13. května 2015 05:09
Klára BeščecováJak poznat zdravou sazenici?
Zeleninové sazenice používáme pro pěstování rané a rychlené zeleniny nebo teplomilných rostlin.
Tím, že místo semínka zasadíme do půdy přímo vzrostlou sazenici, zkrátíme vegetační období pěstované zeleniny o 25 až 50 dní. U teplomilných rostlin jako jsou rajčata, okurky či papriky navíc vyloučíme možnost zničení nebo poškození rostlin mrazem a nízkými teplotami.
Sazenice několik hodin před výsadbou vydatně zavlažíme, aby byl kořenový bal spůdou pevnější a nerozpadal se. Také záhon předem dobře zavlažíme. Samotné sázení by se mělo odehrát za podmračného počasí svyšší relativní vlhkostí vzduchu (například před bouřkou) a to co nejrychleji, aby se nepoškodil kořenový systém. Po vysazení nezapomeneme na zálivku!
Zdravá sadba 2 Zdroj: Thinkstockphotos
Jak by měla vypadat zdravá sazenice
- Má silný,pružný stonek, dobře vyvinuté kořeny, je hustě olistěná. Klíční listy jsou na stonku co nejníže.
- Místo přechodu mezi kořenovým krčkem a stonkem by mělo být krátké.
- Pravé listy musejí mít dobře vyvinuté čepele.
- Nevhodná je sazenice tenká, vyběhlá, řídce olistěná a přestárlá.
Období výsadby jednotlivých druhů
Kedluben raný – od 7. 4. do 15. 4.
Kapusta hlávková raná – od 7. 4. do 15. 5.
Květák raný – od 10. 4. do 18. 4.
Rajče, paprika, okurka – od 18. 5. do 31. 5.
Salát jarní – od 1. 4. do 15. 4.
Zelí hlávkové rané – od 12. 4. do 15. 4.
Mohlo by vás zajímat: