Sezona kaštanů, bukvic a žaludů vrcholí. Za kolik se dají prodat a jak je využít doma

Sezona sběru a výkupu plodů buku, dubů a jírovce maďalu pomalu končí. Chcete-li si přivydělat, teď můžete dostat okolo 200 Kč za kilogram bukvic a v průměru 20 Kč za stejné množství žaludů a asi 5 Kč za kaštany. Když je nezpeněžíte, můžete je smysluplně využít sami a my vám poradíme jak.

Sběr a prodej žaludů, bukvic a kaštanů

Žaludy, bukvice i kaštany se sbírají ručně ze země. Po sběru je dáme do chladnější místnosti, rozprostřeme na podložku v nízké vrstvě a přehazujeme je, aby se nezapařily a nezačaly plesnivět. Je potřeba je předat k uskladnění a dalšímu zpracování co nejdříve po sběru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Každý člověk má svůj strom. Starý keltský horoskop prozradí, který je ten váš

Specializované výkupny podzimních plodů jsou na mnoha místech Česka, a tak si můžete vybrat buď nejbližší, finančně nejzajímavější či tu, kde výkupy probíhají formou svozu a přijedou si pro ně až k vám.

Abyste nebyli ve výkupu odmítnuti, nejprve se na jejich webu nebo telefonicky ujistěte, že žaludy, bukvice či kaštany ještě berou. I když je běžně vykupují, po naplnění kapacit s výkupem ze dne na den skončí. Teprve po odsouhlasení a zjištění všech podmínek výkupu se vydejte na sběr. Kontakty najdete na internetu (například vykup-bukvic.webnode.czbylinyfrohlich.wz.cz, llpkv.cz, sirupy.eu) nebo se poptejte ve svém okolí.

  • Ověřte si také výkupní cenu, která se může aktuálně měnit a někdy i dost podstatně.

Výkup žaludů

Žaludy se vykupují pouze podlouhlé, hnědé, bez dírek a čepiček, minimálně 2 cm dlouhé, suché, nenaklíčené a nepoškozené. Červivé nebo plesnivé ve výkupu nevezmou. Musí být bez jakýchkoli příměsí a nečistot. Za zdravé a pěkné žaludy z dubu zimního (Quercus petraea) můžete dostat okolo 30 Kč za kg, z dubu letního (Quercus robur) okolo 15 Kč. Někde je nerozlišují.

NENECHTE SI UJÍT: Není kaštan jako kaštan. Na jednom si pochutnáte, druhý pomůže vašemu zdraví

Výkup bukvic

V říjnu je hlavní sběrová sezóna bukvic, plodů buku lesního (Fagus sylvatica). Jsou hodně ceněné, jednak se používají pro krmení zvěře, ale hlavně jako semena pro pěstování nových sazenic v lesních školkách. Výkupní cena bukvic se teď pohybuje kolem 200 Kč za kilogram. Jistě, jsou poměrně lehké, takže než nasbíráte kilo, dá vám to docela zabrat. Na druhou stranu, pokud je už po jejich spadnutí, je jich na zemi tolik, že to máte za chvíli hotové.

Výkup kaštanů

V říjnu se ještě mnohde vykupují kaštany, lesklá hnědá semena stromu jménem jírovec maďal (Aesculus hippocastanum). Cena zdravých a nepoškozených kaštanů (nesmí být plesnivé ani suché) se nyní pohybuje okolo 5 Kč/kg.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Sbírejte kaštany! Přestanou vás bolet záda i klouby a nebudete mít kašel či rýmu

Jak podzimní plody využít doma

Pokud nasbírané podzimní plody nezpeněžíte, můžete je věnovat zdarma třeba mysliveckým sdružením nebo lesním školkám – a nebo sami využít. Jestli nevíte jak, my vám poradíme.

Ze žaludů je dobrá káva

„V časech nouze a nedostatku kdysi lidé žaludy sbírali, pražili a loupali a zcela běžně z nich mleli mouku, ze které pekli chleba, nebo pražené žaludy drtili a zalévali horkou vodou. Tak vznikl dávno před příchodem kávy a čaje do Evropy nápoj, který se dnes stále více dostává do povědomí jako moderní posilující a povzbuzující bezkofeinový nápoj, kterému se říká žaludová káva neboli žaludovka,“ uvádí bylinkář Martin Kolár. Recept na její přípravu najdete ZDE.

Bukvice můžete mlsat jako oříšky

Bukvice chutnají jako jádra sladkých mandlí nebo lískových oříšků, jinému připomínají dýňová semínka či jedlé kaštany. Pražením získávají mnohem lepší a výraznější chuť. Jí se pouze semínko, které se nachází pod hnědou, lesklou a pevnou slupkou, kterou lze po tepelné úpravě docela jednoduše odtrhnout.

  • Tepelně upravené bukvice můžete konzumovat podobně jako běžné druhy oříšků nebo si z nich po vzoru předků můžete připravit mouku, nebo kávu bez kofeinu, která má velmi zajímavou chuť. Upražená semínka stačí pouze rozmixovat, umlít nebo nadrtit v hmoždíři na prášek a ten následně zalít vroucí vodou. Opražená semínka také můžete do salátů, müsli nebo pečiva.

Kaštany léčí

Kaštany nabízejí zajímavé léčebné možnosti a v lidovém léčitelství slouží mj. jako osvědčený přírodní lék proti revmatismu, dně, křečovým žilám, otokům a bolestem zad a kloubů. Dělá se z nich oblíbené kaštanové mazání s francovkou nebo domácí koňská mast.

  • I pouhé nošení několika kaštanů v kapse se od pradávna doporučuje proti bolestem zad a kloubů. Známé je také mnutí kaštanů v dlaních jako účinná zbraň proti revmatismu.
  • Spaní na kaštanech nás má přes zimu ochránit před nachlazením, kašlem a rýmou a celkově působí blahodárně na náš organismus. Počet kaštanů v posteli se řídí věkem – mělo by jich být tolik, kolik je nám let + jeden navíc.
  • Podle Martina Kolára je kaštan symbolem plodnosti a ženy, které se snaží otěhotnět, by měly nosit 9 kaštanů stále při sobě, nejlépe v dolní části těla, to samé ale platí i pro budoucí tatínky!
  • Kromě  svých léčivých vlastností fungují kaštany taky jako účinný přírodní prací prostředek. Jejich dužina obsahuje podobně jako např. kořen mydlice lékařské glykosid saponin, který ve styku s vodou pění. Navíc změkčuje vodu a odstraňuje běžné nečistoty.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, cmfnw.czkupi.czbydlimekvalitne.cz

Sdílejte článek
Štítky hobby káva ořechy sběr volný čas jírovec maďal žaludy kaštan Martin Kolár bukvice životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také