Připravte si domácí ochucené máslo. Vyzkoušejte bylinkové s česnekem i kakaové s ořechy
Máslo považujeme za obyčejné. Není tomu tak. Dřív bylo jen pro bohaté a sloužilo i jako platidlo. Chcete-li se rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi od bylin a česneku přes sušená rajčata až po džem a oříšky. Poradíme vám, jak domácí ochucená másla použít, a přinášíme také dva recepty na slané i sladké varianty: bylinkové s česnekem a kakaové s medem a ořechy.
Ochucená másla nabízejí různé způsoby využití. Natřená na čerstvě upečeném domácím pečivu představují ideální rychlou a dobrou svačinku či večeři.
Slané ochucené máslo
Slané ochucené máslo dodá skvělou chuť pečenému a grilovanému masu, rybám a zelenině, bramborám i bramborové kaši, můžete je přidat do těstovin. Můžete zkoušet různé kombinace chutí a experimentovat. Přidávat lze bylinky, jarní cibulku, česnek, česnekovou pažitku, sušená rajčata, hořčici, pesto apod. Pro potěchu oka ve finále ozdobte své výtvory jedlými květy nebo posypejte čerstvými bylinkami.
Nejdůležitějším předpokladem dobrého ochuceného másla je vždy kvalitní základní surovina máslo Zdroj: istock.com
Sladké ochucené máslo
Sladké varianty jsou skvěle chutnají s domácími rohlíky a teplými tousty, ladí se sladkými croissanty, hodí se na lívance a palačinky, přidat je můžete do různých snídaňových kaší. Oblíbenou ingrediencí sladkých ochucených másel jsou mleté arašídy, vlašské, lískové a kešu ořechy, pistácie, mandle, dále různé ovoce a džemy, skořice, vanilkový cukr, med, kakao, chia semínka, rozinky apod. Zkrátka na co má váš mlsný jazýček chuť!
Jak uchovat ochucené máslo
Ochucené máslo, které jste vytvořili, nemusíte hned celé sníst. Zabalte ho do potravinářské fólie, vytvarujte váleček a dejte ztuhnout do lednice. Tak bude stále připravené k použití i v pozdější době, kdykoli z něj můžete ukrojit, kolik budete potřebovat. Takto si můžete nachystat různé variace a využít tu, na kterou budete mít právě chuť.
Základem je kvalitní máslo
Nejdůležitějším předpokladem dobrého ochuceného másla je vždy kvalitní základní surovina – máslo. Na pultech obchodů se můžete setkat s různými druhy.
- Nejlepší senzorické vlastnosti má „čerstvé máslo“, které se smí prodávat nejdéle do 20 dnů od data výroby. Ideální je, když si můžeme koupit čerstvá krájená másla přímo od výrobce.
- Produkt označený jako „máslo“ je nezmražený, je ovšem starší než 20 dnů – trvanlivost tohoto másla je 35–55 dní.
- Označení „stolní máslo“ znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a pak rozmražený – toto stolní máslo má být spotřebováno do 48 hodin od rozmražení. Ve srovnání s čerstvým máslem má horší nutriční hodnotu, méně vitaminů, mění se i jeho chuť a rychleji žlukne.
Bylinkové máslo s česnekem
Máslo s čerstvými bylinkami a se hodí k masu, pečeným bramborám nebo na čerstvé pečivo.
Ingredience
- 200 g změklého másla
- 1 lžička strouhané kůry chemicky neošetřeného citronu
- 3 stroužky lisovaného česneku
- sůl
- pepř
- hrst čerstvě nasekané hladkolisté petrželky, pažitky, medvědího česneku nebo jarní cibulky
- čerstvý tymián či oregano na dochucení
Příprava
Pokud máte mixér, můžete ingredience spojit promixováním. Jestliže jej nemáte, nasekejte bylinky nadrobno, s máslem a prolisovaným česnekem promíchejte vidličkou a utřete dohladka. Mírně podle chuti osolte a opepřete. Můžete buď rovnou podávat, nebo zabalit do fólie a dát ztuhnout do lednice.
Kakaové máslo s medem a ořechy
Máslo s ořechy a medem můžete použít na lívanečky, palačinky, tousty, sladké pečivo nebo do sladkých kaší.
Ingredience
- 200 g změklého másla
- hrst lískových nebo vlašských ořechů či mandlí
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce medu
Příprava
Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. Do mixéru dejte všechny suroviny a umixujte. Jestliže chcete mít v másle kousky ořechů, nejprve část oddělte, lehce promixujte a odložte stranou. Poté, co vytvoříte hladkou hmotu, odložené kousky ořechů do ní vmíchejte. Můžete uchovávat v lednici v uzavíratelné skleničce.