Citronová tráva je voňavé koření i bylina proti chřipce či stresu. Snadno ji vypěstujete doma

Voňatka citronová, u nás známá jako citronová tráva či citronela, je neobyčejně zajímavá rostlina. Svým vzhledem připomíná obyčejnou trávu, chutí a vůní citron. Je příjemně aromatickým kořením, uplatní se i jako léčivá bylina, protože pomáhá při chřipce a nachlazení, upravuje trávení, poradí si se stresem i únavou.

Voňatka citronová (Cymbopogon citratus), u nás se jí říká spíše citronová tráva nebo taky citronela či vousatka, pochází z jihovýchodní Asie, ale pěstuje se také v Africe, Americe a v Austrálii. Její úzké šedozelené listy mají příjemné citronové aroma, dorůstají do výšky až 150 cm. Svým vzhledem připomíná obyčejnou trávu, chutí a vůní citron nebo limetku.

Citronová tráva účinky

Citronová tráva prokazuje výrazné antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Obsahuje zejména vonné silice (například citral, limonen, geraniol) a flavonoidy.

„Obecně citronová tráva povzbuzuje, čistí a osvěžuje organismus. V lidové medicíně se využívá, většinou ve formě nálevu nebo odvaru, jako podpora při nervovém vyčerpání, stresu a psychické únavě. Voňatka pomáhá při problémech s trávením (bolesti břicha, zvracení, nadýmání, průjmy, překyselení žaludku), neutralizuje žaludeční kyseliny, dále zamezuje množení plísní, virů a bakterií v těle. Zevně se osvědčila při revmatických bolestech. Čaj doporučuji při léčbě chřipky a chorob z nachlazení, ulevuje při kašli, bolesti v krku a horečce, vysvětluje bylinkář Martin Kolár a dodává: „Ovšem v době těhotenství a kojení je pití čaje s příměsí citronové trávy nebo pouze z citronové trávy nevhodné.

Léčivý čaj z citronové trávy

Ingredience

  • 1 lžička sušené citronové trávy
  • 200–250 ml vody

Příprava

Sušenou citronovou trávu zalijeme horkou vodou (zhruba 90 ºC). Zakryjeme a necháme 4–6 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Vlažný nálev pijeme  třikrát denně.

Elixír proti stresu z voňatky

Ingredience

  • 1 zarovnaná lžíce citronové trávy (stonky)
  • 1 l vody
  • med podle chuti

Příprava

Do vroucí vody nasypeme citronovou trávu a necháme přejít varem (max. 2 minuty), sejmeme. Necedíme, když tráva sedne ke dnu, nápoj je připravený, Po dopití této dávky si připravíme druhou – trávu zalijeme 500 ml vroucí vody, už nevaříme.

Užívání

Nápoj pijeme během dne teplý i studený, podle chuti přidáme med, ale vůbec nemusíme sladit. Elixír si dopřejeme jednou za týden.

Citronelová koupel

Výborná je také vonná lázeň. Přibližně 30 g drcených stonků citronové trávy vložíme do plátěného pytlíku, zavážeme a dáme do připravené horké lázně. Po chvilce se citronela příjemně rozvoní, což přináší úlevu nejen duši, ale i tělu.

Jak vypěstovat citronovou trávu

  1. „Semena potřebují k vyklíčení 10 až 20 dní při teplotě 20 až 22 °C. I v optimálních podmínkách dosahuje klíčivost semen okolo 30 %. Obsah sáčku ale i při nižší klíčivosti stačí na několik desítek rostlin. Předpěstování sazenic trvá 8 až 10 týdnů, uvádí šlechtitel a pěstitel Jan Prášil.
  2. Pěstujeme ji v květináči nebo větší nádobě. Jedna dospělá rostlina potřebuje k růstu nádobu o průměru asi 25 cm a dobře propustnou hlinitopísčitou zeminu.
  3. Citronová tráva není mrazuvzdorná, miluje teplo a slunce. „Nejvhodnější je pěstování na plném slunci, to zaručí vysoký obsah silic. Dobře roste v bytě na okenním parapetu orientovaném na jih. V létě se vyplatí citornovou trávu letnit na zahradě nebo balkoně na slunném a chráněném místě, doporučuje Jan Prášil.
  4. Zálivku má citronová tráva ráda vydatnou, ale nesnáší přemokření. Proto ji zaléváme, až když půda vyschne. Dlouhodobé přemokření způsobuje špatný růst a úhyn.
  5. Citronová tráva přezimuje na světlém a chladném místě (teplota minimálně 10 °C) při omezené zálivce.

Na co se používá citronová tráva

Pro přípravu pokrmů oloupeme stonky a vybereme co nejměkčí části, které jsou nejlépe stravitelné. Nakrájíme je nebo roztlučeme a přidáme do studených či teplých jídel. Čerstvé se do jídel přidávají nakrájené jako pórek, sušené stonky (jsou po chuťové i aromatické stránce méně výrazné) se užívají méně. Využívají se i cibulovité konce trávy nakrájené na plátky a tužší stonky.

Čerstvá tráva vydrží nejlépe v mikrotenovém sáčku v ledničce nebo je možné ji zamrazit. Sušená potom v plátěném nebo papírovém sáčku na suchém místě.

V jihovýchodní Asii je velmi důležitým kořením, které vyrovnává chuť ostrých chilli papriček, zdůrazňuje chuť máty a dodává říz polévkám z kokosového mléka. Citronová tráva se výborně hodí k dochucení jídel z rýže, plodů moře, ryb a drůbeže. Dobře se kombinuje s česnekem, paprikou a koriandrem. Čerstvá citronová tráva je vhodná do zeleninových salátů.

Sušená se často přidává do čajových směsí, lahodná je kombinace se zeleným čajem.

Citronová tráva do polévky

Pokud chceme jídlu dodat originální chuť, použijeme 5 cm dlouhý tužší stvol citronové trávy a rozmáčkneme jej plochou nože, tím se uvolní aroma. Přidáme do polévky a po uvaření ji vyjmeme. Pro intenzivnější chuť můžeme vložit do polévky celý svazek.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, bylinkář Martin Kolár, bylinkopedie.czcs.wikipedia.org


Přečtěte si také