Mařinka, bylinka s vůní sena, bojuje se stresem a nadýmáním. Udělejte si mařinkové víno
Mařinka vonná neboli svízel vonný je drobná bylinka. Je jedinečná nejen svou atypickou vůní, připomínající čerstvé seno, ale především léčivou silou. Má mj. výrazné uklidňující a antidepresivní účinky, mírní nadýmání i menstruační křeče. Čerstvé listy se používají k léčbě drobných poranění. A určitě si letos nezapomeňte udělat mařinkové víno. Když si dáte sklenku po večeři nebo před spaním, zapomenete na všechny starosti a budete spát jako dudek.
Jak vypadá mařinka vonná
Mařinka vonná neboli svízel vonný (Galium odoratum) je drobná voňavá rostlina se vzpřímenou čtyřhrannou lodyhou, dorůstá do výšky asi 20 cm. Úzké, na okrajích zdrsněné kopinaté listy jsou uspořádány do přeslenů. Kvete obvykle v květnu a červnu malými bílými hvězdičkovitými květy. Najdete ji v okolí stinných dubových, bukových a habrových lesů, preferuje vlhké a humózní hlinité půdy.
- Při pomačkání, vadnutí nebo sušení se z byliny uvolňuje kumarin, připomínající vůni čerstvého sena, pro kterou je velmi oblíbená. Čerstvá i sušená bylina si své charakteristické aroma dlouho uchovává. Chuť mařinky je příjemně nahořklá.
NENECHTE SI UJÍT: Červený jetel luční je zázračná léčivá bylinka. Zejména ženy ji ocení
Sběr a sušení mařinky
- Celou nať krátce před rozkvětem nebo na počátku květu ustřihněte nízko nad zemí, buďte hodně opatrní, protože snadno se vytrhává ze země i s kořeny.
- Sbírá se na jaře během května a června. Trhejte ji nejlépe kolem poledne a hned odstraňte suché a zažloutlé listy. Nasbíranou mařinku příliš nestlačujte, protože se velice snadno zapaří.
- Nať sušte ve stínu na dobře větraném místě při maximální teplotě 35 °C. Nejlepší je rozložit ji na síta. Nať nesmí sušením zhnědnout.
- Dobře usušená mařinka voní jako čerstvě usušené seno, má stejnou barvu a lesk jako čerstvá.
- Po sušení ji ihned uložte do tmavých, uzavíratelných sklenic, aby nezvlhla. Skladujte ji v suchu a temnu odděleně od ostatních sušených bylin, protože by mohly načichnout mařinkovým aroma.
Pozor za záměnu!
Při sběru si nesmíte mařinku vonnou splést se svízelem lesním (Galium sylvaticum). Ten poznáte podle toho, že je statnější, má mnohem tmavší listy, drobnější květy a vůbec nevoní.
Mařinka vonná: Při pomačkání, vadnutí nebo sušení se z byliny uvolňuje kumarin, připomínající vůni čerstvého sena. Chuť mařinky je příjemně nahořklá. Zdroj: iStock
Mařinka vonná: Při pomačkání, vadnutí nebo sušení se z byliny uvolňuje kumarin, připomínající vůni čerstvého sena. Chuť mařinky je příjemně nahořklá. Zdroj: iStock
Účinky mařinky vonné
Mařinka vonná obsahuje především kumarinový glykosid, třísloviny, hořčiny, organické kyseliny, silice a vitamin C.
„Mařinka má silný uklidňující účinek, používá se především v léčivých čajových směsích proti nespavosti, stresu, přepracovanosti, nervovému vyčerpání, melancholii, úzkosti a hysterii. Látky obsažené v mařince mají protikřečové účinky, pomáhají při nadýmání, bolestech břicha a ledvinových kamenech, mírní křeče při menstruaci. Působí také močopudně a detoxikačně. Kumarin ovlivňuje srážlivost krve, proto se tato bylina používá jako podpora při léčení žilních onemocnění, křečových žil či hemoroidech," uvádí bylinkář Martin Kolár.
- Čerstvé listy se používají k léčbě drobných řezných ran, odřenin a štípanců od hmyzu.
Nežádoucí účinky mařinky
S dávkováním téhle bylinky musíte být opatrní! „Svízel vonný se jen zřídka užívá samostatně, obvykle se přidává do čajových směsí. Mařinku lze užívat jen krátkodobě a v přiměřených dávkách. Obsahuje totiž kumarin, který při dlouhodobém užívání nebo při jednorázovém překročení dávky může způsobit bolesti hlavy, zvracení, závratě, nebo dokonce poškození jater a zástavu dechu! Doporučená denní dávka je zhruba 1 rovná lžička sušené mařinky," varuje M. Kolár.
Mařinkové víno
Ingredience
- 3–4 kvetoucí stonky mařinky vonné
- 1 l kvalitního suchého bílého vína
Příprava
Kvetoucí stonky mařinky svažte a nechte zavadnout do druhého dne. Vložte do láhve bílého vína a macerujte 12 až 18 hodin, ale ne déle. Mařinku vyndejte nebo víno sceďte. Májové víno uložte do chladničky.
Užívání
Dejte si max. 100 ml vína s plátkem citronu po večeři nebo asi půl hodiny před spaním, zbavíte se veškeré úzkosti a nervozity, budete klidně a tvrdě spát, pomáhá i při stresu z přepracování.
Víno proti úzkosti z mařinky vonné Zdroj: iStock
Mařinkový čaj
Ingredience
- 1 lžička sušené mařinky vonné
- ½ lžičky sušené saturejky zahradní
- ½ lžičky sušené majoránky zahradní
Příprava
Bylinky smíchejte, přelijte 250 ml vroucí vody, zakryjte a nechte 5–8 minut vyluhovat. Pak sceďte.
Užívání
Vlažný čaj vypijte po doušcích, stačí jednou, maximálně dvakrát denně. Výrazně uleví při nadýmaní a bolestech břicha a menstruačních křečích.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hluchavka nachová je úporný plevel, ale i léčivá bylina. Jak z ní připravit čaj, kapky či sirup?
Mařinková koupel na uklidnění
Ingredience
- 150 g dobromysli obecné
- 100 g máty peprné
- 50 g třezalky tečkované
- 50 g heřmánku pravého
- 20 g mařinky vonné
Příprava
Sušené byliny smíchejte, zalijte 5l vroucí vody, nechte 30–40 minut vyluhovat, sceďte a vlijte do připravené lázně, jejíž teplota nesmí přesáhnout 37 °C. V lázni nezůstávejte déle než 15 minut.
Mařinka proti hmyzu
Sušené listy mařinky odpuzují moly a jiný nepříjemný domácí hmyz – a ještě navíc příjemně voní! Nejlepší je nasypat sušenou rostlinu do látkových pytlíčků, pevně zavázat a dát mezi prádlo, pod koberec, do spíže, do skříně, prostě všude tam, kde vás hmyz obtěžuje.
INSPIRUJTE SE: Jak zpracovat květy černého bezu? Vyzkoušejte perlivou limonádu a studenou polévku
Mařinka v kuchyni
Svou příjemně nahořklou chutí a vůní mařinka osvěží jarní ovocné saláty a dezerty, je výborná do domácích limonád a moštů nebo jako ozdoba nealko i alko koktejlů. Kdysi se přidávala do vína, šampaňského, koňaku a piva.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, bylinkovo.cz