reklama

Jak poznat zdravou sazenici?

klára beščecová
13. května 2015
Zeleninové sazenice používáme pro pěstování rané a rychlené zeleniny nebo teplomilných rostlin.
reklama

Tím, že místo semínka zasadíme do půdy přímo vzrostlou sazenici, zkrátíme vegetační období pěstované zeleniny o 25 až 50 dní. U teplomilných rostlin jako jsou rajčata, okurky či papriky navíc vyloučíme možnost zničení nebo poškození rostlin mrazem a nízkými teplotami.

Sazenice několik hodin před výsadbou vydatně zavlažíme, aby byl kořenový bal spůdou pevnější a nerozpadal se. Také záhon předem dobře zavlažíme. Samotné sázení by se mělo odehrát za podmračného počasí svyšší relativní vlhkostí vzduchu (například před bouřkou) a to co nejrychleji, aby se nepoškodil kořenový systém. Po vysazení nezapomeneme na zálivku!

Jak by měla vypadat zdravá sazenice

  • Má silný,pružný stonek, dobře vyvinuté kořeny, je hustě olistěná. Klíční listy jsou na stonku co nejníže.
  • Místo přechodu mezi kořenovým krčkem a stonkem by mělo být krátké.
  • Pravé listy musejí mít dobře vyvinuté čepele.
  • Nevhodná je sazenice tenká, vyběhlá, řídce olistěná a přestárlá.

Období výsadby jednotlivých druhů

Kedluben raný – od 7. 4. do 15. 4.

Kapusta hlávková raná – od 7. 4. do 15. 5.

Květák raný – od 10. 4. do 18. 4.

Rajče, paprika, okurka od 18. 5. do 31. 5.

Salát jarní – od 1. 4. do 15. 4.

Zelí hlávkové rané – od 12. 4. do 15. 4.

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama