reklama

Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Lenka Valjentová
10. března 2021
Letošní bylinkářská sezona pomalu začíná. Mezi nejúčinnější formy zpracování léčivých rostlin patří bylinné tinktury, konkrétně lihové extrakty z ideálně čerstvě utržených bylin, které si kromě účinných látek zachovají i rostlinnou sílu. Výhodami tinktury jsou rychlejší nástup účinku, pohodlné užívání, dlouhá trvanlivost a především stálost a koncentrace aktivních léčivých látek. Domácí výroba bylinných tinktur není příliš složitá.
reklama

Bylinné tinktury jsou jednou z možností zpracování léčivých rostlin. „Při klasickém sušení léčivek může být mnoho účinných látek částečně nebo úplně znehodnoceno např. oxidací, plísněmi nebo příliš vysokou teplotou, omezená je i doba skladování sušených bylin na maximálně jeden rok. Přednostmi domácí tinktury jsou rychlejší nástup účinku, pohodlné užívání, snadné a dlouhodobé uchování a především stálost a koncentrace aktivních léčivých látek, navíc lihový extrakt umožňuje získat z bylin látky, které se nevyloučí ve vodě a které bývají často spojeny s protizánětlivým účinkem nebo se zničí tepelnou úpravou, např. éterické oleje,“ vysvětluje známý český bylinkář Martin Kolár a pokračuje: „Na druhou stranu je potřeba s nimi zacházet opatrně, protožemají silnější účinky než nálevy nebo odvary. Vždy je užíváme v malých dávkách a dávkovánípřísně dodržujeme.“

10 léčivých rostlin, ze kterých je dobré si připravit domácí tinkturu

  1. Lichořešnice větší (kvetoucí nať): účinné přírodní antibiotikum, posiluje imunitu, pomáhá při onemocnění močových cest působí i jako prevence nebo doléčenízánětů.
  2. Měsíček lékařský (květy): podporuje krevní oběh, pomáhá při problémech s trávením i při bolestivé menstruaci, podpůrný může být také při nádorových onemocněních, zevně při léčbě ran a pro úlevu namožených svalů.
  3. Pampeliška lékařská (kořen): čistí a detoxikuje tělo, podporuje látkovou výměnu, pomáhá diabetikům, stimuluje funkci sleziny, slinivky a ledvin.
  4. Tymián obecný (nať): odbourává stres, předchází chronickým chorobám, léčí respirační obtíže a urychluje hojení, posiluje nervový systém.
  5. Máta peprná (listy): urychluje metabolismus a čistí krev, působí dezinfekčně a protizánětlivě, tlumí bolesti hlavy, pomáhá při kašli a rýmě.
  6. Rozmarýn lékařský (nať): pomáhá prokrvovat končetiny, odstraňuje křeče v žaludku, prodlužuje pocit sytosti, pomáhá s nespavostí.
  7. Medvědí česnek (listy): podporuje imunitní systém, působí jako prevence proti ateroskleróze, zánětům střev, zlepšuje paměť.
  8. Řepík lékařský (kvetoucí nať): má protizánětlivé a dezinfekční účinky, pomáhá při zánětech v ústní dutině a bolesti v krku, zevně při revmatismu a hexenšusu.
  9. Rakytník řešetlákový (plody):celkově posiluje imunitu, zpomaluje stárnutí organismu, pomáhá bojovat proti stresu anebo proti únavě.
  10. Echinacea (kvetoucí nať nebo kořen): zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu, pomáhá při zánětech kloubů, léčí žaludeční vředy, prostatické potíže, záněty močových cest, zevně ekzémy i lupénku.

Základní recept na domácí tinkturu z bylin

Ingredience

  • 1 díl čerstvé byliny, sušených bylin zhruba polovina (květ, nať, kořen, plod, listy, pupen, nebo kůra)
  • 5 dílů alkoholu 40 do 50 % (pro domácí přípravu je ideální čistá vodka, pálenky, konzumní líh)

Příprava

Byliny musejí být čisté, nakrájené na kousky keramickým nožem, ne kovovým, protože kov může snižovat koncentraci účinných látek v léčivé rostlině. Nakrájené byliny vložíme do vhodné sklenice, ideálně z tmavého skla se zabroušeným hrdlem, zalijeme alkoholem a uzavřeme. Dáme na tmavé a teplé místo a necháme 21 a více dnů macerovat. Ani mnohemdelší doba není na škodu. Sklenici každý den důkladněprotřepeme. Chráníme před sluncem. Pak obsahscedíme přes sítko, kávový filtrnebo můžemevymačkat french pressem.Tinkturu přelijeme do tmavých lahviček, uzavřeme a skladujeme ve tměa chladu.

Užívání a dávkování domácí tinktury

  • Obvyklé dávkování jejedna kapka na jeden kilogram hmotnosti a den rozdělené na tři dávky, konkrétně vážíme-li 60 kg, užíváme třikrát denně 20 kapek (přibližně ½ lžičky).
  • Užívámetřikrát tři týdny s týdenní pauzou, tzn. 3 týdny, pauza, 3 týdny, pauza, 3 týdny a konec.
  • Tinktura se užívá na lžičku a zapíjí vodou nebo čajem.
  • Další možností je nakapání tinktury do vody.
  • Pokud si bylinnou tinkturu nakapeme do horkého čaje, po asi 10 minutách se alkohol odpaří a zůstanou jen účinné látky.
  • Užívání je ideálně hodinu před jídlem.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama