Co vykvete už v březnu? Těšit se můžete na květy všech barev a spoustu vůní

Ve vzduchu už je znát, že zima ztrácí dech a jaro se pomalu hlásí ke slovu. Pokud se vám stýská po rozkvetlé přírodě, máte nejvyšší čas naplánovat si nějaký pěkný výlet nebo alespoň malou vycházku. Protože za chvíli to vypukne, první květiny začnou rozkvétat.

Během března vykvétají rostlinky na první pohled docela nenápadné, proto našlapujte zlehka a dobře se dívejte pod nohy, ať v trávě nezašlápnete fialku nebo drobnou mochnu či sedmikrásku. Zato nachovou dymnivku nebo celé trsy sněženek a bledulí určitě nepřehlédnete. Rozkvétají i zdánlivě obyčejné keře a stromy, jako jsou líska, vrba nebo dřín. Pro jarní přírodu a především pro včelky však představují pravý poklad!

Trvalky, které vykvétají i za nepříznivého počasí

Těžko říct, která rostlinka po zimě vykvétá jako první, když je tu sedmikráska (sedmikráska chudobka, Bellis perennis), která nikdy kvést ani nepřestává. Po celou zimu jste mohli v trávnících i na okrajích cest a chodníků pozorovat malé bílé kvítky.

Velmi brzy rozkvétá i léčivý podběl (podběl lékařský, Tussilago farfara). Nejprve vyžene lodyhy s šupinovitými listy a vykvete, a teprve později rostou i listy. O podbělu by se dalo říct, že vykvétá právě včas. Je to známá léčivka, která se používá proti kašli. Na jarní ofouknutí je tedy jako dělaná.

Od poloviny měsíce už můžete pozorovat ve světlých listnatých lesích i první fialky (violka vonná, Viola odorata) a později i petrklíče (prvosenka jarní, petrklíč, Primula veris). I tyhle krásky se využívají v lidovém léčitelství a umí ulevit od kašle. Ještě dříve vykvétá prvosenka vyšší (Primula elatior). Na rozdíl od prvosenky jarní není chráněná a jednu od druhé rozeznáte kupodivu docela snadno. Prvosenka jarní má zcela hladké žebrování z rubu listů, prvosenka vyšší má žebra na listech jemně srstnatá.

Velmi brzy zjara vykvétá i žlutě kvetoucí orsej (orsej jarní, Ficaria verna). Teprve později, v polovině března, se k němu přidá i nenápadná a také jedovatá bažanka (bažanka vytrvalá, Mercurialis perennis).

A na konci měsíce už to v přírodě skutečně začne hýřit barvami. Vydejte se na procházku do některého z našich lužních lesů – například v úrodném Polabí. Tam už najdete rozkvetlé nádherně temně fialové či bílé dymnivky (dymnivka dutá, Corydalis cava), jemně nafialovělé podléšky (jaterník podléška, Hepatica nobilis) nebo žluté a bílé sasanky (sasanka pryskyřníkovitá, Anemone ranunculoides a sasanka hajní, Anemone memorosa). Barevně nejzajímavější, a samozřejmě také léčivý, je plicník (plicník lékařský, Pulmonaria officinalis). Dokáže pomáhat s onemocněními dýchací soustavy, odtud pochází i jeho pojmenování.

Velmi vzácně můžete v naší přírodě potkat i koniklec (koniklec velkokvětý, Pulsatilla grandis). Vyskytuje se pouze na Moravě a patří na Seznam přísně chráněných druhů rostlin podle Bernské úmluvy. Jeho přesazování z volné přírody je nejen přísně zakázané, ale většinou i neúspěšné.

První cibuloviny dokážou vykvést i pod sněhem

První sněženky (sněženka podsněžník, Galanthus nivalis) už se objevovaly od poloviny ledna, ale v březnu rozkvétají naplno i v horských oblastech, tedy v místech, na kterých dosud leží sníh. Mnohem řidčeji potkáte i bledule (bledule jarní, Leucojum vernum), které jsou stále častěji vytlačovány z míst vhodných pro jejich růst.

Možná ještě vzácnější než bledule je křivatec (křivatec rolní, Gagea villosa). Celkem málo známá cibulovina z čeledi liliovitých, která dříve rostla jako polní plevel, se nyní občas objeví v sušších trávnících a loukách nebo ve světlých lesích. V teplejších lužních lesích zase potkáte drobnou cibulovinu s modrými zvonkovitými kvítky, ladoňku (ladoňka vídeňská, Scilla vindobonensis).

V březnu rozkvétají i některé stromy a keře

Dřeviny, které vykvétají brzy na jaře, bývají doslova obsypané včelami, které se tou dobou probouzejí a hledají první potravu. Proto je tolik důležitá každá vrba (vrba jíva, Salix caprea) a líska (Corylus avellana). Obě dřeviny by neměly chybět ani v zahradách a městských parcích.

Další dřevinou, která poskytuje hladovému hmyzu první nektar, je dřín (dřín obecný, Cornus mas), který se vyskytuje v teplejších oblastech České republiky. Stejně jako líska i vrba dokáže za teplejšího počasí vykvést už v únoru. A neméně důležité jsou i obyčejné trnky (trnka, Prunus spinosa), které vykvétají na všech mezích, na okrajích lesů a kolem silnic.

Zdroj: https://rostliny.naturfoto.cz/rostliny-kvetouci-brezen.html, Kapesní atlas rostlin (A. Pilát a O. Ušák, 1972)

Sdílejte článek

Přečtěte si také