Nenechte černý bez odkvést. Z květů můžete připravit sirup, polévku či tradiční kosmatice

Nažloutlé květy bezu černého mají specifickou chuť i vůni, navíc jsou jedinečnou prevencí i přírodním lékem na choroby z nachlazení, pomáhají při nadýmání či hubnutí. Pokud patříte k vyznavačům vaření ze sezónních surovin, určitě byste měli vyzkoušet smažené květy černého bezu v těstíčku, takzvané kosmatice, nebo bezovou polévku. Úžasný je také bezový sirup à la med.

Bez černý (Sambucus nigra) je u nás původní listnatý keř, který dorůstá do výšky zhruba čtyř metrů. Hojně roste ve volné přírodě na loukách a rumištích, na okrajích lesů i lesních mýtinách, v křovinách i parcích. Černý bez můžeme taky pěstovat na zahradě.

NENECHTE SI UJÍT: Kolik názvů pro černý bez znáte?

Účinky květů bezu černého

Žlutobílé aromatické ploché laty květů jsou pro černý bez typické a mohou mít v průměru i přes 20 cm. Obsahují mj. silice, flavonoidy (až 3 % rutinu), třísloviny, slizovité látky, organické kyseliny a vitamin C.

Bezové květy jsou účinné při detoxikaci a vylučování škodlivin z těla, zrychlují metabolismus a pomáhají shodit nějaké to nadbytečné kilo. Květy černého bezu jsou vynikající potopudnou bylinkou s močopudnými účinky, snižují teplotu. Pomáhají při chorobách z nachlazení, virózách, podporují vykašlávání. Jsou osvědčeným přírodním prostředkem proti nadýmání i při revmatismu.

Jak květy černého bezu sbírat

  • Bezové květy obvykle rozkvétají v druhé polovině května, sbíráme je před úplným rozvinutím, to jsou nejlepší.
  • Na sběr květů černého bezu se vydáme za suchého slunečného dne okolo poledne. Nikdy ne po dešti! Květy sbíráme vždy jen v čistém prostředí, co nejdále od silnice. Vybíráme hustší a bohatší květenství.
  • Květenství černého bezu s delší stopkou stříháme nůžkami, řežeme nožem či opatrně trháme a dáváme do košíku nebo velké papírové či textilní tašky, aby se nezapařila.

INSPIRUJTE SE: Pěstujte černý bez. Z květů je skvělý bezový ocet a z plodů bezinkový sirup

Jak usušit květy černého bezu

Květy sušíme do léčivých čajů, které se hodí především v zimě, v čase chřipek a nachlazení. Natrhaná květenství necháme přes noc rozložené, aby trochu zavadly a vylezl z nich hmyz. Pak je usušíme na velkém sítu. Květy by se měly sušit ve stínu, na suchém místě se stálou teplotou a dostatečným přístupem vzduchu. Sušení by mělo být co nejrychlejší, a to maximálně dva až tři týdny. V sušičce se květy bezu černého suší při maximální teplotě 40 °C. Usušené květy musí mít zlatavou barvu a skladovat se musí v suchu a temnu, ideálně v nádobě s uzávěrem.

Co se dá udělat z černého bezu

Z aromatických květů černého bezu se připravuje nespočet léčivých i chuťově skvělých sirupů a šťáv, které se mohou dále využívat při pečení moučníků, do zmrzlin, nanuků a sorbetů, do domácích limonád a koktejlů nebo na dochucení ovocných i zeleninových salátů.

Bezové květy své uplatnění najdou také ve sladké i slané kuchyni, oblíbené jsou zejména tradiční kosmatice, které patřily k oslavě letnic neboli svatodušních svátků. Drobné kvítky se hodí jako ozdoba na ovocné koláče a čokoládové moučníky či zmrzliny.

  • Ať už budeme s bezovými květy dělat cokoli, nejprve je zlehka vyklepeme, protože se v nich ukrývá hmyz. Pak propláchneme studenou vodou.

Polévka z bezových květů

Ingredience

  • 300–400 g květů černého bezu
  • 250–300 ml mléka
  • 1 lžíce medu nebo cukru
  • 3 žloutky
  • špetka mletého zázvoru (nebo anýzu či pepře)
  • citronová šťáva na dochucení

Příprava

Květy zalijeme horkým mlékem a zakryjeme. Necháme nejméně půl hodiny vyluhovat, pak scedíme, květy pečlivě vymačkáme. Do bezového mléka přidáme med či cukr, koření podle chuti a žloutky. Důkladně promícháme metličkou. Prohřejeme, ale nevaříme! Před podáváním dochutíme několika kapkami citronu.

  • Vynikající je bezová polévka studená. Polévku necháme vychladnout a pak dáme 1–2 hodiny do ledničky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Domácí sirupy z květů černého bezu, levandule a rebarbory: Udělejte si osvěžující lék

Bezový sirup à la med

Ingredience

  • 20 květů bezu černého
  • 2 menší chemicky neošetřené citrony
  • 600 g krystalového cukru
  • asi 500 ml vody
  • půlka vanilkového lusku nebo svitek celé skořice (nemusí být)

Příprava

Nasbírané květy vypereme ve studené vodě, odstřihneme dlouhé silné stonky. Citrony omyjeme a nakrájíme na čtvrtiny. Očištěná květenství dáme do hrnce spolu s citronem a vanilkou či skořicí a zalijeme vodou. Pomalu přivedeme k varu, zakryjeme a necháme asi 15 minut probublávat. Sejmeme a necháme do druhého dne rozležet. Pak scedíme, květy bezu vymačkáme rukama. Do šťávy přidáme cukr a vaříme při mírné teplotě, dokud nezhoustne do požadované konzistence. Ještě horký sirup plníme do čistých a suchých sklenic a ihned zavíčkujeme. Med můžeme sterilizovat asi 20 minut při 90 °C. Skladujeme v chladnu a temnu. Bezový med je dobrý na oslazení nápojů, uleví při kašli a rýmě.

Tradiční kosmatice

Ingedience

  • 10 květů černého bezu
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • asi 120 g hladké mouky
  • sůl
  • olej na smažení

Příprava

Metličkou rozšleháme vejce, mléko a sůl dohladka, postupně přidáváme mouku. Těstíčko by mělo být zhruba jako těsto na palačinky nebo mírně hustší, aby dobře přilnulo na bezové květy.

  • Mléko v těstíčku můžeme nahradit pivem, přidat trochu najemno nastrouhaného sýra, případně mletou papriku nebo pepř.

V hrnci rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Bezové květy bereme jednotlivě za stonek, namočíme v těstíčku a hned položíme do oleje. Smažíme prudce, jeden květ je hotový za zhruba 40 vteřin. Pokud je celý květ ponořený, stačí ho smažit pouze z jedné strany, ale můžeme během smažení odstřihnout stonek a obracečkou kosmatice otočit a osmažit i z druhé strany. Po osmažení necháme okapat na papírové utěrce.

  • Dozlatova osmažené kosmatice podáváme jako řízky s novými brambory či bramborovou kaší. Skvělé jsou i samotné.

Kosmatice nasladko

U sladké varianty kosmatice do těstíčka bez soli přidáme trochu cukru a špetku mleté skořice, skořicového či vanilkového cukru. Ke sladkým kosmaticím se báječně hodí kopeček šlehačky. Podáváme jako dezert.

Zdroje: cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz, fresh.iprima.cz, Léčivé rostliny (Andrew Chevallier)

Sdílejte článek

Přečtěte si také