Hvězdné znamení napoví, která bylinka vás povzbudí a která naopak uklidní

Každé znamení zvěrokruhu má svoje bylinky, které fungují na jeho zrozence lépe než jiné. Nevíte-li, jaké byliny jsou zrovna pro vás ty pravé, je tu náš bylinkový horoskop, který vám prozradí, která léčivka vás umí zklidnit a která vás naopak nakopne, abyste byli fit. Podívejte se na své znamení horoskopu a podpořte své zdraví a vitalitu!

Neklidný Beran (21. března – 20. dubna)

Berani patří k lidem, kteří mají všechno, co je pro ně důležité, v hlavě a většinou pracují duševně. Kvůli své ohnivé povaze, rychlému, mnohdy až zběsilému životnímu tempu a typické tvrdohlavosti mají sklony se přepínat. Není divu, že je často bolí hlava, sužují migrény, jsou nervózní, podléhají stresu a trpí nespavostí. Vlivem stresujících situací mívají Berani vysoký krevní tlak. Proto nejvíc ze všeho potřebují zvolnit a zklidnit.

NENECHTE SI UJÍT: Koření podle horoskopu. Beranům chutná pepř, Lvům pomáhá vanilka, Ryby milují skořici

Bylinka na uklidnění Berana: kopretina řimbaba

Na uklidnění lidem narozeným ve znamení Berana z bylin a koření nejvíce prospívá řimbaba obecná (Tanacetum parthenium) nebo taky kopretina řimbaba, která tlumí bolest hlavy (včetně chronických bolestí) a účinně pomáhá také při migréně. Nejvíce účinných látek je obsaženo v listech (léčivá je úplně celá rostlina), které můžeme rozžvýkat, ale najednou maximálně jeden, a pak zapít velkou sklenicí vody.

Bylinka na povzbuzení Berana: česnek

Když Beran někdy upadne do letargie, což nebývá moc často, potřebuje povzbudit a dobít energii především fyzickou námahou, a starý dobrý česnek, který pomáhá snížit krevní tlak, posiluje imunitu a slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Optimální je jeden stroužek každý den.

Požitkářský Býk (21. dubna – 21. května)

Člověk narozený ve znamení Býka bývá individualista, všechno dělá rád sám. Vypadá nad věcí, ale dokáže se rozčílit a pak špatně usíná a je neklidný. Býk bývá velký požitkář, zejména dobrému jídlu a pití jen těžko odolá. A když se k tomu přidá typická býčí důkladnost, může nastat problém s přejídáním a s tím související trávicí potíže. Objeví-li se u Býka ještě nějaké zdravotní trable, určitě nějak souvisejí s krkem, často trpí chorobami z nachlazení a problémy s hlasivkami, pravidelně se potýká s kašlem a rýmou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pokojovky podle hvězd. Lvům sluší monstery, pro Berany se hodí kaktusy, Panny milují aloe

Bylinka na uklidnění Býka: kozlík

Na uklidnění Býka je nejlepší kozlík lékařský (Valeriana officinalis), lidově baldrián nebo kočičí kořen. Tahle bylinka podporuje přirozený spánek, zlepšuje jeho kvalitu a snižuje dobu usínání. Působí i proti střevním potížím a nadýmání. Nejoblíbenější je tinktura z oddenku, což jsou známé valeriánské kapky, které byly již v dávných dobách užívány na uklidnění a proti bolesti hlavy.

Bylinka na povzbuzení Býka: zázvor

Potřebuje-li být požitkářský Býk fit, měl by se zaměřit na čerstvý závor lékařský, který v sobě skrývá nejen pikantně štiplavou chuť. Může být skvělou prevencí i účinnou první pomocí při chřipce a nachlazení, podporuje pocení, prohřívá tělo. Zázvor také podporuje trávení a zklidňuje podrážděný žaludek. Zázvorový čaj prý postaví na nohy i mrtvolu.

Přemýšliví Blíženci (22. května – 21. června)

Blíženci jsou lidé přemýšliví, inteligentní a vnímaví, často bývají přehlceni přemírou nejrůznějších informací, což vede ke stresu a nervozitě. Rozčilení a neklid jsou věčnými průvodci Blíženců. Když se ke stresu přidá navíc ještě obvyklý pesimismus Blíženců, může jim to bránit v běžných každodenních radostech a mít negativní vliv na kvalitu spánku. Pro znamení Blíženců je typické onemocnění dýchacích cest, problémy jim může působit alergická rýma i klasické neduhy, jako jsou kašel a rýma.

PŘEČTĚTE SI: Bydlení podle horoskopu: Býci milují pohodlí, Lvi luxus, praktické Panny nesnášejí nepořádek

Bylinka na uklidnění Blížence: meduňka

Z bylin a koření je na neklid Blíženců nejlepší meduňka lékařská (Melissa officinalis). Meduňkový čaj je skvělý na uklidnění celého organismu. Prospívá při stresu, uvolňuje pocity úzkosti, zpříjemňuje spánek, používá se jako přírodní sedativum. Náladu vylepší studený obklad z meduňky, který se dá ještě vylepšit mátou peprnou.

Bylinka na povzbuzení Blížence: podběl

Na povzbuzení Blíženců, aby byli zase fit, funguje podběl lékařský (Tussilago farfara). Čaj, med nebo sirup z květů pomáhá při nachlazení, kašli a rýmě, protože přispívá k normální funkci horních dýchacích cest, uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání. Je dobrý i pro astmatiky. Z listů podrcených na kaši se dělají obklady na prsa pro podporu léčby plicních a průduškových onemocnění.

Vnímavý Rak (22. června – 22. července)

Lidé narození ve znamení Raka jsou velice citliví a vnímaví, často je výrazně ovlivňují city a emoce. Jejich problémem proto mohou být náladovost, či dokonce deprese, na což se může vázat nadváha, s kterou se mnozí Raci potýkají. Když se u nich objeví psychická nepohoda, mají tendenci ji řešit jídlem, velkým množstvím nezdravého jídla, a přejídání může mít následně negativní vliv nejen na hmotnost, ale i na trávení – umí je potrápit pálení žáhy nebo plynatost.

INSPIRUJETE SE: Bylinky podle horoskopu: Lvům uleví hloh, Blížencům kozlík, Pannám svědčí třezalka

Bylinka na uklidnění Raka: máta

Z bylin a koření je pro citlivé Raky nejvhodnější máta peprná (Mentha piperita), která potlačuje stres, zbavuje napětí, uklidňuje, uvolňuje a posiluje nervovou soustavu. Pití mátového čaje pomáhá vyrovnat se se stresem, psychickým vyčerpáním, výkyvy nálad, poradí si s bolestmi hlavy a nespavostí, zlepšuje soustředění i náladu. Silná mentolová vůně příjemně uvolňuje a zklidňuje, a tak jako rychlou první pomoc mohou zkusit promnutým mátovým lístkem potřít spánky a čelo.

Bylinka na povzbuzení Raka: zeměžluč

Raka spolehlivě postaví na nohy zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea), protože mu uleví při nejrůznějších potížích s trávením, pomáhá při pálení žáhy, nadýmání, plynatosti nebo překyselení žaludku. Usušená zeměžluč se dá umlít v mlýnku na prášek. Užíváme 1 lžičku ve sklenici vody přibližně 10 minut před jídlem.

Charismatický Lev (23. července – 22. srpna)

Lvi jsou znamením charismatickým, aktivním a vůdčím s přirozenou autoritou. Špatně snášejí kritiku, a tak o sobě potřebují neustále slyšet jen samou chválu. Když se jim jí nedostává v takové míře, jak si představují, zbytečně se stresují. Vždy jdou do všeho se vší vervou a vášní, což se ale může podepsat neblaze na jejich zdraví, nepřidává jim ani to, že se vytočí kvůli maličkostem. Nejcitlivějším orgánem Lvů je srdce – a kardiovaskulární choroby rizikovým onemocněním. Dále však mohou mít problémy s krevním tlakem, játry a žlučníkem.

NENECHTE SI UJÍT: Starý indiánský horoskop prozradí, jaké zvíře se vás skrývá i jak mít štěstí v lásce

Bylinka na uklidnění Lva: heřmánek

Pro aktivní Lvy je na zklidnění nejvhodnější heřmánek pravý (Matricaria chamomilla). Příjemně vonící květy heřmánku navozují celkové uklidnění organismu, působí proti nervozitě, úzkosti a napětí. Heřmánkový čaj Lvy uvolní, zklidní a pomůže jim rychle usnout a klidně spát. Stejně prospěšný je heřmánkový olej, který se používá k inhalaci nebo k přípravě relaxační koupele.

Bylinka na povzbuzení Lva: bazalka svatá Tulsi

Když potřebují lidé narození ve znamení Lva nakopnout, pomůže jim bazalka svatá Tulsi. Dokáže podpořit imunitu, snižuje únavu, posiluje duševní funkce a zlepšuje paměť, zvyšuje fyzickou i psychickou odolnost, působí proti předčasnému stárnutí, posiluje paměť a podporuje pozitivní myšlení a radost ze života.

Stoprocentní Panna (23. srpna – 22. září)

Lidé narození ve znamení Panny chtějí být za všech okolností naprosto perfektní a stoprocentně připravení. Většinou dbají pečlivě o čistotu a pořádek, ale také pečují o své zdraví. Když se jim nedaří být stoprocentní a věci nejsou podle jejich představ, může to mít následky v podobě nervozity, nespavosti, bolesti hlavy, stresu, a dokonce i depresivních stavů, což se negativně odráží především ve správném fungování jater.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Každý člověk má svůj strom. Starý keltský horoskop prozradí, který je ten váš

Bylinka na uklidnění Panny: levandule

Pannám na uklidnění pomáhá především levandule lékařská (Lavandula officinalis). Levandulový nálev, nahořklý, medově zlatý nápoj s intenzivní vůní uklidňuje nervy, potlačuje negativní účinky stresu a pomáhá při splínu, podrážděnosti a nervozitě, snižuje pocity psychické vyčerpanosti. Levanduli můžeme pít samostatně nebo přidat k jiné bylině, používá se zejména s mátou nebo meduňkou.

Bylinka na povzbuzení Panny: ostropestřec mariánský

Panny spolehlivě postaví na nohy ostropestřec mariánský (Silybum marianum), jehož semena obsahují ceněný silymarin, který je účinným pomocníkem jater při zneškodňování škodlivin a jejich ochráncem. Nejúčinnější je ostropestřecová tinktura nebo odvar drcených semen.

Spravedlivé Váhy (23. září – 23. října)

Váhy jsou znamením usilujícím o rovnováhu, harmonii a soulad. Snaží se ze všech sil vyhýbat vypjatým situacím a spěchu. Vzhledem k tomu, že se často snaží o urovnání konfliktů ve vztazích a vždy hledají kompromis, tak se nevyhnou stresu a napětí. Mívají proto problémy s trávením, objevují se u nich časté průjmy, které se střídají se zácpou, nadýmání a plynatost.

BUDE VÁS ZAJÍMAT: Zahrada podle znamení zvěrokruhu: Poznáte, na které zahradě kdo hospodaří?

Bylinka na uklidnění Váhy: třezalka

Z českých bylin a koření pomáhá lidem narozeným ve znamení Vah především třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum), účinkuje skvěle proti tenzním bolestem hlavy a pomůže i při migréně. Působí antidepresivně, je generacemi osvědčenou bylinou při neurózách a nespavosti.

Bylinka na povzbuzení Váhy: bobkový list

Když lidé narození ve znamení Vah potřebují nakopnout, měli by zkusit bobkový list, lidově bobek, což je sušený list vavřínu vznešeného (Laurus nobilis). V lidové medicíně je hodně ceněný, protože celkově posiluje organismus, řeší problémy s nadýmáním a plynatostí, zvyšuje chuť k jídlu, snižuje hladinu zlého cholesterolu a pročišťuje játra. Na celkové posílení organismu se pije vlažný vavřínový čaj dvakrát denně. Při problémech s trávením třikrát denně před jídlem.

Houževnatý Štír (24. října – 22. listopadu)

Štíři na první pohled působí nenápadně, pasivně, ale hluboko v sobě mají ukrytou energii, silnou vůli a vřelé city. Jsou vytrvalí a houževnatí a na tu správný chvíli dokážou čekat velmi dlouho – a pak vyrazí do boje! Staré křivdy nikdy nezapomínají, což u nich může vyvolat stres, bolesti hlavy a nespavost, ale taky potíže s krevním tlakem a oslabenou imunitou.

ČTĚTE TAKY: Darujte květiny podle horoskopu: Berani milují tulipány, Blíženci růže, Střelci hyacinty

Bylinka na uklidnění Štíra: vřes

Z českých bylin a koření zabírá lidem narozeným ve znamení Štíra na jejich zdravotní problémy vřes obecný (Calluna vulgaris), protože má výrazné sedativní účinky a osvědčil se při léčení poruch spánku, stresu, depresí a bolestí hlavy. Proti nespavosti, rozmrzelosti a únavě třikrát denně po jídle vypijte jeden hrnek nálevu. Pomáhá taky spát s polštářkem napěchovaným sušenými vřesovými květy s několika lístky šalvěje.

Bylinka na povzbuzení Štíra: křen

Lidi narozené ve znamení Štíra zaručeně povzbudí čerstvě nastrouhaný křen selský (Armoracia rusticana) s peprnou chutí a štiplavou vůní. Čerstvý křen posiluje obranyschopnost, pomáhá při detoxikaci a zlepšuje látkovou výměnu. Údajně už jedna lžička čerstvě nastrouhaného křenu bystří rozum!

Činorodý Střelec (23. listopadu – 21. prosince)

Střelci jsou znamením aktivním, činorodým, dobrodružným, upřímným a pravdomluvným. jsou tak trochu idealisté, kteří se nebojí upřímnosti, takže co na srdci, to na jazyku. Tahle přímá povaha se jim někdy může vymstít v podobě neklidu a celkové nervozity. Pozor na stres, nesoustředěnost, přepracování a nervové vypětí. Střelci lehce přibírají a také jim chutná spíše nezdravá strava, měli by si proto dávat pozor na játra a žlučník a na problémy s trávením celkově.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jezte a pěstujte zeleninu podle barev a znamení zvěrokruhu. Rajčata jsou ideální pro Býky, cukety pro Panny

Bylinka na uklidnění Střelce: mařinka vonná

Uklidnit se pomáhá lidem narozeným ve znamení Střelce zejména mařinka vonná neboli svízel vonný (Galium odoratum). Tahle drobná voňavá bylinka má silný uklidňující účinek, pomáhá proti nespavosti, stresu, přepracovanosti, nervovému vyčerpání, melancholii, úzkosti. Tradiční je májové mařinkové víno proti úzkosti. Když si dáte deci po večeři nebo před spaním, zapomenete na všechny starosti a budete spát jako dudek.

Bylinka na povzbuzení Střelce: řepík

Střelce spolehlivě nakopne a dá dohromady řepík lékařský (Agrimonia eupatoria).  Čaj nebo tinktura z této starodávné královské byliny posiluje obranyschopnost organismu a především léčí problémy s trávením, zvyšuje vylučování žluči, také zrychluje metabolismus tuků, podporuje hubnutí a snižuje hladinu cholesterolu.

Cílevědomý Kozoroh (22. prosince – 20. ledna)

Kozorozi jsou ambiciózní a cílevědomí jedinci, jsou introvertní a své nitro před ostatními důsledně skrývají a nedávají své rozpoložení najevo. To ale neznamená, že je netrápí splíny a úzkosti. Důležitý je pro ně úspěch a uznání. Dokážou se zříci pohodlí, jen aby dosáhli toho, co si naplánovali. Protože mají občas sklony k workoholismu, je dobré, aby se naučili odpočívat. Jsou znamením relativně zdravým, trápí je nejvíce problémy s klouby, snadno můžou trpět zlomeninami.

NENECHTE SI UJÍT: Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody

Bylinka na uklidnění kozoroha: mučenka

Pokud se potřebují lidé narození ve znamení Kozoroha uklidnit, měli by sáhnout po mučence pletní (Passiflora incarnata). Čaj z krásné bylinky působí jako mírné přírodní sedativum. Poruchy spánku, neklid, napětí, úzkost – to jsou potíže, se kterými mučenka pomůže.

Bylinka na povzbuzení Kozoroha: kostival

Kozorohy doslova postaví na nohy kostival lékařský (Symphytum officinale) Z rostliny se používá především kořen, méně často listy. Kostivalové masti a mazání pomáhají při léčení zánětů, bolestí kloubů, šlach a vazů, urychlují hojení zlomenin, protože napomáhají srůstání kostí. Kostival se používá výhradně zevně.

Originální Vodnář (21. ledna – 20. února)

Vodnáři jsou jako znamení mnohdy hodně komplikovaní. Jsou velmi přemýšliví a hloubaví, ale taky plni elánu, nadšení, originálních myšlenek a neobvyklých nápadů. Jsou svobodomyslní a idealističtí, což se v jejich okolí nemusí setkat s pochopením a Vodnáři se tím trápí, protože jsou velice přátelští. Čas od času je může dohnat těžká únava, splín, nespavost a melancholie. Ze zdravotních problémů je nejvíc trápí křečové žíly, hlídat by si měli hladinu cholesterolu a krevní tlak.

INSPIRUJTE SE: Jakou kočku si vybrat podle znamení zvěrokruhu? Panny chtějí siamskou, Býci obyčejného mourka

Bylinka na uklidnění Vodnáře: majoránka

Z uklidňujících bylinek a koření je pro Vodnáře dobrá zejména majoránka zahradní (Majorana hortensis, syn. Origanum majorana), protože zahání bolest hlavy, je účinná při rozčilení, stresu, nespavosti a úzkosti. Při bolestech hlavy se osvědčil nálev z majoránky, ale především majoránkový olej na potírání spánků.

Bylinka na povzbuzení Vodnáře: hloh

Potřebuje-li Vodnář povzbudit a cítit se líp, měl by vsadit na hloh obecný (Crataegus laevigata či Crataegus oxyacantha), konkrétně na kapky z květů. Tinktura podporuje činnosti srdce a krevního oběhu, zlepšuje prokrvení celého těla, pomáhá při různých otocích, stresu, vysokém i nízkém tlaku. Užívá se třikrát denně 15 až 20 kapek v jedné lžíci vody.

Citlivé Ryby (21. února – 20. března)

Ryby jsou znamení založené duchovně, často vidí věci, které nikdo jiný nevidí, mají vyvinutý šestý smysl. Jsou velmi citlivé, jemné, klidné, mnozí lidé narození v tomto znamení mají k sklony k častým výkyvům nálad. V kolektivu se spíše drží v pozadí, stresové situace, konflikty a psychické vypětí jim nedělají dobře. Lidé narození ve znamení Ryb mívají oslabenou imunitu, bývají často nachlazení, a tak si musí si dávat pozor, aby choroby z nachlazení pořádně vyleželi a nepřechodili je. Neustálé nemoci pro ně nejsou zrovna pozitivem.

ČTĚTE TAYK: Houby podle hvězd: Býk je stejný miláček jako hřib, s Blíženci je to složité jako s klouzky

Bylinka na uklidnění Ryby: fialka

Z českých bylin Rybám nabízí uklidnění ve chvílích, kdy mají pocit, že jim starosti přerůstají přes hlavu, především violka vonná (Viola odorata), česky fialka. Nálev (často v kombinaci s prvosenkou jarní nebo jitrocelem kopinatým) pomáhá při bolestech hlavy, nadměrné psychické zátěži, stresu a únavě. Při bolestech hlavy stačí vdechovat vůni fialky.

Bylinka na povzbuzení Ryby: lipový květ

Ryby dá dohromady lipový květ. Lahodný lipový čaj nebo sirup z květů lípy srdčité či malolisté (Tilia cordata) pomáhají při kašli, horečnatých onemocněních dýchacích cest, zánětech průdušek a zahlenění. Podporují vypocení, které léčbu urychlí. Voňavý nálev z lipového květu by Ryby měly pít při nachlazení, zvláště pokud na ně něco leze, aby byly zase brzy fit.

Zdroje: cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz/ruzne/bylinky-a-horoskop-znameni-zverokruhu, astrologycosmos.com/which-herbs-are-the-best/, zeny.iprima.cz/horoskopy, bylinkář Martin Kolár

Sdílejte článek
Štítky nemoc česnek horoskop bylinky stres zázvor bolest hlavy bylina větry bylinky podle horoskopu byliny na uklidnění bylinky na povzbuzení

Přečtěte si také