reklama

Sbírat, nebo nesbírat houby prošlé mrazem? Některé jsou nejedlé, jiným chlad svědčí

Lenka Valjentová
20. října 2021
Nevlídné a hlavně mrazivé počasí houbám, především hřibovitým, příliš nesvědčí a kazí houbařům radost. Sbírat, nebo nesbírat houby, které už prošly podzimními nočními mrazíky? Jsou opravdu jedovaté, jak se říká? Odpoví mykolog Jaroslav Vanča. Poradí také, jak hřiby prošlé mrazem poznat a řekne, kterým houbám podzimní mrazíky dokonce prospívají!
reklama

Zejména hřibovité houby jsou náchylné na opakované zmrznutí. A ty nejodolnější z hřibovitých hub jako třeba hřib hnědý (Boletus badius) rostou klidně i v listopadu, tedy v době, kdy se již poměrně hojně vyskytují mrazy a sněží,“ uvádí zkušený mykolog Jaroslav Vanča.

Hřib prošlý mrazem je nejedlý

Najdeme-li dospělou, nebo dokonce už přestárlou houbu, která již prošla opakovaným procesem zmrznutí, existuje poměrně velké riziko, že už předtím byla napadena plísněmi vytvářejícími houbové toxiny – a stala se nejedlou. „Toxické látky v takové houbě nejsou tak jedovaté, aby mohly člověka ohrozit na životě, ale větší množství mrazem poškozených hub může vyvolat žaludeční potíže, zvracení a průjem,“ vysvětluje mykolog.

Jak poznat hřiba poškozeného mrazem

„Soudím, že hříbka přešlého mrazem poznáme celkem snadno. Plodnice je prostě divná, vybledlá, většinou se rozpadá. A hlavně taková houba už houbově nevoní, spíše se dá říct, že páchne. Proto k ní doporučuji přivonět! Někdy jsou změny patrné až po rozkrojení, dužina je vodnatá, našedlá,“ říká J. Vanča a dodává: „Každý trochu zkušenější houbař takovou houbu za zenitem jedlosti pozná a nesebere ji nebo ji pak doma vyhodí, stejně jako se vyhne v plné sezoně starší, plísněmi napadené či rozpadající se plodnici hřiba žlutomasého neboli babky (Xerocomellus chrysenteron).

Houba musí houbově vonět

Kdykoli se mně osobně poštěstí najít ještě v listopadu pěkného, mladého a zdravého hřiba hnědého vyrůstajícího třeba i z půdy pokryté sněhovým popraškem a doma pěkně houbově zavoní, s radostí jej pak (a zatím bez jakýchkoli následků!) použiji ke kuchyňskému zpracování ,“vysvětluje Vanča. Důležité tedy je, aby houba hezky voněla, to nám hodně napoví o jejím stavu.

Ne všem houbám mráz vadí

Zatímco hřibovitým houbám opakované zmrznutí vadí, václavkám nebo hlívě ústřičnéaž tolik ne. „Dokonce existuje skupina hub, souhrnně je nazýváme pomrazky, které k vývoji svých plodnic mráz přímo potřebují,“ říká mykolog Jaroslav Vanča. „Jedny z nejlahodnějších jsou šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus) a šťavnatka modřínová (Hygrophorus lucorum), rostou i v prosinci, stejně jako mnohé další chutné houby včele s penízovkou sametonohou(Flammulina velutipes), přezdívanou vánoční houba.“

O houbách si ještě můžete přečíst:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama