12 rad a tipů, jak správně zmrazit sezonní ovoce. Tyhle druhy se k tomu hodí nejvíce

Když se urodí hodně ovoce a zeleniny, bylin nebo hub, rozhodně se vyplatí všechny přebytky uchovat na horší časy. K nejzdravějšímu způsobu konzervace ovoce patří mražení. Z českého sezonního ovoce můžete dát k ledu hlavně borůvky, jahody, maliny, rybíz, angrešt, ostružiny, ale taky třešně, meruňky, švestky, jablka i hrušky. Připravili jsme pro vás 12 praktických rad a užitečných tipů, jak ovoce správně zmrazit.

Co je to mražení

Mražení se jako tradiční způsob konzervace potravin používá už dlouhá staletí. Dříve k zamražení sloužily přírodní kusy ledu, dnes máme mrazáky. Při poklesu teploty pod minus 18 °C dochází k úplnému zamražení.

Co vše se dá zmrazit

Mražení je nejšetrnější způsob konzervace potravin, protože obsah vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek se od čerstvých liší jen minimálně. Zamrazit můžeme mnoho potravin, nejlépe se hodí ovoce a zelenina bez vysokého obsahu vody, kuchyňské byliny, houby i všechny druhy masa a pečivo.

Jak dlouho skladovat potraviny v mrazáku

Mražené potraviny bychom optimálně měli sníst do dvou až třech měsíců od zamrazení, zásadně se ale nedoporučuje nechávat je v mrazáku déle než jeden rok!

Co do mrazáku raději nedávat

Na zamrazení jsou nevhodné potraviny s vysokým obsahem škrobu (brambory) a vody (rajčata, okurky, melouny, listové saláty), které se po rozmrazení změní v tekutou hmotu se zcela jinou chutí i konzistencí.

Z českého sezonního ovoce se na zmrazení nejlépe hodí:

12 rad a tipů, jak ovoce zamrazit

Jedna rada úvodem, na sáčky a dózy nezapomeňte napsat datum zamražení a raději i druh ovoce, i když jsou obaly průhledné.

  1. Na zamrazení vždy používejte výhradně zdravé, nepoškozené, pevné, plně vyzrálé, ale nepřezrálé plody.
  2. Drobné ovoce, které budete zmrazovat celé, očistěte, dobře propláchněte tekoucí vodou a pak nechte volně na vzduchu oschnout.
  3. Potom je můžete prosypat krystalovým cukrem, ideálně třtinovým, na 1 kg ovoce se doporučuje přibližně 200 g cukru. Do cukru můžete přidat ještě kyselinu citronovou, na 1 kg ovoce asi 10 g.
  4. Kdo chce mít ovoce natural, tak cukr i kyselinu citronovou vynechá.
  5. Připravené ovoce naskládejte rovnoměrně na tácek či plech vyložený pečicím papírem a dejte do mrazáku.
  6. Po několika hodinách je z tácu naporcujte do uzavíratelných sáčků vhodných pro mrazení a pevně uzavřete. Nebo pokud máte doma vakuovačku, zapečeťte sáčky svárem. Nebo ovoce sesypejte do uzavíratelných plastových dóz.
  7. Důležité ale je, aby v obalu zůstalo co nejméně vzduchu, který potraviny v mrazničce vysušuje a zapříčiňuje vznik škodlivých látek.
  8. Větší ovoce očistěte, opláchněte, podle potřeby oloupejte, nakrájejte na menší kousky či plátky, popř. vypeckujte či odstraňte jádřince a zakapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  9. Jablka a hrušky můžete před zmrazením velmi krátce blanšírovat v citronem okyselené vroucí vodě, scedit a ihned ochladit. Dopřát jim také můžete jednu nebo dvě hrsti krystalového cukru. Další postup je stejný jako u drobného ovoce.
  10. Do mrazáku dávejte pouze zcela vychladlé ovoce.
  11. Dobré je připravit na zamražení takové velikosti porcí, které je možné později zpracovat najednou.
  12. Pokud potřebujete zamrazit ovoce po malých porcích třeba do nápojů, využijte tvořítka na led. Do každé přihrádky vložte kousek ovoce (třeba i s lístkem máty či meduňky), zalijte vodou a vložte do mrazáku. Hotovou kostku ledu pak stačí jen vhodit do čaje nebo limonády.

Mražená ovocná dřeň

Ingredience

  • 800 g ovoce
  • asi 80 g cukru
  • asi 40 ml vody
  • citronová šťáva podle chuti

Příprava

Očištěné a nakrájené ovoce rozmixujte tyčovým mixérem s vodou a cukrem na pyré, ochutnejte a přidejte podle chuti citronovou šťávu, případně ještě cukr a vodu. Směs nalijte do dóziček a dejte zamrazit.

Zdroje: milujivareni.czresh.iprima.czbezvarady.eu

Sdílejte článek
Štítky jídlo ovoce vaření cukr hruška mrazák rada mražené ovoce mražení potrravin konzervace potravin

Přečtěte si také