našeho jídelníčku nejprve rostliny s jemnější chutí a teprve postupně přidávat ty ostatní.
Divoké rostliny s jemnou chutí
- sedmikráska
- pěťour
- ptačinec
- kostival
Divoké rostliny s výraznější chutí
- hluchavka
- jetel
- brutnák lékařský
- jitrocel
- popenec
Divoké rostliny s hořkou chutí
- smetanka lékařská
- rozrazil
- česnáček
- čekanka obecná
- chmel otáčivý
- mléč zelinný
Na byliny se vydáme s košíkem nebo miskou s víčkem
Pokud sbíráme divoké bylinky jen na vlastní zahradě u domu nebo v blízkém okolí, postačí nám na sběr malý košík nebo obyčejná miska, ale při sběru ze vzdálenějších míst je nutné, zabránit odpařování vody a následnému povadnutí rostlin. Nejlépe se osvědčí miska opatřená víčkem nebo i obyčejný igelitový sáček, do kterého můžeme přifouknout i trochu vzduchu, aby se nám rostlinky nepomačkaly a vydržely transport do kuchyně. V lednici pak můžeme divoké rostliny uchovat až jeden týden, ale čerstvě utržené jsou samozřejmě daleko lepší. Jsou chutnější, křupavé a plné vitaminů.
Před použitím rostliny důkladně omyjeme ve větším množství vody a nakrájíme. Můžeme je přidávat k běžnému hlávkovému nebo ledovému salátu či do tvarohových a sýrových pomazánek. Divoké rostlinky jsou vynikající i nasekané na uvařené brambory nebo na obyčejný chleba s máslem.
Pampeliška má listy nahořklé, nejprve si na jejich chuť musíte navyknout Zdroj: iStock
Saláty si ozdobíme jedlými květy
Nejen listy z divokých bylin můžeme konzumovat. Kouzelné kvítky mohou pokrmy krásně ozdobit, ale můžeme si na nich i pochutnat. Květy brutnáku chutnají po okurkách, hlavičky jetele jsou nasládlé, stejně jako květy hluchavky. Použít však můžete i květy violky vonné, popence nebo sedmikrásky.
Zdroj: Plevel na talíři, S. Hanschová a E. Schwarzerová (Kazda, 2022); https://lindamahelova.cz/jezte-plevel/