Červená řepa: Jak vypěstovat nejzdravější kořenovou zeleninu a uvařit si boršč

Červená salátová řepa je poměrně nenáročná rostlina, a tak si ji může na zahradě vypěstovat prakticky každý. Dužnaté bulvičky s červenofialovým zabarvením jsou doslova přírodní všelék se spoustu vitaminů, minerálů či vlákniny a ještě k tomu výborně chutnají! Poradíme, jak tuhle kořenovou zeleninu vypěstovat a snít.

Červená salátová řepa (Beta vulgaris) obsahuje především železo, vitaminy C, B, E, betakaroten, zinek, hořčík, selen, křemík, sodík, draslík, vápník, kyselinu listovou, antioxidanty, vzácné stopové prvky cesium a rubidium. Bohatě je v ní zastoupené i barvivo antokyan, které má antioxidační účinky a betanin, který spolu s ním pomáhá snižovat krevní tlak, společně pomáhají snižovat krevní tlak a vážou na sebe volné radikály v těle. Betanin působí proti kornatění tepen a podporuje činnost jater.

Účinky červené řepy

Červená řepa je bohatá na vlákninu, rozpustnou i nerozpustnou. Nerozpustná vláknina napomáhá hladké funkci zažívacího ústrojí, ta rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku. Prospívá při léčbě hypertenze, arteriosklerózy a dalších onemocnění srdce a krevního oběhu. A navíc – tento přírodní všelék je i velice chutný.

Jak na pěstování červené řepy

  • Červená salátová řepa potřebuje ke zdárnému růstu půdu lehkou až středně těžkou, na živiny bohatou dobře propustnou s pH 6,5–6,8. Když máme půdu příliš kyselou, pomůže nám podzimní vápnění. Před výsevem nehnojíme!
  • Optimálně řepu pěstujeme na záhoně po luštěninách. Pro červenou řepu jsou dobrými sousedy kedlubny, okurky, salát, cibule, česnek, z bylin saturejka. Naopak jí nesvědčí sousedství s bramborami a rajčaty zejména s mangoldem.
  • Semena červené řepy vyséváme od poloviny dubna do konce května. Když chceme sklízet malé bulvičky, vysejeme semínka později. Červenou řepu můžeme také vysévat v týdenních intervalech, abychom ji mohli sklízet průběžně.
  • Osivo vyséváme do řádků vzdálených 30 až 40 cm od sebe a do hloubky 2–4 cm. Vyséváme 15–20 g osiva na 10 m². Po vysetí opatrně řádky přihrneme, přitiskneme a opatrně zalijeme. Nic nepokazíme, když vyseté řádky překryjeme bílou netkanou textilií.
  • Když rostlinky červené řepy vzejdou a vytvoří nejméně tři lístky, protrháme je na vzdálenost 10 cm, aby se vyvinuly stejnoměrně veliké bulvy. Necháme růst rostlinky s nejtmavšími lístky.
  • V průběhu vegetační doby (pohybuje mezi 60 a 120 dny) porost řepy přihnojíme prosetým vyzrálým kompostem nebo zkvašenými slepičinci. Ovšem nikdy ne později než zhruba 35 dní před předpokládanou sklizní. Záhon s červenou řepu pravidelně kypříme a odplevelujeme.
  • Červená řepa vyžaduje vydatnější zálivku zejména v prvním měsíci růstu. Později, pokud není delší sucho, již není zálivka tolik nutná. Ale v letním suchém a horkém počasí rostlinkám vodu dopřejeme; půda však nesmí být přemokřená.
  • Červenou řepu sklidíme průběžně, nejpozději před příchodem mrazů. Vyrýváme ji opatrně i s kořenem 2–3 cm nad bulvou. Rukou vykroutíme listy asi 2 cm nad vrcholem kořene tak, abychom nepoškodili listové srdíčko. Tak zabráníme odpařování vody a následnému sesychání bulvičky.

Co děláme špatně, když červená řepa chřadne

Na listech jsou šedé skvrnky s fialovými okraji

Listy řepy napadla houba skvrnatička řepná (Cercospora beticola). Charakteristické skvrny s fialovým lemem se objevují na starších listech. Postupně se v listech udělají dírky a usychají. Proti téhle houbové chorobě se můžeme bránit pouze střídáním plodin, tedy že na stejný záhon vysejeme červenou řepu až po třech až čtyřech letech.

Červená řepa v kuchyni

Červená salátová řepa je nejzdravější syrová, dobře se uplatní v nejrůznějších salátech a pomazánkách, je dobrá v kombinaci s křenem. Připravují se z ní také čerstvé šťávy. U nás to sice až tak není běžné, ale výborné jsou také mladé listy řepy. Dají se použít na přípravu špenátu nebo do směsných listových salátů. Bulvičky se mohou vařit, grilovat, péct i zapékat, jsou nedílnou součástí mnoha přesnídávkových polévek, především boršče, hodí se do slaných buchet a koláčů. Výborné je carpaccio z červené řepy  A samozřejmě se dá nakládat, buď samostatně ve sladkokyselém nálevu, nebo v zeleninových směsích.

Doporučené odrůdy pro pěstování červené řepy

Kahira

Raná odrůda Kahira má bulvu příčně úzce eliptickou, dužina je stejnoměrně tmavě purpurově červená bez výrazných kruhů. Je odolná proti vybíhání do květu.

Červená kulatá

Tato polopozdní odrůda je osvědčená a výnosná. Bulva je kulovitá s intenzivně fialovým povrchem. Jemná dužina je krvavě červená se širokými, poněkud světlejšími pruhy. Skvěle chutná.

Renova

Polopozdní až pozdní odrůda Renova s válcovitou bulvičkou má tmavě červený hladký povrch. Dužina je stejnoměrně červená, bez výrazné kroužkovitosti, příjemně nasládlé jemné chuti.

Bona

Bona jepolopozdní velmi výnosná odrůda. Bulva je kulovitá, dužina intenzivně červená, bez kruhů. Povrch je hladký.

Betina

Jedná se o klasickou odrůdu, která má ploše kulovitou bulvu s červeným až hnědočerveným povrchem a se zvlášť jemnou dužinou.

Monopoly

Poloraná kulatá červená řepa salátová Monopoly s intenzivně červenými kulovitými bulvami je odolná proti vybíhání.


Přečtěte si také