Pampelišková káva: Ochutnejte zázračný nápoj z pražených kořenů

Hledáte bezkofeinovou alternativu klasické kávy? Zkuste kávu pampeliškovou! Snadno si ji doma připravíte z kořenů pampelišky. Kromě příjemně nasládlé chuti nabízí i zdravotní benefity, včetně podpory trávení. Jak na to?

Přírodní bezkofeinové nápoje, alternativy klasické zrnkové kávy, jsou stále modernější. A to nejen mezi lidmi se srdečními problémy a vysokým krevním tlakem. „Pokud hledáte nějaký nenávykový povzbuzující nápoj bez kofeinu, mohu doporučit v poslední době oblíbenou žaludovou kávu řečenou žaludovku. Především ale sázím na kávu pampeliškovou, která kromě příjemně nasládlé chuti nabízí spoustu zdravotních benefitů, včetně podpory trávení,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

  • Pampeliškovou kávu si můžeme běžně koupit, ale velice snadno se dá připravit doma z pražených kořenů pampelišky. A my vám prozradíme, jak na to.

Na co je dobrý pampeliškový kořen

Pampeliška i smetanka lékařská (Taraxacum officinale) je sice nenáviděným plevelem, ale také velice ceněnou bylinkou, která pomáhá léčit snad všechny choroby.

„Kořen pampelišky je podle mého názoru jeden z nejlepších přírodních pomocníků pro revmatiky a diabetiky. Celkově povzbuzuje metabolismus a lymfatický oběh, a tak přispívá k pročištění těla. Ve formě nápoje (čaj, káva) nebo kapek (tinktura) pomáhá mj. odstraňovat toxické látky z jater, povzbuzuje čisticí schopnosti ledvin, preventivně brání tvorbě žlučníkových kamenů a posiluje činnost slinivky břišní. V poslední době se o pampeliškovém kořenu hodně mluví jako o přírodní prevenci nádorových onemocnění, protože významně posiluje imunitní systém,“ shrnuje přednosti pampelišky z pohledu léčitelství M. Kolár.

Nenechte si ujít: Léčivé byliny a koření

Jak na sběr kořenů pampelišky

„Kořeny či oddenky léčivých rostlin můžeme sice vyrývat po celou sezonu, ale právě na podzim je v nich obsaženo nejvíce účinných látek – rostlina si před nastávající zimou stahuje svou sílu pod zem,“ vysvětluje bylinář, proč sbírat kořen právě na podzim. K známým léčivým kořenům patří kromě pampelišky křen selský, kozlík lékařský, pýr plazivý, lopuch větší, kostival lékařský, mochna nátržník a proskurník lékařský.

  • Obecně sbíráme nejlépe kořen dvou a víceletých rostlin, které jsou silnější a snáze se zpracovávají.

  • Na podzim sbíráme kořeny v době, kdy nať začíná usychat. Ideální počasí je po dešti, kdy je půda vlhká, aby se kořeny dobře vyrývaly nebo vytrhávaly a nepoškodily se.

  • Opatrně vyrytý (ideálně dřevěným nástrojem) či vytržený kořen (jde to ovšem dost špatně) očistíme od zeminy a odstraníme listy.

  • Doma kořen ještě dočistíme kartáčkem, opláchneme vodou a ihned osušíme.

  • Na povrchu musí být kořen pampelišky černohnědý a na lomu světlý.

  • Ideální je pampeliškový kořen zpracovat v den sběru.

Jak doma udělat pampeliškovou kávu?

Sušení

Dobře očištěné, umyté a osušené kořeny nakrájíme na menší, přibližně stejně velké kousky. Pampeliškové kořeny sušíme na vzdušném a stinném místě nebo umělým teplem v sušičce nebo v troubě. Při sušení by teplota neměla přesáhnout 45 °C až 50 °C.

Inspirujte se: Naložte léčivé byliny a koření do medu. Zkuste to s růží, lípou nebo pampeliškou

Pražení

Jakmile jsou dobře usušené, dají se lehce rozlomit, můžeme se pustit do pražení. Buď je pomalu a za pravidelného míchání dřevěnou vařečkou pražíme na pánvi, nebo je rozložíme na plech a vložíme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C a 15 až 20 minut pražíme. Kořeny kontrolujeme, aby se nespálily.

Správně upražené pampeliškové kořeny by měly být tvrdé, vysušené, středně až tmavě hnědé. Rozhodně nesmí být černé! Případné spálené kousky vyhodíme.

Upražené kořeny necháme vychladnout.

Vyplatí se vědět: Křen je český ženšen. Jak pěstovat pikantní koření a udělat domácí lék na rýmu

Mletí

Pak je umeleme v mlýnku na kávu, nebo rozmixujeme či rozdrtíme najemno v hmoždíři. Do hotového prášku z kořenů pampelišky se dá podle chuti přidat i troška voňavého koření, nejlepší jsou skořice, vanilka nebo kardamom.

Mohlo by vás zajímat: Zlatý kořen zažene stres a nastartuje organismus. Pijte čaj nebo užívejte kapky z rozchodnice růžové

Skladování

Pampeliškovou kávu uchováme v tmavé vzduchotěsné sklenici na suchém místě.

Recept na pampeliškovou kávu

Pampelišková káva je vynikající oslazená medem. Skvělá je s mlékem. Můžeme ji připravit dvěma způsoby:

  1. Kávu můžeme připravit stejně jako českého turka – 1 lžičku pampeliškového prášku zalijeme 100–150 ml vroucí vody.

  2. Asi 2 lžičky praženého pampeliškového kořene zalijeme 200–250 ml studené vody, přivedeme k varu a povaříme 2–3 minuty. Odstavíme, chvíli počkáme, až káva spadne ke dnu, a scedíme.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár; Léčivé rostliny (Andrew Chevallier); bylinkyprovsechny.cz

Sdílejte článek
Štítky koření zdraví hobby káva podzim volný čas nápoj pampeliška Martin Kolár životní styl a volný čas zdravotní ošetření a postupy zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také