Kozlíček polníček: Jak pěstovat křehký salát s oříškovou chutí, a posilovat si tak imunitu

Kozlíček polníček má křehké zelené lístky s lahodnou oříškovou chutí, které jsou navíc nabité vitaminy a minerály. Tuhle nenáročnou listovou zeleninu můžeme pěstovat po celý rok. Nejlepší je ale pozdně letní výsev, protože kozlíček polníček velmi dobře odolává mrazu, a tak můžeme sklízet čerstvé lístky po celou zimu, klidně i pod sněhem.

Kozlíček polníček nebo taky kozlíček polník či jen polníček (Valerianella locusta) je listová zelenina vzdáleně příbuzná léčivého kozlíku lékařského. Kozlíček polníček je nenáročná jednoletá rostlina, která tvoří listové růžice až 10 cm vysoké. Když vykvete modrobílými kvítky, dosahuje výšky až 30 cm. Kozlíček polníček má křehké, sytě zelené listy. Při postupném výsevu můžeme mít čerstvou listovou zeleniny celý rok. Díky tomu, že velmi dobře odolává mrazu, se dá sklízet po celou zimu!

Kozlíček polníček účinky

Šťavnaté listy polníčku obsahují velké množství vitaminů A,C a E, kyselinu listovou, rutin a také vápník, draslík, železo a hořčík. Nejlepší je, že lístky kozlíčku polníčku můžeme jíst během zimních měsíců, kdy je čerstvých vitaminů a minerálů nedostatek.

Při pravidelné konzumaci kozlíček polní přirozeně zvyšuje obranyschopnost organismu, podporuje látkovou výměnu a krvetvorbu, odstraňuje únavu a stres, tříbí mysl a zlepšuje náladu. Díky vyváženému poměru minerálů (zvláště draslíku a hořčíku) je vhodný jako prevence srdečních onemocnění, zejména infarktu myokardu. Pro vysoký obsah kyseliny listové je kozlíček polníček skvělý pro nastávající maminky.

Jak pěstovat kozlíček polníček na zahradě

  1. Kozlíček polníček vyséváme na záhon s dostatkem slunce a světla.
  2. Ideální teplota pro růst polníčku je 10–20 °C, dobře snáší i větší teplotní pokles, je mrazuvzdorný a nevadí mu ani –10 °C.
  3. Nejčasněji se u nás pěstuje odrůda Larged leaved (D´olanda a seme grosso), která vytváří bohatou listovou růžici, má středně zelené, oválně prodloužené listy s poměrně výraznou žilnatinou. Odrůda poměrně dobře přezimuje.
  4. Půda by měla být středně těžká, propustná, bohatá na humus a neutrální nebo mírně zásaditá.
  5. Polníček špatně snáší přímé hnojení a kyselé půdy.
  6. Dobře se mu daří v sousedství tymiánu, šalvěje, kostivalu a petrželky. Podzimní výsevy je vhodné plánovat do blízkosti kadeřávku, mangoldu, růžičkové kapusty nebo cibule sečky, tedy zeleniny, kterou také můžeme sklízet během zimy.
  7. Vzhledem ke krátkému vegetačnímu období není kozlíček polníček příliš ohrožený ataky škůdců a chorob. Ale jako ostatní saláty mohou být zejména jarní výsevy drobného polníčku pochoutkou slimáků a plzáků, proto je nutné salát před nimi chránit.
  8. Semena kozlíčku polníčku vyséváme na venkovní záhon od února do března (sklizeň je od dubna do května), při výsevu v červenci sklízíme od srpna do října, výsevy od konce srpna do října necháváme přezimovat a sklízíme příští rok brzy na jaře.
  9. Osivo vyséváme asi 1 cm hluboko na vzdálenost řádků zhruba 15 cm, v řádku 0,5–1 cm od sebe.
  10. Po výsevu polníček dobře zaléváme a půdu často kypříme a odplevelujeme. Vhodné je zakrýt sazenice bílou netkanou textilií, která zkrátí období vegetace.
  11. Kvůli mělkému kořenovému systému i krátké vegetaci má kozlíček polníček dost vysoké nároky na vodu. Ke zdárnému růstu potřebuje dostatečnou a pravidelnou zálivku, která zajistí šťavnaté a křupavé listy. Když trpí suchem, listy žloutnou a zakrňují.
  12. Jakmile rostlině naroste čtvrtý list, můžeme polníček sklízet. Listy se netrhají jednotlivě, ale celá listová růžice tak, že celou rostlinku vyrýpneme nožem ze země a důkladně omyjeme.

Kozlíček polníček v kuchyni

Šťavnaté listové růžice s jemně nasládlou oříškovou chutí se upravují podobně jako hlávkový a ledový salát nebo jako špenát. Kozlíček polníček roste těsně u země, a tak má často lístečky zašpiněné od zeminy, proto potřebuje opravdu důkladně omýt. Do salátů používáme celé lístky. Vynikající zálivku na polníček připravíme z oleje, octa nebo citronové šťávy, trochu osolíme, opepříme a přisladíme cukrem či medem. Kozlíček polníček se používá do nejrůznějších salátů, dobře ladí s ředkvičkami, těstovinami, s masem, rybami, sýrem, vynikne v restovaných zeleninových směsích. Je vynikající do zimních vitaminových nápojů, dobré jsou kombinace s banánen, avokádem, jablkem či zázvorem.

Nápoj na posílení imunity

Ingredience

  • 1 menší jablko
  • 1 menší banán
  • kousek čerstvého zázvoru (asi 3 cm)
  • 3 vrchovaté hrsti kozlíčku polníčku
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

Oloupeme a pokrájíme jablko, banán a zázvor vložíme do mixéru, přidáme polníček a zalijeme vodou tak, aby přesahovala asi 3 cm nad ovoce a zeleninu, zakapeme citronovou šťávou a mixujeme na nejvyšším stupni zhruba 3 minuty.

Zdroje: bylinkovyraj.netnordiclavender.comcs.wikipedia.org, šlechtitel a pěstitel Jan Prášil


Přečtěte si také