Červené květy vlčího máku si poradí s kašlem i stresem. Úžasný je domácí makový sirup

Červené květy vlčího máku si poradí s kašlem i stresem. A jsou symbolem válečných veteránů Zdroj: istock.com

Červené květy vlčího máku si poradí s kašlem i stresem. A jsou symbolem válečných veteránů Zdroj: istock.com
Červený vlčí mák každý zná, je dominantním plevelem obilných polí a letních luk, ale doopravdy toho o něm možná tušíme jen málo.
Mák vlčí (Papaver rhoeas), obvykle nazývaný vlčí mák, je plevelná rostlina, kterou najdeme především v obilných polích, podél cest, v příkopech a rumištích, často bývá ve společnosti modré chrpy polní. Kdysi se věřilo, že čím víc vlčího máku v obilí rozkvete, tím větší bude úroda. Vlčí mák dorůstá do výšky 30 až 90 cm, květy mají sytě červenou barvu, mnohdy s fialovočernou skvrnou. Jako léčivka se využívají okvětní plátky, které sbíráme od června do srpna.

Mák vlčí (Papaver rhoeas), obvykle nazývaný vlčí mák, je plevelná rostlina, kterou najdeme především v obilných polích, podél cest, v příkopech a rumištích. Zdroj: pixabay.com

Mák vlčí (Papaver rhoeas), obvykle nazývaný vlčí mák, je plevelná rostlina, kterou najdeme především v obilných polích, podél cest, v příkopech a rumištích. Zdroj: pixabay.com
Vlčí mák má jedlé květy
Čerstvé okvětní lístky vlčích máků se hodí do letních salátů a pomazánek nebo jako ozdoba dezertů a nápojů, skvěle vypadají zamražené v ledových kostkách. Na jednu porci počítáme jeden okvětní plátek planého vlčího máku.
6 pravidel sběru, sušení a skladování květů vlčího máku
- Sběr okvětních plátků vlčího máku si naplánujeme na suché a slunečné počasí, nesmí být v žádném případě vlhko, protože se snadno zapaří a zplesniví.
- Jsou velmi citlivé na poškození, je třeba je sbírat velice opatrně.
- Okvětní plátky sušíme rozložené jednotlivě vedle sebe na sušicích sítech nebo platech na suchém, stinném a vzdušném místě.
- Maximální teplota sušení by měla být 35 °C , aby si plátky zachovaly tmavě červenou barvu.
- Pokud se stane, že některé části okvětních lístků při sušení zhnědnou nebo zčernají, vyhodíme je.
- Květy vlčího máku skladujeme v dobře uzavřených nádobách a chráníme je před světlem a vlhkem.

Okvětní lístky vlčího máku mají především zklidňující a tišící účinky na dýchací cesty, osvědčily se při chřipce, nachlazení i angíně, pomáhají zmírňovat kašel a zároveň usnadňují vykašlávání. Zdroj: iStock

Okvětní lístky vlčího máku mají především zklidňující a tišící účinky na dýchací cesty, osvědčily se při chřipce, nachlazení i angíně, pomáhají zmírňovat kašel a zároveň usnadňují vykašlávání. Zdroj: iStock
Na co se používá vlčí mák
„Okvětní lístky vlčího máku mají především zklidňující a tišicí účinky na dýchací cesty, osvědčily se při chřipce, nachlazení i angíně, pomáhají zmírňovat kašel a zároveň usnadňují vykašlávání. Vlčí mák se může se rovněž podílet na léčbě zánětů horních cest dýchacích a využít ho lze rovněž proti chrapotu. Díky svým sedativním účinkům podporuje klidný a nerušený spánek, pomáhá lidem trpícím delší čas nespavostí, neklidem, nervozitou, stresem a depresivními náladami,“ uvádí bylinkář Martin Kolár. Červené květy vlčího máku se přidávají do sirupů a čajových směsí proti kašli a na uklidnění.
Kloktadlo z vlčího máku
Ingredience
- 15 g sušených nebo 30 g čerstvých okvětních lístků vlčího máku
- 400 ml vroucí vody
Příprava
Vlčí mák zalijeme vroucí vodou, necháme zhruba 20 minut vyluhovat, scedíme.
Použití
Nálevem kloktáme několikrát denně při zánětu hrtanu, kašli a chrapotu, léčí záněty v ústní dutině.

Vlčí mák 4 Zdroj: istock.com
Vlčí čaj proti kašli
Ingredience
- 1 díl okvětních plátků vlčího máku
- 1 díl divizny velkokvěté
- 1 díl tymiánu obecného
- 250 ml vody
Příprava
Bylinky promícháme, pak odměříme 2 lžičky, zalijeme vroucí vodou, necháme zhruba 10 minut vyluhovat, scedíme.
Použití
Pijeme jeden šálek teplého čaje třikrát denně, ani ne víckrát denně, ani déle než týden. Pomáhá při chorobách z nachlazení.
Medový balzám z vlčího máku
Ingredience
- 70 g čerstvých okvětních lístků vlčího máku
- 500 ml min. 44% čirého alkoholu (vodka, slivovice)
- 200 g tekutého medu
Příprava
Vlčí mák zalijeme alkoholem, protřepeme a necháme dva týdny na tmavém místě. Sklenici každý den pořádně protřepeme. Scedíme přes sítko nebo můžeme vymačkat french pressem. Do tinktury vmícháme med a znovu pečlivě protřepeme. Necháme ještě asi týden rozležet.
Použití
Užíváme třikrát až čtyřikrát denně lžičku medu ve sklenici vody. Pomáhá léčit chronický kašel, dráždění ke kašli a zahlenění, podporuje vykašlávání, má mírně sedativní účinek.

Vlčí mák 5 Zdroj: istock.com
Makový sirup
Ingredience
- 100 čerstvě natrhaných okvětních lístků vlčího máku
- 400 ml převařené vody
- 750 g cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
Příprava
Vlčí mák přelijeme studenou převařenou vodou, zakryjeme a necháme 24 hodin macerovat. Pak scedíme a pomalu zahříváme, přidáme cukr a kyselinu citronovou a důkladně mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nevaříme, jen zahříváme. Slijeme do tmavých lahví a uzavřeme. Necháme vychladnout a skladujeme v lednici.
Použití
Při chřipce, nachlazení, angíně nebo při nespavosti, neklidu a nervozitě můžeme užívat dvakrát denně jednu lžíci a zapít minerálkou. Sirup z vlčího máku je velmi chutný, hodí se na přípravu domácích limonád nebo do dochucení čaje.
Čajová směs proti stresu a nespavosti
Ingredience
- 5 dílů hrstí květu vlčího máku
- 4 díly natě třezalky tečkované
- 4 díly natě meduňky lékařské
- 2 díly natě majoránky zahradní
- 2 díly květů heřmánku pravého
- med
- 300 ml vody
Příprava
Bylinky promícháme, 1 lžíci směsi zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme asi 15 minut vyluhovat. Scedíme.
Použití
Teplý čaj osladíme podle chuti medem a vypijeme po večeři nebo před spaním.

Květ vlčího máku se po první světové válce stal symbolem Dne vzpomínek a Dne válečných veteránů (11. listopadu). Zdroj: pixaby.com

Květ vlčího máku se po první světové válce stal symbolem Dne vzpomínek a Dne válečných veteránů (11. listopadu). Zdroj: pixaby.com
Vlčí mák je symbol válečných veteránů
Květ vlčího máku se po první světové válce stal symbolem Dne vzpomínek a Dne válečných veteránů (11. listopadu). Rudé vlčí máky tehdy doslova zaplavily někdejší bojiště a hroby padlých díky své schopnosti rychle prorůst čerstvě narušenou půdu. Z jedné makovice vlčího máku může navíc vypadnout i více než 20 000 semínek, která dlouho odpočívají v půdě, a právě válečná pole rozbrázděná a zpustošená výbuchy těžkých zbraní spolu se silnou koncentrací vápence z rozbořených budov byla ideálním prostředím pro růst vlčího máku, který na bojištích první světové války vytvořil rudá „krvavá“ moře.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, armyweb.cz