Zahrada

12. dubna 2024 07:00

Lenka Valjentová

Mít na zahradě peroxid se vyplatí. Pomůže při zranění a zlikviduje mšice, plíseň i plevel

Jedním z pomocníků, který nám při zahradničení může být velice prospěšný, je peroxid vodíku, lidově kysličník. Využít ho můžeme například jako hnojivo, účinný postřik v boji proti chorobám a škůdcům nebo taky jako dezinfekci při drobných poraněních. Tady jsou naše tipy, jak kysličník v zahradě využít.

Peroxid vodíku (H2O2) byl objeven roku 1818, jedná se o vodu s extra atomem kyslíku navíc. Peroxid vodíku neboli kysličník jistě každý zná jako osvědčené antiseptikum. Už po několik generací je základem každé lékárničky, používá se především jako první pomoc na vyčištění a dezinfekci odřenin a povrchových řezných ran, o které při práci na zahradě není nikdy nouze. Stačí ho aplikovat na ránu a peroxid už zajistí první pomoc ve smyslu, že ránu vyčistí. Tím zabrání vzniku infekcí a tedy komplikovanější následné léčbě.

Dezinfekce nářadí

Stejným způsobem jako rány můžeme dezinfikovat i nářadí, například zahradnické nůžky, nože a pilky, které jsme používali při práci s nemocnými rostlinami, aby pro další používání bylo absolutně čisté. Zabráníme tak dalšímu šíření plísní a houbových chorob.

Hnojivo

Peroxid vodíku neboli kysličník můžeme použít jako netradiční hnojivo. Doporučuje se přidat do jednoho litru vody zhruba 20 ml peroxidu a důkladně promíchat. Rostliny hnojíme tak, jak jsme zvyklí. V sezoně směsí zaléváme rostliny přímo ke kořenům zhruba každý druhý týden.

  • Kysličník dokáže velmi dobře stimulovat růst rostliny tím, že dodá ke kořenům další atom kyslíku, ale také dezinfikuje půdu a eliminuje vznik nežádoucí hniloby, především na kořenovém systému rostliny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Napadla vaše rajčata plíseň? Poradíme, jak s ní můžete zatočit

Plísně a houbová onemocnění

Plísně a houbové choroby umí potrápit každého zahrádkáře. Abychom jim předešli, můžeme přidat do 1 l studené převařené nebo destilované vody 30 ml peroxidu vodíku, nalít do rozprašovače a rostliny ze všech stran preventivně postříkat. Aplikujeme jednou za zhruba 10 dnů. Rostlinám kysličník neublíží, žádný strach. Jestliže po aplikaci prší, postřik musíme opakovat.

  • Tento postřik velice dobře účinkuje na padlí, houbové onemocnění rostlin a stromů, které se přenáší větrem a kontaktem. Že jsou rostliny napadané, to poznáme na první pohled podle bílého, stíratelného povlaku, který se vyskytuje na vrchní straně listů, později na stoncích a květech. Padlí se obejvuje např. na jabloních, vinné révě, mrkvi, dýních, okurkách, angreštu, růžích, hortenziích či petúniích a okrasných dřevinách.

Záchrana kořenů

Objevíme-li počínající hnilobu na kořenech sazenic (příčinou bývá nadměrné zalévání nebo chladno), vyndáme rostlinu z půdy a vložíme ji do roztoku z jednoho litru destilované vody a jedné lžíce kysličníku. Zemina se odplaví a kořeny se odkryjí. Sazenici po týdnu zasadíme do nové, hnilobou nekontaminované zeminy.

NENECHTE SI UJÍT: Zbavte se mšic na zahradě bez chemie. Zabrat na ně mohou postřiky z bylin

Mšice a svilušky

Proti savému hmyzu, jako jsou mšice a svilušky, smícháme peroxid vodíku a destilovanou vodu v poměru 1 : 5,  přelijeme do rozprašovače a nastříkáme napadené listy rostlin ze všech stran. Opakujeme, dokud se jich nezbavíme.

Ošetření semínek před výsevem

Bezprostředně před výsevem na záhon můžeme zeleninová a květinová semínka namočit na dvacet až třicet minut do roztoku 200 ml destilované vody a jedné lžičky kysličníku. Potom je opláchneme vodou. Zničíme tak všechny choroboplodné zárodky, které ulpívají na povrchu semen.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dejte přednost domácím rostlinným hnojivům a postřikům před chemickými

Likvidace plevele

Bojovat s úpornými plevely, jako jsou bršlice kozí noha, pýr plazivý, pěťour maloúborný apod., je fuška. Máme-li po ruce peroxid vodíku, neředěný kysličník aplikujeme přímo na plevel. Kysličník se také hodí, trápí-li nás plevel ve spárách.

Zdroje: cs.wikipedia.orgwww.gardeningknowhow.com, Neobyčejné užití obyčejných věcí (Reader´s Digest Výběr)

Sdílejte článek

Přečtěte si také