reklama

13 tipů, jak správně zamrazit sezonní ovoce

redakce
19. listopadu 2021
Když se urodí hodně ovoce a zeleniny, bylin nebo hub, rozhodně se vyplatí všechny přebytky uchovat na horší časy. K nejzdravějšímu způsobu konzervace ovoce patří zamražení. Z českého sezonního ovoce můžete dát k ledu hlavně borůvky, jahody, maliny, rybíz, angrešt, ostružiny, ale taky třešně, meruňky, švestky, jablka i hrušky. Připravili jsme pro vás 13 praktických rad a užitečných tipů, jak ovoce správně zamrazit.
reklama

Mražení se jako tradiční způsob konzervace potravin používá už dlouhá staletí. Dříve k zamražení sloužily přírodní kusy ledu, dnes máme mrazáky. Při poklesu teploty pod minus 18 °C dochází k úplnému zamražení. Mražené potraviny bychom optimálně měli sníst do dvou až třech měsíců od zamrazení, zásadně se ale nedoporučuje nechávat je v mrazáku déle než jeden rok!

Co můžete dát k ledu

Mražení je nejšetrnější způsob konzervace, protože obsah vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek se od čerstvých liší jen minimálně. Zamrazit můžeme mnoho potravin, nejlépe se hodí ovoce a zelenina bez vysokého obsahu vody, kuchyňské byliny, houby i všechny druhy masa a pečivo.

Co do mrazáku raději nedávat

Naopak nevhodné jsou potraviny s vysokým obsahem škrobu (brambory) a vody (rajčata, okurky, melouny, listové saláty), které se po rozmrazení změní v tekutou hmotu se zcela jinou chutí i konzistencí.

Jaké ovoce se dobře zmrazuje

Z českého sezonního ovoce se na mrazení nejlépe hodí:

borůvky

maliny

ostružiny

jahody

angrešt

rybízy červený a černý

třešně

višně

meruňky

broskve a nektarinky

kdoule

švestky

jablka

hrušky

aronie

13 rad a tipů, jak ovoce zamrazit

  1. Na zamrazení vždy používejte výhradně zdravé, nepoškozené, pevné, plně vyzrálé, ale nepřezrálé plody.
  2. Drobné ovoce, které budete zmrazovat celé, očistěte, dobře propláchněte tekoucí vodou a pak nechte volně na vzduchu oschnout.
  3. Potom je můžete prosypat krystalovým cukrem, ideálně třtinovým, na 1 kg ovoce se doporučuje přibližně 200 g cukru. Do cukru můžete přidat ještě kyselinu citronovou, na 1 kg ovoce asi 10 g.
  4. Kdo chce mít ovoce natural, tak cukr i kyselinu citronovou vynechá.
  5. Připravené ovoce naskládejte rovnoměrně na tácek či plech vyložený pečicím papírem a dejte do mrazáku.
  6. Po několika hodinách je z tácu naporcujte do uzavíratelných sáčků vhodných pro mrazení a pevně uzavřete. Nebo pokud máte doma vakuovačku, zapečeťte sáčky svárem. Nebo ovoce sesypejte do uzavíratelných plastových dóz.
  7. Důležité ale je, aby v obalu zůstalo co nejméně vzduchu, který potraviny v mrazničce vysušuje a zapříčiňuje vznik škodlivých látek.
  8. Větší ovoce očistěte, opláchněte, podle potřeby oloupejte, nakrájejte na menší kousky či plátky, popř. vypeckujte či odstraňte jádřince a zakapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  9. Jablka a hrušky můžete před zmrazením velmi krátce blanšírovat v citronem okyselené vroucí vodě, scedit a ihned ochladit. Dopřát jim také můžete jednu nebo dvě hrsti krystalového cukru. Další postup je stejný jako u drobného ovoce.
  10. Do mrazáku dávejte pouze zcela vychladlé ovoce.
  11. Dobré je připravit na zamražení takové velikosti porcí, které je možné později zpracovat najednou.
  12. Na sáčky a dózy nezapomeňte napsat datum zamražení a raději i druh ovoce, i když jsou obaly průhledné.
  13. Pokud potřebujete zamrazit ovoce po malých porcích, třeba do nápojů, využijte tvořítka na led. Do každé přihrádky vložte kousek ovoce (třeba i s lístkem máty či meduňky), zalijte vodou a vložte do mrazáku. Hotovou kostku ledu pak stačí jen vhodit do čaje nebo limonády.

Mražená ovocná dřeň

Ingredience

  • 800 g ovoce
  • asi 80 g cukru
  • asi 40 ml vody
  • citronová šťáva podle chuti

Příprava

Očištěné a nakrájené ovoce rozmixujte tyčovým mixérem s vodou a cukrem na pyré, ochutnejte a přidejte podle chuti citronovou šťávu, případně ještě cukr a vodu. Směs nalijte do dóziček a dejte zamrazit.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: ovocevařenímrazák
reklama