návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jarní květy na talíři. Ozdobte si jídlo sedmikráskami, fialkami i hluchavkami

Simona Sedláčková , Vydáno: 17.03.2021
Ozdobte si jarní talíře jedlými květy i listy
Autor: iStock Ozdobte si jarní talíře jedlými květy i listy
Nechcete se stát na chvilku vílou? O nich se přece říká, že se živí jenom nektarem z květů, ne? Ale vzhledem k tomu, že my vílami většinou opravdu nejsme, můžeme sníst ty květy celé. A přidáme i některé listy! Teď na jaře je k tomu nejpříhodnější doba. Rostlinky jsou mladé a svěží a občas k nakousnutí přímo lákají. Které můžete bez obav ochutnat?

reklama

Vydejte se na jedlé květy do vlastní zahrady i do přírody

Při sběru bylin za účelem jejich konzumace se musíme řídit stejným pravidlem jako při sběru lesních hub. Nikdy nesbíráme rostliny, u kterých si nejsme stoprocentně jisti jejich poživatelností. Proto si dnes ukážeme jenom rostlinky, které pozná opravdu každý.

Vykouzlete velikonoční dezerty
Autor: iStock Vykouzlete velikonoční dezerty

Na sběr rostlin se vydáme nejlépe brzy po ránu nebo dopoledne a vezmeme si s sebou nůžky. Rostliny sbíráme jenom na čistých místech. Bohužel první byliny nakvétají kolem cest a na okrajích polí, protože tu mají většinou více sluníčka, než schované v trávě na louce nebo u lesa, ale raději si počkejme. Nejkvalitnější a nejchutnější budou květy a mladé lístky z polostinných a civilizaci alespoň trochu vzdálených míst nebo z vlastní zahrady, kde přesně víme, jestli a jaká používáme hnojiva i jestli nám chodí naše kočka konat potřebu do záhonu.

Na sběr rostlin používáme nejlépe proutěný košík nebo papírový sáček, aby se nám rostlinky a jejich květy nezapařily a tím i neznehodnotily. Doma vše zpracujeme co nejrychleji, dokud jsou květy i listy čerstvé. Omyjeme je a rovnou servírujeme, ať už jako součást čerstvých salátů, nebo jimi ozdobíme vařené pokrmy či dezerty.

Které rostlinky a jejich květy můžeme brzy na jaře bez obav ochutnat?

Fialky a macešky

Na talíř si dejte tyto druhy:

  • violka vonná (Viola odorata)
  • violka ostruhatá (Viola cornuta)
  • maceška (Viola x wittrockiana)

Nádherné květy fialek i macešek, planých i zahradních, můžete využít na dozdobení salátů i dezertů. Krásně budou vypadat třeba kandované. Namočte je ve vyšlehaném bílku a hustě pocukrujte. Po zaschnutí se z nich stanou jedlé šperky sladkých pokrmů. Ale můžete je konzumovat i jen tak, čerstvé, třeba položené na chleba s bylinkovým tvarohem. Malé kvítky se výborně hodí i k zamražení do kostek ledu. Nádherně později ozdobí třeba i letní limonády.

Fialka: Krásné jarní květy jsou přírodní lék i skvělá pochoutka

Fialky jsou přírodní lék proti kašli a stresu i skvělá pochoutka

Sedmikráska chudobka pro zdraví: Utrhněte a snězte každý den sedm květů po dobu sedmi týdnů

Sedmikráska pro zdraví: Utrhněte a snězte každý den sedm květů po dobu sedmi týdnů

Sedmikráska (Bellis)

Drobné kvítky planých sedmikrásek i těch větších zahradních dozdobí sladké dezerty i čerstvé zelené saláty. Nejlepší jsou na dozdobení krémových polévek. Můžete je sbírat vlastně celoročně, protože dokážou vykvést i uprostřed zimy.

Fialky i sedmikrásky se hodí na sladké i do salátů
Autor: iStock Fialky i sedmikrásky se hodí na sladké i do salátů

Česnáček lékařský (Alliaria petiolata)

Většinou od dubna ho najdeme na stinných okrajích lesů. Jedlé jsou květy i listy a chutí i vůní připomínají česnek. Hodí se do salátů, na chleba s máslem i do pomazánek.

Pampeliška (Taraxacum)

Mladé lístky, květní poupata i rozvinuté květy můžete konzumovat hlavně brzy na jaře. Pro svou typickou nahořklost se hodí především na dozdobení zelených salátů, ale určitě ne ke sladkým pokrmům.

 Česnáček nahradí česnek medvědí

Česnáček nahradí medvědí česnek. Má podobnou chuť i vůni a taky léčí

Pampeliška jako bylina

PAMPELIŠKA: Zázrak, který máme přímo pod nosem. Co všechno dokáže a jak ji užívat?

Petrklíč (Primula veris) a primule (Primula vulgaris)

Obě varianty petrklíčů, jak ty z volné přírody, tak i zahradní, mají krásné a jedlé květy. Mají jemně nasládlou chuť po medu a můžete je od prvních jarních dnů přidávat do zelených salátů i na sladké moučníky. Stejně jako fialky je můžete i kandovat.

Bršlice kozí noha (Aegopodium vulgare)

Od března do května můžeme konzumovat mladé listy, ještě před rozkvětem. Bršlici najdeme jako úporný plevel téměř na každé zahradě, ale i na okrajích lesů, pod keři. Mladé listy konzumujeme čerstvé, například nasekané do tvarohové pomazánky, ale můžeme si z nich připravit i jarní špenát nebo je přidat do velikonoční nádivky.

Bršlice kozí noha

Bršlice kozí noha je noční můra všech zahrádkářů. Má ale své kladné stránky

Žlutá prvosenka jarní, lidově petrklíč či primulka pomáhá léčit kašel i stres

Petrklíčové bonbony proti kašli připravíte doma. Prvosenka jarní pomáhá i se stresem

Hluchavka nachová (Lamium purpureum)

Ke konzumaci jsou vhodné celé mladé vrcholy výhonů nebo jen květy hluchavky nachové, které se sbírají v plném květu. Kdo neokusil už jako malé dítě vysávat sladkou šťávu z květů hluchavek? Úplně stejně můžete použít i hluchavku bílou.

Hluchavka nachová (Lamium purpureum)
Autor: iStock Hluchavka nachová (Lamium purpureum)

Česnek medvědí (Allium ursinum)

Především ve vlhkých lužních lesích tvoří velké porosty. Sbírají se mladé listy brzy na jaře, ještě před rozkvětem. Listy se konzumují nasekané do salátu nebo do tvarohové pomazánky nebo si s nimi můžeme posypat vařené brambory.

Jak vypěstovat a sníst: Česnek medvědí

Vypěstujte si medvědí česnek a udělejte z něj domácí pesto

Medvědí česnek je nenáročný, potřebuje ale stín a dostatek vláhy, protože ve volné přírodě roste často u potoků či v lužních lesích

Jak si vypěstovat na balkoně nebo na zahradě medvědí česnek

reklama

Článek je zařazen v: jaro , květy , rostliny , lišty , jedle , chutné , čerstvé , ozdoba , fialka , maceška , petrklíč , primule , kopřiva , hluchavka , bršlice

reklama

Přečtěte si také