reklama

Je zdravější syrová, nebo tepelně upravená zelenina? Záleží na druhu...

Simona Sedláčková
15. června 2020
Všichni máme na paměti, že zelenina je nejlepší čerstvá a syrová. Ale není to vždy tak úplně pravda. Některé druhy zeleniny jsou lepší tepelně upravené, protože zasyrova jsou špatně stravitelné nebo si z nich tělo jen obtížně dokáže vzít to, co potřebuje. A jiná zelenina je zdravá vařená i syrová, proto její úpravu střídejte.
reklama

Některé druhy zeleniny jsou pro lidský organismus prospěšnější vždy včerstvém, tedy syrovém stavu. Jsou to především ty druhy, které obsahují velké množství vody a mají málo sacharidů a vlákniny. Konzumujeme je hlavně pro obsah vitaminů nebo pro kyselinu listovou. Vařením by znich stejně vznikla jenom nechutná blátivá kaše. Výhradně syrové proto konzumujte především všechny druhy listových salátů a salátové okurky.

Tepelná úprava je vhodná pro zeleninu smenším obsahem vody a světším množstvím škrobu a vlákniny. Nemusíte se bát, minerální látky zůstávají vzelenině i po uvaření. Jedná se hlavně o zeleninu kořenovou. U brukvovité zeleniny zase můžete způsob přípravy střídat.

Kapusta

Patří mezi ty druhy zeleniny, které je vždy lepší konzumovat tepelně upravené. Kapusta způsobuje nadýmání, obsahuje hodně vlákniny. Známá je také její schopnost, snižovat vtěle obsah škodlivého cholesterolu. Tato schopnost se vařením zvyšuje.

Brokolice

Brokolice stojí tak trochu každou nohou na jedné straně. Vařit tedy, či nevařit? Nevařit, ale tepelně upravit do 80 °C. Nejlepší způsob úpravy brokolice je šetrné vaření vpáře. Takto upravená brokolice má protinádorové účinky, a dokonce vní zůstane zachovaný i vitamin C.

Mrkev

Syrová mrkev je těžko stravitelná, zato mrkev tepelně upravená se tráví velmi dobře a má dokonce i protirakovinné účinky. Vmrkvi obsažený betakaroten totiž po tepelné úpravě zvyšuje účinnost. A nezapomeňte přidat i trochu kvalitního tuku! Na druhou stranu nastrouhaná mrkev s jablkem, zakápnutá trochou kvalitního oleje a citronovou šťávou, je velká dobrota!

Špenát

Obsah kyseliny šťavelové vlistech špenátu by vám při konzumaci vsyrovém stavu bránil ve využití minerálních látek. Varem se obsah kyseliny sníží a vstřebatelnost minerálů se tak zase zvýší. Špenát tedy určitě vařte. Ale… Na druhou stranu špenát obsahuje i kyselinu listovou, která se zase varem ničí. Proto konzumujte i syrové, ale hlavně mladé lístky špenátu.

Rajčata

I rajčata patří kzelenině sprotinádorovými účinky, díky obsahu lykopenu. I ten účinkuje lépe po tepelné úpravě a přidání tuku. Na druhou stranu ale rajčata obsahují hodně vitaminu C, který se varem ničí. Proto si dopřávejte i rajčata syrová.

Cibule

I cibule patří do obou skupin. Je zdravá syrová i vařená. Syrová obsahuje alicin, který má antibakteriální účinky, funguje jako přírodní antibiotikum, a dokonce snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Vařená působí proti zánětům a srdečním onemocněním.

Všichni víme, že nejlepší zelenina pochází znaší zahrady, ale můžete ji pěstovat i na omezené ploše balkonu. Poradíme vám, jak na to:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama