Nevšední liliochvostec má rád slunce a sucho. Vaší zahradě dodá šmrnc!

Říkáte si, že vaší okrasné zahrádce chybí nějaká působivá nevšední květina, která by jí dodala šmrc? Tak právě pro vás je tu liliochvostec (Eremurus). Jde o atraktivní mrazuvzdornou trvalku s nezvykle vysokým a bohatým květenstvím, která je vskutku nepřehlédnutelná. Poradíme vám, jak liliochvostec na zahradě pěstovat, na co si dát pozor a jaké jsou nejkrásnější.

Liliochvostec (Eremurus), kterému se říká taky eremurus, je dekorativní trvalka s křehkými hlíznatými kořeny velice zvláštního tvaru, připomínajícími mořskou hvězdici. Její vysoké hrozny květů tyčící se až dva metry nad zemí z ní dělají jednu z nejvýraznějších zahradních trvalek vůbec.

Dlouhé, robustní stonky začínají z listové přízemní růžice úzkých listů vyrůstat už v květnu. Jsou zakončeny květy, které se skládají ze stovek drobných bílých, žlutých, oranžových nebo růžových kvítků, které lehce medově voní. Rozvíjejí se postupně odspodu květenství, takže jsou krásné nejméně tři týdny! Liliochvostec kvete od května do konce července.

12 tipů, jak liliochvostec správně pěstovat

  1. Eremurus v zahradě vynikne jako solitér, hodí se do záhonu s trvalkami, které milují slunce a sucho, dařit se mu bude u plotů a zídek.
  2. Liliochvostec bude nejlépe prospívat na plně osluněném a před větrem chráněném místě.
  3. Potřebuje dobře propustnou půdu, která nebude zadržovat vlhko. Rozhodně mu neprospívá rašelina nebo jíl, ale lehčí písčité půdy.
  4. V přirozeném prostředí (pochází z Asie) je liliochvostec zvyklý na přímé slunce, sucho, přes zimu sníh a na jaře dostatek vláhy. Tyto podmínky je nutné mu zajistit i při pěstování na zahradě, jinak se rostlině nebude dařit.
  5. Hlíznaté oddenky ve tvaru mořské hvězdice sázíme optimálně v září, dají se i na jaře, ale to pokvetou až příští rok.
  6. S hlízami musíme zacházet velice opatrně, protože jsou křehké a snadno se poškodí. Pokud se nám podaří ulomit některý z oddenků, jiný už nenaroste a rostlina často uhyne
  7. Pro liliochvostec vyhloubíme jámu asi 40 cm hlubokou, na dno dáme jako drenážní vrstvu hrubšího písku podobně jako při sázení řebčíku.
  8. Vzdálenosti mezi hlíznatými oddenky by měla být přibližně 60 cm i více. Potřebují dostatek prostoru, pokud jsou hustě vysazené, nedaří se jim dobře.
  9. Samotná hlízka by měl být asi 15 cm pod povrchem. Jámu zasypeme propustnou zeminou smíchanou s pískem a vyzrálým kompostem. Uhladíme a zalijeme.
  10. I když hlízy jsou mrazuvzdorné, přikryjeme je před zimou alespoň první rok po výsadbě vrstvou mulče.
  11. Na jaře potřebuje hodně zalévat, v létě mu naopak prospívá sucho.
  12. Rostliny, které na jednom místě zůstávají několik let, mohou vytvořit poměrně zdravý trs. Po zhruba pěti letech letech se doporučuje trs v období srpen až září vyjmout, rozdělit a zpět zasadit. Tím se rostlinka nejen posílí a namnoží, ale bude bohatěji kvést. Při dělení trsů musíme být opět velmi opatrní. I tak se může stát, že se následující rok květů přece jen nedočkáme.

Žlutý liliochvostec úzkolistý (Eremurus stenophyllus)

Nejznámější liliochvostec úzkolistý (Eremurus stenophyllus), dříve Eremurus bungei, je vznešená rostlina se zlatě žlutými květy. S výškou okolo 130 cm se jedná o jeden z menších liliochvostců. Květy začínají postupně nakvétat v červnu.

Bílý liliochvostec himálajský (Eremurus himalaicus)

Oblíbený liliochvostec himálajský (Eremurus himalaicus) dorůstá do výšky okolo 180 cm. Má sytě zelené listy a jeho bílé, někdy i mírně narůžovělé hroznovité květenství se objevuje koncem května.

Růžový liliochvostec mohutný (Eremurus robustus)

Liliochvostec mohutný (Eremurus robustus) je vskutku obr vysoký až 2,5 m. Jedno květenství je i přes jeden metr vysoké a skládá se z více než 800 jemně růžových kvítků, které kvetou v červnu.

Barevné hybridy Ruiter a Shelford

Moderní jsou hybridy druhu Eremurus isabelinus Ruiter a Shelford, které mají nádherné pastelové barvy květů od lososové přes žlutou po oranžovočervenou. Kvetou od května do července. Některé mají výrazné barevné kombinace. Například:

  • kultivar Cleopatra (150 cm) je oranžovočervený s výraznou tmavou žilkou
  • kultivar Pinokkio (150 cm) má květy zlatě žluté s jasnými žlutými tyčinkami
  • kultivar Obelisk (150 cm) má sytě bílé květy s bílými středy
  • kultivar Rexona (120 cm) vyniká lososově zbarenými květy
  • kultivar Romance (180 cm) má světle růžové květy se žlutými tyčinkami

Zdroje: easytogrowbulbs.comgardenersworld.comkvetinovecibulky.info,  Encyklopedie záhonových roslin (Hanneke van Dijková)

Sdílejte článek
Štítky květ jaro zahrada kultivar trvalka stonek hlíza květenství Liliochvostec (Eremurus) eremurus pěstování liliochvostec kultivary liliochvostec Liliochvostec himálajský Rexona Obelisk

Přečtěte si také