reklama

Nasušte si léčivé kořeny pampelišky, kostivalu a lopuchu. Na podzim jsou nejlepší

Lenka Valjentová
11. října 2020
Na podzim sbíráme nejen plody léčivých rostlin, ale taky kořeny. Pokud nemrzne, můžeme se na sběr kořenů vydat klidně i v listopadu. Léčivá síla kořenů byla a je ceněna odpradávna, představují spojení se zemí a jejich využívání patří v lidové medicíně k vůbec nejstarším, což názorně dokládá označení dávných léčitelek coby babek kořenářek.
reklama

Sezona sběru léčivek v přírodě už končí, ještě můžeme vyrazit na šípky, bezinky, rakytník nebo kaštany, na podzim se sbírají také kořeny především kozlíku, pampelišky, puškvorce, pýru, lopuchu, kostivalu,křenu, proskurníku nebo echinacei. Podívejme se podrobněji na tři z nich.

Kořen kostivalu

Kostival lékařský (Symphytum officinale)je hojná statná trvalka s fialovými, purpurovými, růžovýmii bílými květy. Z byliny se používá především protáhlý dužnatý kořen, na povrchu černý a uvnitř bělavý, méně často nať. Kořen vyryjeme rycími vidlemi na jaře před začátkem vegetace (březen a duben) nebo na podzim (září až listopad).

Kostival působí protizánětlivě, má hojivé účinky a podporuje rychlou obnovu tkání. Doporučuje se zejména na výrony, pohmožděniny a otoky, pomáhá přiléčení zánětů,bolestí kloubů, šlach a vazů, urychluje hojení zlomenin. Kostival je účinný lék nakřečové žíly, pomalu se hojící rány, artritidu arevmatismus. Používá se výhradně zevně.

Kostivalové mazání

Ingredience

  • 2 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého kořene kostivalu nebo 2 lžičky sušeného umletého
  • 500 ml vysokoprocentního alkoholu nebo lékárenského lihu

Postup

Kostivalový kořen zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme 3 týdny macerovat na teplém místě. Každý den protřepeme. Pak přefiltrujeme přes pláténko nebo kávový filtr.

Použití

Mazání je skvělé na křečové žíly, výrony a modřiny. Postižená místa potíráme podle potřeby, maximálně třikrát za den.

Kořen pampelišky

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) často také smetanka lékařská je na zahradách hodně nepříjemným plevelem, ale také velmi ceněnou univerzální léčivkou, která pomáhá léčit snad všechny choroby. Má léčivé všechny části: květ, kořen i listy. Kořen vyrýváme buď na jaře před rozkvětem, nebo na podzim, na konci vegetace.

V kořeni jsou mj. hořčiny, třísloviny, bílkoviny, organické kyseliny, slizovité a minerální látky (fosfor, vápník draslík, mangan), vitaminy skupiny B a D a další prospěšné látky. Kořen odstraňuje toxické látky zjater a povzbuzuje čisticí schopnosti ledvin. Ovlivňuje žlučník a preventivně brání tvorbě žlučníkových kamenů, čistí krev, posiluje činnost slinivky břišní, snižuje krevní tlak, její diuretické účinky pomáhají při hubnutí a detoxikaci. Je jednou znejlepší bylin pro revmatiky a diabetiky. V poslední době se o pampeliškovém kořenu mluví jako o výborné přírodní prevenci nádorových onemocnění.

Detoxikační pampeliškový čaj

Ingredience

  • 2 lžičky sušeného a řezaného kořene pampelišky
  • 250 ml vody

Postup

Pampeliškový kořen zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu, necháme asi 2 minuty povařit a sejmeme. Zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Odvar pijeme vlažný dvakrát denně.

Pampelišková tinktura

Ingredience

  • 1 díl nastrouhaného čerstvého kořenu pampelišky
  • 5 dílů čirého 44% alkoholu

Postup

Nastrouhaný kořen zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme měsíc macerovat. Každý den protřepeme. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr, dáme do lahvičky a uskladníme v chladu a tmě.

Použití

Tinkturu z pampeliškového kořene užíváme třikrát denně 30 až 60 kapek ve sklence vody..

Kořen lopuchu

Lopuch větší(Arctium lappa) je typická rostlina rumišť a křovin, asi nejznámější bodláku nás. Většinou se k léčebným účelům používá kořen, listy i semena mají podobný, mnohem mírnější účinek. Kořen lopuchu se sklízí na podzim (září až listopad) nebo brzy na jaře (březen), dříve než vyžene listy, ale pouze v prvním roce vegetace, neboť rostliny, které kvetly před rokem, již nemají dostatek účinných látek.

Lopuch obsahuje inulin, slizy, třísloviny, hořčiny, pryskyřice, tuky, minerální látky – hlavně vápník, draslík, fosfor. Lopuch je skvělá detoxikační bylinka, působí povzbudivě na celý organismus, má diuretický a antibakteriální účinek. V lidové medicíně se kořeny doporučují při revmatismu a dně, hemoroidech, cukrovce, problémech s trávením, prospívá močovým cestám, zevně pomáhá při léčbě dermatitidy a ekzémů, podporuje hojení ran a působí proti vypadávání vlasů.

Lopuchový čaj na povzbuzení

Ingredience

  • 1 lžíce sušeného a nařezaného kořene lopuchu
  • 500 mlvody

Postup

Kořenlopuchu většího zalijeme studenou vodou, necháme5 až 10 minut odstát, pak přivedeme k varu a asi5 minut povaříme.

Použití

Toto množství vypijeme přes den, nejlépe po doušcích.

11 tipů na sběr a zpracování léčivých kořenů

  1. Na podzim se léčivé kořeny sbírají po odkvětu, v době, kdy nať už začíná usychat.
  2. Ideální počasí je po dešti, kdy je půda vlhká, aby se kořeny dobře vyrývaly nebo vytrhávaly a nepoškodily se.
  3. Opatrně vyrytý (ideálně dřevěným nástrojem) či vytržený kořen očistíme od zeminy a odstraníme listy.
  4. Doma kořen ještě dočistíme kartáčkem, opláchneme vodou vodou a ihned osušíme.
  5. Kořeny buď usušíme, nebo je použijeme čerstvé.
  6. Na sušení silnější kořeny podélně rozřízneme nebo nakrájíme na slabá kolečka.
  7. Kořeny sušíme na vzdušném a stinném místě nebo umělým teplem v sušiče nebo v troubě. Při sušení by teplota neměla přesáhnout 45 °C až 50 °C.
  8. Na kolečka nakrájené kořeny můžeme také navléknout na nit jako korálky a nechat pomalu vysušit na vzduchu.
  9. Nasušené kořeny skladujeme v suchu a temnu v dobře uzavřených sklenicích, aby nezvlhly.
  10. Nasušený kořen se dá namlít na jemný prášek, který už nemusíme tepelně upravovat, a tak vněm zůstanou všechny účinné látky. Ten následně uskladníme vdobře uzavíratelné sklenici.
  11. Z čerstvého kořenu se nejčastěji připravuje tinktura.

Více obylinách a koření najdete v našemspeciálu

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama