Nové koření patří do perníku i svíčkové. Taky pomáhá léčit bolavé klouby, kašel či nadýmání

Nové koření v sobě spojuje chuť i vůni hřebíčku, skořice, černého pepře a muškátového oříšku. Používáme ho běžně při vaření a pečení, v lidové medicíně se využívá jako lék proti kašli, nadýmání, bolestem kloubů a svalů.

Nové koření, kterému se také říká jamajský pepř, piment nebo anglické koření, jsou sušené plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica). Tropický stálezelený strom vysoký až 15 metrů s oválnými, lesklými listy se pěstuje především v oblastech Střední Ameriky, zejména na Jamajce. Zelené plody zráním fialoví, ale sklízejí se ještě před dosažením plné zralosti (při dozrávání ztrácejí cenné vonné silice) a suší se na slunci.

Sušené bobule pimentovníku pravého jsou o něco větší než pepř, mají hnědou barvu, jemně vrásčitý povrch s malou kruhovitou prohloubeninou.

Nové koření má palčivou, ale příjemně kořeněnou a jemně nasládlou chuť, které v sobě snoubí kombinaci hřebíčku, černého pepře, skořice a muškátového oříšku. I jeho aroma připomíná tuto směs exotických koření.

Proč se nové koření jmenuje nové?

Do střední Evropy se tohle aromatické koření dostalo relativně pozdě, až v 17. století. Oproti již dříve známým druhům exotických koření bylo tedy nové a přišlo z Nového světa, takže se mu u nás začalo říkat nové koření. Pro jeho velkou popularitu v Anglii se také někdy nazývá anglické koření nebo podle země původu jamajský pepř či piment podle stromu, na kterém roste.

Nové koření léčivé účinky

Nové koření obsahuje mj. vitaminy A, B (tiamin, niacin, riboflavin, kyselinu listovou) a C, minerály (železo, vápník, draslík, zinek, hořčík atd.), silice a třísloviny, zejména eugenol, quercetin a třísloviny.

„Nové koření má výrazné antibakteriální, antivirové a antimykotické i mírné analgetické účinky. Nové koření posiluje přirozeně imunitu, čaj doporučuji jako podporu při léčení chorob z nachlazení, hlavně kašle a rýmy. Taky zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání a plynatost. Uklidňuje nervy, pomáhá při stresu a nervozitě, zlepšuje náladu i kvalitní spánek. Odvar z nového koření se zevně používá k oplachování špatně se hojících ran, kožních plísní a vyrážek, tinktura ve formě mazání tiší bolesti kloubů a svalů (revmatismus, dna), shrnuje léčivé účinky nového koření bylinkář Martin Kolár.

Čaj proti nachlazení, kašli a rýmě

Ingredience

Postup

Nové koření a hřebíček najemno nadrtíme nebo umeleme, přidáme skořici a zalijeme vroucí vodou. Zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Při nachlazení, především mokrém kašli a rýmě, popíjíme čaj po doušcích dvakrát denně, nejdéle jeden týden.

Čaj proti nadýmání

Ingredience

Postup

Nové koření, kmín a fenykl smícháme a najemno nadrtíme v hmoždíři nebo umeleme. Přelijeme je vroucí vodou a necháme 10 až 15minut vyluhovat. Pak scedíme.

Užívání

Při potížích s trávením popíjíme vlažný čaj pomalu po doušcích.

Tinktura z nového koření na bolavé klouby

Ingredience

  • 1 vrchovatá lžíce drceného nového koření
  • 300 ml vodky

Postup

Kuličky zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme dva až tři týdny na teplém místě. Každý den důkladně protřepeme. Přefiltrujeme přes papírový kávový filtr.

Použití

Tinkturou z nového koření potíráme dvakrát denně bolavé klouby (revmatismus, dna) nebo namožené svaly.

Nové koření v kuchyni

Nové koření se v české, moravské a slezské  kuchyni používá  celé, drcené a mleté.

  • Celé kuličky nového koření se nejčastěji přidávají do masových vývarů, omáček (svíčková a rajská) a polévek. Často se používá při nakládání zeleniny (kysané zelí, okurky, červená řepa) a hub, přidává se do jablkových a hruškových kompotů, někdy do svařeného vína, grogu a čajů. Nechybí při přípravě masa, zvěřiny, ryb, marinád a paštik.
  • Lehce podrcené kuličky se přidávají do marinád na kuřecí a vepřové maso nebo do guláše.
  • Mleté nové koření se dává do kořeněných těst na perník nebo vánoční cukroví, bývá součástí perníkového koření. Používá se na ochucení závinů, koláčů, dezertů a tvarohových pomazánek.

Zdroje: cs.wikipedia.orgaz-recepty.czkitchenistic.com, bylinkář Martin Kolár


Přečtěte si také