reklama

Dietní hit devadesátek: Tukožroutskou polévku připravíte z čerstvé zeleniny

Lenka Valjentová
24. ledna 2021
Nemůžete dopnout kalhoty? Vyzkoušejte dietní hit devadesátek – hustou polévku z čerstvé zeleniny, zejména bílého hlávkového zelí, které se říkalo tukožroutská či tukožravá. Tahle zdravá varianta zelňačky spolehlivě zasytí a dodá vitaminy a minerály. Během týdenní diety se dá zhubnout o 3 kg. A tady je recept.
reklama

Základem tukožroutské je vždy čerstvá zelenina, především bílé hlávkové zelí, dále cibulerajčata, zelené papriky, řapíkatý celer, mrkev a čerstvé bylinky.

Co tukožroutská polévka umí

Její tajemství spočívá v odvodnění a pročištění organismu, má minimum kalorií a během týdenní diety se dá zhubnout o 3 kg. Polévka čistí tělo, zejména střeva od škodlivých látek. Úbytek hmotnosti se ale týká především vody a svalové hmoty, nikoliv tukových zásob, takže pokud se po jejím skončení opět vrátíte ke kaloricky vydatné stravě, dojde k jojo efektu. Taky je fakt, že ne každému tahle čistě zeleninová varianta zelňačky chutná a taky může nepříjemně nadýmat.

Zásady týdenní diety s tukožroutskou polévkou

  1. Hustou zelnou polévku jezte během dne v libovolném množství po dobu jednoho týdne. Ne déle!
  2. Kromě polévky si můžete dopřát malé množství ovoce, jednou v týdnu bílé maso nebo rybu a rýži natural se zeleninou.
  3. Poctivě dodržujte pitný režim, pijte čistou neperlivou vodu nebo čaj, nejlépe zelený nebo mátový.
  4. Zapomeňte na veškeré pečivo (bílé i celozrnné), sladká a smažená jídla, alkohol a slazené nápoje.

Recept na tukožroutskou polévku

Ingredience

Příprava

Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky, dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte asi 5 kuliček celého pepře a uvařte zeleninu doměkka. Během vaření přidejte petrželku a libeček. Před podáváním ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami, podle chuti opepřete čerstvě mletým pepřem, raději nesolte, když tak jen velmi lehce. Můžete ji taky rozmixovat a vypít.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama