Petržel kadeřavá: Jak pěstovat šťavnatou bylinu nejen na zdobení chlebíčků a udělat pesto
Petržel kadeřavá: Jak pěstovat šťavnatou bylinu nejen na zdobení chlebíčků a udělat z ní pesto Zdroj: istock.com
Kadeřavá petrželka neboli kudrnka patří k základním zeleným bylinám a rozhodně by neměla chybět na žádné zahradě, balkoně či doma na okenním parapetu. Dekorativní zkadeřená nať je víceméně středoevropskou specialitou a používá se především do studené kuchyně a k dochucování teplých jídel před podáváním. Ovšem kudrnka toho umí daleko víc než jen ozdobit chlebíčky.
Petržel zahradní naťová kadeřavá (Petroseliun crispum (Mill.) Nym. Ex A.W.Hill convar vulgare (Nois) Danert ) je bohatá na minerální látky: ve 100 g je jich asi 1630 mg, z toho polovina draslíku, dále vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor aj. Významný je i obsah vitaminů E, K a hlavně vitaminu C (ve 100 g až 170 mg vitaminu C) a vitaminů skupiny B, z nichž je značný obsah vitaminu B12 ovlivňujícího spolu se železem krvetvorbu. Také obsahuje flavonoidy asilice.
Petrželka pro zdraví
Petrželová nať má dezinfekční, močopudný a detoxikační účinek, je skvělým antioxidantem. Petrželka je mimořádné diuretikum, vhodné pro lidi nemocné s ledvinami, vysokým krevním tlakem, při zánětech prostaty, při artritidě, revmatismu, celulitidě. Příznivě působí na játra a žlučník. Má blahodárný vliv na krevní oběh, doporučuje se lidem s nemocným srdcem. Podporuje chuť k jídlu, osvěžuje dech, uvolňuje plyny, a dokonce se dá použít při léčbě syndromu dráždivého tračníku. Kudrnka funguje jako afrodiziakum pro ženy, pomáhá zlepšovat stav pokožky, nehtů a kvalitu vlasů.
Množství ovšem nepřeháníme: 2 lžíce čerstvě nakrájené kadeřavé petrželky jeden den úplně stačí.!
Petrželkový detox
Do mixéru dáme 1 stonek kadeřavé petrželky, zalijeme čerstvě vymačkanou šťávu z poloviny citronu, 250 ml vody a rozmixujeme. Jako detoxikační kúru pijeme jeden týden petrželový drink ráno nalačno, pak si dva týdny dáme pauzu a pak si dáme ještě jeden petrželkový týden. Nápoj nás přirozeně pročistí a nakopne.
9 pravidel pěstování kadeřavé petržele
- Petržel zahradní naťová kadeřavá je dvouletá rostlina, nejčastěji se pěstuje jako jednoletá bylina. První rok vytvoří kořen a bohatou dekorativní nať ke sklizni, druhý rok vyžene stvol s květy a semínky a má méně lístků, navíc menších než v prvním roce.
- Abychom měli stálý přísun čerstvé natě, vyséváme petržel kadeřavou dvakrát ročně: na jaře pro letní a podzimní sklizeň a na podzim, abychom měli čerstvou nať během zimy a na jaře. Podobně jako pažitka se dá na podzim rychlit. Úspěšně ji můžeme také pěstovat za oknem nebo na balkoně v nádobách.
- Petrželka nejlépe prospívá v dobře propustné a na živiny bohaté půdě. Před výsevem zapracujeme do záhonu trochu vyzrálého kompostu.
- Daří se jí nejlépe na světlém nebo i částečně zastíněném místě; nemá příliš ráda přímé slunce.
- Semínka kadeřavé petrželky vyséváme přímo na záhon do řádků vzdálených zhruba 30 cm a přibližně 1,5 cm hluboko. Semena klíčí poměrně dlouho, většinou více než měsíc. Proces klíčení můžeme urychlit, když semínka před výsevem namočíme na na pár hodin do vlažné vody.
- Semínka kadeřavé petrželky vyséváme na záhon na jaře v březnu a dubnu a na podzim před příchodem mrazů v říjnu až listopadu, někdy i v prosinci, aby nevyklíčila – tahle semena vzejdou až v příštím roce brzy na jaře, kdy bychom ještě nestačili připravit záhon pro jarní výsev. Vegetační doba – čas od výsevu do sklizně – jarních a letních výsevů je 75–90 dní, podzimních 140–180 dní.
- Během klíčení záhon zavlažujeme, aby půda nevyschla a neudělal se na povrchu škraloup. Osivo je totiž citlivé na plynulé zásobování vláhou v průběhu klíčení a při zaschnutí nebo při vytvoření půdního škraloupu velmi špatně vzchází.
- Zálivku sice vyžaduje petrželka pravidelnou, ovšem nesmíme to s vodou přehnat, jinak žloutnou listy. Ovšem petrželka žloutne i v případě, že je moc sucho. Takže musíme zalévat přiměřeně a s citem.
- Než se petrželka na záhonu pořádně rozroste, sklízíme maximálně dvě snítky z jedné rostlinky. Dospělá petrželka po řezu rychle obrůstá.
Petržel zahradní naťová kadeřavá je dvouletá rostlina, nejčastěji se pěstuje jako jednoletá bylina. První rok vytvoří kořen a bohatou dekorativní nať ke sklizni, druhý rok vyžene stvol s květy a semínky a má méně lístků, navíc menších než v prvním roce. Zdroj: istock.com
Podzimní rychlení petržele kadeřavé
K rychlení v nádobách používáme vzrostlé rostliny, které vyryjeme ze záhonu. Dařit se jim bude na jižním nebo jihovýchodním okenním parapetu. Zhruba od začátku října rostliny vybrané k rychlení opatrně vyjmeme z půdy se zemním balem, přesadíme do vhodné nádoby, doplníme zeminou a umístíme ve studeném pařeništi nebo chladné místnosti. Rostlinám dopřejeme minimálně měsíc klidu a teprve pak je dáme do bytu. Nať můžeme sklízet za zhruba 6 týdnů od začátku rychlení. Pro rychlení lze vysévat semínka v srpnu přímo do květináče. Pravidelně zaléváme, ale pozor na dlouhodobé přemokření.
K zimnímu rychlení v nádobách používáme vzrostlé rostliny, které vyryjeme ze záhonu Zdroj: Jan Prášil
Doporučené odrůdy kadeřavé petrželky
Marunka
Odrůda naťové kadeřavé petržele typu Moskrause. Rostliny jsou nízké, hustě olistěné s polovzpřímenou, středně zelenou, silně zkadeřenou natí. Má rychlý růst natě a sklizeň je možno několikrát opakovat. Listy jsou odolné proti napadení houbovými chorobami. Marunka je vhodná pro přímou spotřebu i sušení. Celoročně je ideální na pěstování v květináči či truhlíku.
Kudrnka
Odrůdou naťové kadeřavé petržele typu Paramount (Frisé vert foncé) s tmavě zelenými, velmi silně zkadeřenými listy na středně dlouhých tlustých řapících. Nať je polovzpřímená, při dešti nepoléhá, netrpí padlím. Odrůda je vhodná k jarnímu i letnímu výsevu, rychlení i pro opakovanou sklizeň.
Astra
Silně zkadeřená odrůda pro celoroční sklizeň natě pro přímý konzum, sušení i mrazení. Nať intenzivně obrůstá a sklizeň lze několikrát opakovat po 8 až 10 týdnech Vegetační doba z jarních a letních výsevů je 80 až 90 dnů, z podzimních 150 až 180 dnů.
Astra je silně zkadeřená odrůda pro celoroční sklizeň natě pro přímý konzum, sušení i mrazení. Zdroj: archiv Moravoseed
Kadeřavá petrželka v kuchyni
Dekorativní naťová kadeřavá petržel neboli kudrnka je na rozdíl od světoznámé hladkolisté petrželky víceméně středoevropskou specialitou a používá se především do studené kuchyně. Kudrnka s méně charakteristickým petrželovým aroma je šťavnatá, a výborně se proto hodí do salátů, pomazánek, zálivek, dipů a na dozdobení a dochucené teplých pokrmů před podáváním, zejména polévek,příloh, omáček i masa, ale přidáváme ji až těsně před koncem přípravy.
Svěží zelená nať se dá uchovávat v lednici v plastovém sáčku, aby neuvadala. Sáček by měl být pootevřený, aby nehnila. Petrželka takto vydrží až 5 dní. Petrželku do zásoby můžeme nasušit nebo zmrazit jako svazek v sáčku nebo pokrájenou v ledových kostkách.
Recept na kudrnkové pesto
Ingredience
- 2 šálky vlašských ořechů
- 1 šálek nastrouhaného parmazánu
- 6–8 stroužkůčesneku
- 1 lžička soli
- 1 šálek olivového oleje
- 4 šálky nasekané kadeřavé petrželky
Příprava
Rozmixujeme ořechy s parmazánem česnekem a solí, pak přilijeme olej a nakonec přidáme kadeřavou petrželku. Mixujeme dohladka. Pesto dáme do skleniček a uchováme v lednici nebo do sáčků po porcích a dáme zmrazit. Petrželkové pesto se hodí k těstovinám, salátům, masu i rybě.
Mohlo by se vám taky líbit: