Domácí ochucená másla pro labužníky: Bylinkové s česnekem i sladké s medem a ořechy

Ochucené máslo nemusíte draze kupovat. Snadno ho vyrobíte doma za několik minut. Uplatní se v teplé i studené kuchyni, naslano i nasladko. Chcete-li se chuťově rozmazlit, zkuste máslo vylepšit prvními jarními bylinkami a česnekem nebo kakaem, medem a oříšky.

Máslo kdysi bylo potravinou jen pro bohaté a sloužilo i jako platidlo. Ochucená másla nabízejí různé způsoby využití. Natřená na čerstvě upečeném domácím pečivu představují ideální rychlou a dobrou svačinku či večeři.

NENECHTE SI UJÍT:  Jak vybrat správné máslo na pečení a vaření

Slané ochucené máslo

Slané ochucené máslo dodá skvělou chuť pečenému a grilovanému masu, rybám a zelenině, bramborám i bramborové kaši, můžete je přidat do těstovin.

  • Můžete zkoušet různé kombinace chutí a experimentovat. Přidávat lze bylinky, jarní cibulku, česnek, česnekovou pažitku, sušená rajčata, hořčici, pesto apod.

Sladké ochucené máslo

Sladké varianty jsou skvěle chutnají s domácími rohlíky a teplými tousty, ladí se sladkými croissanty, hodí se na lívance a palačinky, přidat je můžete do různých snídaňových kaší.

  • Oblíbenou ingrediencí sladkých ochucených másel jsou mleté arašídy, vlašské, lískové a kešu ořechy, pistácie, mandle, dále různé ovoce a džemy, skořice, vanilkový cukr, med, kakao, chia semínka, rozinky apod. Zkrátka na co má váš mlsný jazýček chuť!

PŘEČTĚTE SI: Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

Jak uchovat ochucené máslo

Ochucené máslo, které jste vytvořili, nemusíte hned celé sníst. Zabalte ho do potravinářské fólie, vytvarujte váleček a dejte ztuhnout do lednice. Tak bude stále připravené k použití i v pozdější době, kdykoli z něj můžete ukrojit, kolik budete potřebovat. Takto si můžete nachystat různé variace a využít tu, na kterou budete mít právě chuť.

  • V lednici ochucené máslo vydrží 3 až 5 dní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Všestranný včelí med: Udělejte si lék proti kašli nebo upečte domácí krémeše

Základem je kvalitní máslo

Nejdůležitějším předpokladem dobrého ochuceného másla je vždy kvalitní základní surovina –  máslo. Na pultech obchodů se můžete setkat s různými druhy.

  • Nejlepší senzorické vlastnosti má „čerstvé máslo“, které se smí prodávat nejdéle do 20 dnů od data výroby. Ideální je, když si můžeme koupit čerstvá krájená másla přímo od výrobce.
  • Produkt označený jako „máslo“ je nezmražený, je ovšem starší než 20 dnů – trvanlivost tohoto másla je 35–55 dní.
  • Označení „stolní máslo“ znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a pak rozmražený – toto stolní máslo má být spotřebováno do 48 hodin od rozmražení. Ve srovnání s čerstvým máslem má horší nutriční hodnotu, méně vitaminů, mění se i jeho chuť a rychleji žlukne.

Bylinkové máslo s česnekem

Máslo s čerstvými bylinkami se hodí k masu, pečeným bramborám nebo na čerstvé pečivo.

Ingredience

Příprava

Pokud máte mixér, můžete ingredience spojit promixováním. Jestliže jej nemáte, nasekejte bylinky nadrobno, s máslem a prolisovaným česnekem promíchejte vidličkou a utřete dohladka. Mírně podle chuti osolte a opepřete. Můžete buď rovnou podávat, nebo zabalit do fólie a dát ztuhnout do lednice.

INSPIRUJTE SE: Bylinkové máslo s medvědím česnekem

Kakaové máslo s medem a ořechy

Máslo s ořechy a medem můžete použít na lívanečky, palačinky, tousty, sladké pečivo nebo do sladkých kaší.

Ingredience

Příprava

Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. Do mixéru dejte všechny suroviny a umixujte. Jestliže chcete mít v másle kousky ořechů, nejprve část oddělte, lehce promixujte a odložte stranou. Poté, co vytvoříte hladkou hmotu, odložené kousky ořechů do ní vmíchejte. Můžete uchovávat v lednici v uzavíratelné skleničce.

Zdroje: fresh.iprima.czneplechanaplechu.cz


Přečtěte si také