reklama

Mařinka vonná bojuje s úzkostí a mírní křeče. Udělejte si májové mařinkové víno

Lenka Valjentová
5. května 2020
Mařinka vonná neboli svízel vonný je drobná bylinka. Je jedinečná nejen svou atypickou vůní, připomínající čerstvé seno, ale především léčivou silou. Má mj. výrazné uklidňující a antidepresivní účinky, mírní nadýmání i menstruační křeče. Čerstvé listy se používají k léčbě drobných poranění. A určitě si letos nezapomeňte udělat májové víno. Když si dáte decku po večeři nebo před spaním, zapomenete na všechny starosti a budete spát jako dudek. S
reklama

Mařinka vonná neboli svízel vonný (Galium odoratum) je drobná voňavá rostlina se vzpřímenou čtyřhrannou lodyhou, dorůstá výšky asi 20 cm. Úzké, na okrajích zdrsněné kopinaté listy jsou uspořádány do přeslenů. Kvete obvykle v květnu a červnu malými bílými hvězdičkovitýmikvěty, které spolu tvoří vrcholičnaté laty. Při pomačkání, vadnutí nebo sušení se z byliny uvolňuje kumarin, připomínající vůni čerstvého sena. Chuť mařinky je příjemně nahořklá. Najdete ji v okolí stinných dubových, bukových a habrových lesů, preferuje vlhké a humózní hlinité půdy.

9 pravidel sběru, sušení a skladování mařinky

  1. Celou kvetoucí nať mařinky ustřihněte nízko nad zemí, buďte opatrní, oddenek musí zůstat v zemi.
  2. Sbírá se na jaře, zpravidla v květnu.
  3. Trhejte ji nejlépe kolem poledne a hned odstraňte suché a zažloutlé listy.
  4. Nasbíranou mařinku příliš nestlačujte, protože se velice snadno zapaří.
  5. Nať sušte ve stínu na dobře větraném místě při teplotách 35 °C. Nejlepší je rozložit ji na síta. Nať nesmí sušením zhnědnout.
  6. Dobře usušená mařinka voní jako čerstvě usušené seno, má stejnou barvu a lesk jako čerstvá.
  7. Po sušení ji ihned uložte do tmavých, uzavíratelných sklenic, aby nezvlhla.
  8. Skladujte ji v suchu a temnu odděleně od ostatních sušených bylin, protože by mohly načichnout mařinkovým aroma.
  9. Při sběru si nesmíte mařinku vonnou splést se svízelem lesním(Galium sylvaticum). Ten poznáte podle toho, že je statnější, má mnohem tmavší listy, drobnější květy a vůbec nevoní.

Proč a jak mařinka prospívá zdraví

Mařinka vonná obsahuje především kumarinový glykosid, třísloviny, hořčiny, organické kyseliny, silice a vitamin C.

  • Mařinka má silný uklidňující účinek, používá se především v léčivých čajových směsích proti nespavosti, stresu, přepracovanosti, nervovému vyčerpání, melancholii, úzkosti a hysterii.
  • Látky obsažené v mařince mají protikřečové účinky, pomáhají při nadýmání, bolestech břicha a ledvinových kamenech, mírní křeče při menstruaci.
  • Působí také močopudně a detoxikačně. Kumarin ovlivňuje srážlivost krve, proto se tato bylina používá jako podpora při léčení žilních onemocnění, křečových žil či hemoroidech
  • Čerstvé listy se používají kléčbě drobných řezných ran, odřenin a štípanců od hmyzu.

S mařinkou opatrně!

S dávkováním však musíte být opatrní! Mařinku vonnou raději nepodávejte často samostatně, ale přidávejte ji do čajových směsí s jinými bylinkami. Obsahuje kumarin, který při dlouhodobém užívání nebo při jednorázovém překročení dávky může způsobit bolesti hlavy, zvracení, závratě, nebo dokonce poškození jater a zástavu dechu! Doporučená denní dávka je zhruba 1 lžička sušené mařinky.

Májové víno proti úzkosti

Ingredience

  • 3–4 kvetoucí stonky mařinky vonné
  • 1 l kvalitního suchého bílého vína

Postup

Kvetoucí stonky mařinky svažte a nechte zavadnout do druhého dne. Vložte do láhve bílého vína a macerujte 12 až 18 hodin, ale ne déle. Mařinku vyndejte nebo víno sceďte. Májové víno uložte do chladu.

Použití

Dejte si 100 ml po večeři nebo před spaním, zbavíte se veškeré úzkosti a budete spát jako dudek. S plátkem citronu se doporučuje při stresu z přepracování.

Mařinkový čaj proti nadýmání

Ingredience

Postup

Bylinky smíchejte, přelijte 250 ml vroucí vody, zakryjte a nechte 5–8 minut vyluhovat. Pak sceďte.

Použití

Vlažný čaj vypijte po doušcích, stačí jednou, maximáně dvakrát denně. Výrazně uleví při nadýmaní a bolestech břicha a menstruačních křečích.

Mařinková koupel na uklidnění

Ingredience

Postup

Sušené byliny smíchejte, zalijte 5l vroucí vody, nechte 30–40minut vyluhovat, sceďte a vlijte do připravené lázně, jejíž teplota nesmí přesáhnout37 °C. Vlázni nezůstávejte déle než 15 minut.

Mařinka jako odpuzovačhmyzu

Sušené listy mařinky odpuzují moly a jinýnepříjemný domácí hmyz – a ještě příjemně voní! Nejlepší je nasypat sušenou rostlinu do látkových pytlíčků, pevně zavázat a dát mezi prádlo, pod koberec, do spíže, do skříně, prostě všude tam, kde vás hmyz obtěžuje.

Mařinka v kuchyni

Svou příjemně nahořklou chutí a vůní mařinka osvěží jarní ovocné saláty a dezerty, je výborná do domácích limonád a moštů nebo jako ozdoba nealko i alko koktejlů. Kdysi se přidávala do vína, šampaňského, koňaku a piva.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama