Pěstujte perilu. Asijská bylinka pomáhá při alergiích, hlavně senné rýmě a ekzému

Perila křovitá, setkat se můžeme také s názvem shiso, je oblíbená bylina především v Asii. U nás se pěstuje jako dekorativní letnička. Díky svým léčivým účinkům zmírňuje kašel, ale především perila pomáhá alergikům. Jak perilu pěstovat a co s ní dělat?

Perila křovitá (Perilla frutescens), které se říká také černá kopřiva, japonská bazalka či purpurová máta, je teplomilná jednoletá bylina. Pochází z oblastí východní a jihovýchodní Asie. Setkat se tak můžeme také s názvem shiso.

Přečtěte si: Využijte léčivou sílu česneku medvědího na maximum. Udělejte si kapky, med, olej a pesto

Jak perila křovitá vypadá

Vzhledem je perila zhruba kombinací hluchavky, kopřivy, mátymeduňky, na rozdíl od nich ale dorůstá až do šedesáticentimetrové výšky i více. Je to bylina velice dekorativní, a tak je nejen ceněnou léčivkou a chutným kořením, ale i krásnou letničkou s výraznými zkadeřenými listy tmavě zelenými až tmavě fialovými.

Perila účinky

Perila křovitá je ceněnou léčivkou v čínské a japonské medicíně. Její listy obsahují především flavonoidy, vitaminy skupiny B, minerály (železo, vápník, draslík), éterické oleje a esenciální mastné kyseliny. Má antibakteriální, antiseptické a především výrazné antioxidační účinky.

Vyplatí se vědět: Koriandr podporuje trávení a zlepšuje náladu. Léčivé koření si snadno vypěstujete

Na co je perila křovitá dobrá?

„Perila snižuje hladinu cholesterolu v krvi a díky tomu i přirozeně reguluje příliš vysoký krevní tlak, pomáhá při onemocněních dýchacích cest, tlumí zahlenění, zmírňuje kašel, pomáhá při chřipce,“ uvádí bylinkář Martin Kolár. Osvědčila se při gynekologických problémech.

Odvar z perily proti cholesterolu i kašli

Ingredience

  • 3 lžíce čerstvých (nebo 1 lžíce sušených) listů perily
  • 750 ml vody

Postup

Bylinu zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu, vaříme asi 10 minut. Sejmeme z plotýnky a necháme vychladnout. Scedíme.

Použití

Tohle množství odvaru z perily vypijeme během jednoho dne – vždy půl hodiny před jídlem.

Shiso proti alergii

„Nejzajímavější je pozitivní účinek perily křovité při alergiích všeho druhu. Bylina má schopnost snižovat produkci histaminu, látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci organismu na vnější podněty. Může pomoct při astmatu, atopickém ekzému, potravinové alergii atd.). Jedná se o čistě přírodní antihistaminikum. Z vlastní zkušenosti mohou potvrdit, že užívání tinktury z perily přináší velkou úlevu při senné rýmě,“ doporučuje bylinkář.

Inspirujte se: Kerblík třebule je staročeské koření a léčivá bylinka. Vypěstujete ho snadno a rychle

Hojivá mast na alergickou pokožku

Ingredience

Postup

Sádlo rozehřejeme, sejmeme a vmícháme do něj postupně sušené byliny tak, aby byly do sádla ponořené – když tak množství upravíme. Necháme při pokojové teplotě nejméně 24 hodin macerovat. Pak opět rozehřejeme a přes plátno nebo husté síto scedíme do nádobky. Necháme ztuhnout. Skladujeme v chladu

Použití

Perilovou mastí obohacenou o o zklidňující měsíček nebo heřmánek potíráme postiženou pokožku jednou až dvakrát denně. Osvědčená je na různé alergické ekzémy.

Kapky z perily mírní alergické reakce

Ingredience

  • 50 g čerstvých listů perily
  • 150 ml minimálně 40% čirého alkoholu

Postup

Perilu zalijeme alkoholem, ve tmě a při pokojové teplotě necháme 3 týdny macerovat. Občas protřepeme. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr.

Užívání

„Doporučuji užívat třikrát denně 10–20 kapek ve sklenici vody. Pomáhá zejména mírnit příznaky senné rýmy, zvláště pak slzení, svědění oči a vodnatou rýmu," radí M. Kolár.

Pravidla pěstování perily křovité

  • Pěstování perily je poměrně snadné, v našich podmínkách je to typická jednoletá rostlina s rychlým růstem.
  • „Perila se pěstuje v zelenolisté a červenolisté formě, oba typy jsou u nás prodávané ve směsi v jednom sáčku s osivem," uvádí pěstitel Jan Prášil.
  • Perile se dobře daří na plném slunci i v mírném polostínu. Lze ji úspěšně pěstovat i v květináči o průměru 15 až 20 cm.
  • Hodí se pro pěstování v sousedství plodové zeleniny (zejména rajčat a okurek), protože odpuzuje nevítané škůdce a naopak přitahuje motýly a další opylovače.
  • Semena vyséváme na jaře na záhon až po jarních mrazících. Perila je citlivá na mráz. Osivo doporučujeme přes noc namočit do vlažné vody a pak vysít na povrch substrátu, jen mělce zasypat a udržovat vysokou vzdušnou vlhkost. Vyklíčí za pár dnů.
  • Pro bohatý růst rostlina potřebuje dobře propustnou zeminu a pravidelnou zálivku.

Mohlo by vás zajímat: Vyrobte si bylinnou tinkturu z lichořeřišnice. Návod, jak na léčivé kapky

Sklizeň perily

  • „Jednotlivé listy sklízíme probírkou vyštipováním. Čím víc perilu vyštipujeme, tím víc košatí do keříčku," radí pěstitel.
  • Do zásoby si perilu můžeme usušit, lístky nakrájíme na asi 1cm kousky, rozložíme na síto v jedné vrstvě a dáme na stinné a vzdušné místo.

Jak perilu zpracovat v kuchyni

Čerstvé listy perily se díky své příjemně štiplavé citronové chuti a svěží kořenité vůni staly součástí mnoha vietnamských pokrmů, nechybí v korejském kimchi, v Japonsku v sashimi a sushi.

Výborně se hodí především k hovězímu, telecímu, vepřovému a drůbežímu masu, rybám a mořským plodům, jsou skvělé do rýže a rýžových nudlí.

Perila se dá použít všude tam, kam patří koriandr, bazalka nebo citronová tráva. Listy perily jsou výtečné do zeleninových salátů, které zpestří nejen chuťově, ale i vizuálně. Přidat lze také do smoothie.

  • Pokud chceme listy používat při vaření, přidáme je až na konci, aby neztratily chuť ani účinné látky.

Perilové smoothie

Ingredience (dvě porce)

  • 1 vrchovatá hrst čerstvých lístků perily
  • 10 lístků meduňky
  • 250 g nakrájeného ananasu
  • 250 ml kefíru nebo bílého jogurtu
  • 150 ml vody
  • 1 vrchovatá lžíce pistácií
  • 1 lžička medu
  • ½ lžičky chia semínek

Postup

Do smoothie mixéru nejprve dáme kefír či jogurt a vodu, přidáme perilové a meduňkové listy, ananas, pistácie, med a chia semínka. Mixujeme dostatečně dlouho, aby vznikl jemný hladký nápoj. Nalijeme do sklenic, ozdobíme lístkem perily nebo meduňky a ihned vypijeme.

Zdroje: gardenershq.combylinkyprovsechny.czcs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár, pěstitel Jan Prášil


Přečtěte si také