Jak na to

9. listopadu 2022 07:00

Simona Sedláčková

Využijte barevné listy na báječné dekorace. Vytvořte romantické růže nebo svícny ze zavařovaček

Listy na stromech hrají na podzim všemi barvami, a tak by byla velká škoda ponechat tuhle barevnou krásu bez povšimnutí. Vyzkoušejte náš návod na barevné růže, podzimní řetěz nebo si s dětmi poskládejte z listů obrázky.

Na jaře listnaté stromy vykvétají něžnými květy, v létě se halí do bujné zeleně, ale teprve na podzim se z nich stávají oslniví krasavci, kteří se předhánějí v barevnosti svých listů. Ale všeho do času! Proto využijte těch pár týdnů, kdy se všude povalují červené, žluté i oranžové listy, a vytvořte si z nich podzimní dekorace.

Podzimní koláže z listů

Děti mívají velkou představivost, a tak je podobné tvoření z listů bude určitě bavit. Připravte si nasbírané barevné listy v co nejširší paletě barev i tvarů, nechte je pár dní lisovat vložené do knih a pak se dejte do vymýšlení a sestavování. Nakonec můžete listy nalepit na čtvrtku disperzním lepidlem typu Herkules.

Svícny ze sklenic na zavařování

Opět využijte listy, které už máte předem nasbírané a vylisované, ale ne úplně vyschlé, aby při práci nepraskaly. Sklenice natřete disperzním lepidlem, naneste listy a na ně naneste další vrstvu lepidla. Lepidlo po zaschnutí zprůhlední a listy budou jako zalakované.

Řetězy z listů

Vyberte ty nejkrásnější barevné listy a připevněte je obyčejnými dřevěnými kolíčky na natažený provázek, na stěně nebo třeba přes okno.

Při sesychání se listy kroutí a později praskají. Tomu můžete zabránit nejen jejich vylisováním pod zátěží, ale také nanesením vrstvy vosku. Obyčejnou bílou svíčku nechte rozpustit ve vodní lázni. To znamená, že plecháček se svíčkou postavíte do kastrůlku s vodou a necháte pomalu zahřívat na sporáku. Do roztaveného vosku pak opatrně namáčejte jednotlivé listy a ty pak nechte zaschnout, nejlépe na kovové mřížce, ale klidně i na pečicím papíru. Povoskované listy zavěste do okna nebo využijte na nejrůznější dekorace.

Růže z barevných listů

Růže jako živé můžete vytvořit z podzimem vybarvených listů. Využijte k tomu listy, které ještě nezačaly zasychat, klidně ty, které se ještě stále drží na větvích stromů. Příliš suché listy by se při práci lámaly.

Růžičky z listů můžete jen tak vložit do vázy, ale dají se z nich vytvořit i nádherné podzimní věnce. Jen na ně budete potřebovat velké množství růží.

Podzimní dekorace bubínku na vyšívání

Dřevěný bubínek na vyšívání koupíte ve výtvarných potřebách i v textilní galanterii. Skládá se ze dvou kruhů, mezi které se napíná látka na výšivku, ale vy mezi ně napněte několikrát omotaný přírodní lněný nebo bavlněný provázek.

Mezi jednotlivé vrstvy provázku pak opatrně vložte vylisované podzimní listy, ale třeba i nejrůznější květiny či drobnější větvičky stromů. Vylisované listy můžete i nalepit disperzním lepidlem na okraje dřevěného bubínku.

Malované listy

Pevnější druhy listů můžete využít i jako podklad pro své malování. Listy použijte až po důkladném vylisování, aby byly krásně rovné.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také