Vánoce

1. prosince 2023 08:00

Lenka Valjentová

Upečte vánoční cukroví podle horoskopu: Beran má rád linecké, Rak perníčky, Střelec plněné ořechy

Vánoce už klepou na dveře a je čas si rozmyslet, jaké druhy vánočního cukroví upéct. Jestli hledáte inspiraci, můžete zkusit udělat cukroví podle znamení horoskopu. Tak třeba Rak si rád dá zdobené perníčky, Blíženec zase vosí hnízda a Kozoroh zbožňuje vanilkové rohlíčky.

Beran má rád linecké cukroví

Beran (21. březen až 20. duben) dává jednoznačně přednost tradičnímu vánočnímu cukroví! Jeho pečení mu ale nesmí dát moc práce a zabrat příliš mnoho času. Velice oblíbeným druhem Beranů je linecké slepované cukroví. Velkou výhodou tohoto cukroví je, že když je nejhůř, dá se koupit linecké těsto už hotové. Při přípravě lineckého cukroví se snaží Beran pracovat co možná nejefektivněji a formičkou vykrajuje z těsta co největší tvary.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tenhle recept na linecké cukroví.

Býk preferuje išlské dortíčky

Praktičtí Býci (21. duben až 20. květen) bývají dost často proslulí svou kuchařskou dovedností a zálibou ve vaření a pečení. Vyznávají především tradiční recepty, což platí i na Vánoce. A tak jsou na jejich vánočním stole každý rok stejné druhy vánočního cukroví připravené podle rodinných receptů. Mimo jiné na míse cukroví nikdy nechybí mandlové išlské dortíčky plněné krémem s meruňkovou zavařeninou, do kterého pro lepší chuť i vůni přidává víc než jen trochu rumu.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle neodolatelné išlské dortíčky.

Blíženci nedají dopustit na vosí hnízda

Při přípravě vánočního cukroví, kdy se obvykle musí všechny ingredience přesně odvážit a dodržet přesný postup, Blíženci (22. květen až 21. červen) většinou sází na osvědčené – a hlavně nijak složité a časově náročné recepty. Často mívají celý život jenom jedno oblíbené cukroví, které v jejich dětství dávaly ochutnat milované babičky. Patří k němu dost často i nepečená vosí hnízda, které tak neodolatelně voní po celém předvánočním bytě.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tenhle jednoduchý recept na vosí hnízda.

Rak preferuje voňavé perníčky

Bez pečení a především zdobení voňavých vánočních perníčků a dalšího cukroví si domácky založení Raci (22. červen až 22. červenec) svátky prostě nedovedou představit. Nezbytnými ingrediencemi jejich perníkového těsta jsou kvalitní med a všechny druhy koření včetně skořice, hřebíčku, kardamomu nebo zázvoru. Vánoční perníčky upečené Raky jsou nejen výjimečnou pochoutkou, ale skvěle poslouží i jako dekorace nebo milý dárek pro přátele.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle kouzelné vánoční perníčky.

Lev je na medvědí tlapy

Lvi (23. červenec až 22. srpen) jsou plni energie a při přípravě vánočního pečiva velmi rádi experimentují a úspěšně se poperou i s těmi nejsložitějšími recepty. Ovšem bez oblíbených medvědích tlapek by se žádný Lev na Vánoce neobešel. Těsto na ně nesmí být v žádném případě ošizené, ale připravené z čerstvého másla, musí být plné ořechů a především příjemně vonět hřebíčkem a skořicí.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle medvědí tlapy.

Panně nejvíc chutná vínové cukroví

Panny (23. srpen až 22. září) velmi snadno podléhají různým módním trendům ve výživě a snaží se stravovat co možná nejzdravěji. Mají také vysoké nároky na kvalitu potravin a vybírají si jen ty nej. Ale co se týká Vánoc a vánočního cukroví, všechna předsevzetí s klidným svědomím hodí za hlavu a pevně se drží tradičních rodinných receptů. Nejvyhledávanějším druhem vánočního pečení Panen je nadýchané vínové cukroví z toho nejlepšího bílého vína.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tenhle už skoro zapomenutý recept na vínové cukroví.

Váhy dávají přednost kokoskám

Váhy (23. září až 23. říjen) rádi zkoušejí nové recepty na vánoční cukroví s méně známými přísadami. Váhám určitě nechybí fantazie a odvaha k experimentování při přípravě těsta, tvarování, vykrajování a hlavně zdobení pečiva. Rády zkoušejí nové recepty na vánoční cukroví s méně známými přísadami. Ovšem jejich nej cukrovím jsou fantastické kokosky, které pokaždé připravují podle svého starého rodinného receptu. Jsou sice z bílků, ale navíc je v nich i máslo a jsou hutnější.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle trochu netradiční máslové kokosky.

Štír chce rohlíčky s krémem

Štír (24. říjen až 22. listopad) dost často patří ke znalcům cukrářského umění. Sám mívá rád sladké a jenom těžko odolá míse vánočního cukroví. Ve svém repertoáru má jak jednoduché recepty, tak složité a pracné, protože má dostatek trpělivosti a umu i na přípravu náročných druhů drobného pečiva. Jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví Štírů jsou křehké ořechové rohlíčky s kakaovým krémem a čokoládovou polevou, které se jenom rozplývají na jazyku.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle ořechové rohlíčky s kakaovým krémem a čokoládovou polevou.

Střelec má rád plněné ořechy

Ačkoliv toho ctižádostivý Střelec (23. listopad až 21. prosinec) ví o zdravé výživě dost a dost, většinou zůstává věrný svým vyzkoušeným, i když hodně kalorickým receptům na cukroví. Na Vánoce docela rád vyzkouší i sladké speciality ze zahraničních kuchyní, ale nakonec stejně zůstane věrný české klasice. Nejvíc mu chutnají  plněné ořechy, v nichž hrají hlavní roli vlašské ořechy (a ty jsou přece zdravé).

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle báječné plněné ořechy.

Kozoroh preferuje vanilkové rohlíčky

Cokoliv Kozoroh (22. prosinec až 20. leden) dělá, dělá s pečlivostí a dokonalostí, a tak určitě nikoho nepřekvapí, že při přípravě vánočního cukroví bude postupovat přesně podle vyzkoušeného receptu i podle časového plánu. Nejvíc ze všech druhů vánočního cukroví většina Kozorohů miluje klasické vanilkové rohlíčky, třeba i proto, že vytvarovat jeden rohlíček jako druhý vyžaduje zručnost a trpělivost, a ty Kozorohům rozhodně nechybějí.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle vanilkové rohlíčky jako od babičky.

Vodnář miluje střapáče

Jídlu Vodnáři  (21. leden až 20. únor) ve svém životě sice nepřikládají příliš důležitou roli, ale před Vánocemi se rádi postaví k troubě. Když chtějí, tak dokážou připravit fantastické vánoční pečivo. Věrni své povaze jsou i v kuchyni značně nekonvenční a originální. Bádají, objevují a kombinují různé druhy surovin a jejich chloubou jsou střapáči – kokosové cukroví s ořechovo-čokoládovým krémem, které báječně chutná a taky svou vůní navodí tu správnou sváteční atmosféru.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tyhle kokosové střapáče s máslovým krémem.

Rybám se líbí opilý František

U prostřeného stolu nebývají Ryby (21. únor až 22. březen) nijak vybíravé, jedí rády, a dokonce tak moc, že by si měly dávat pozor na přejídání a přibírání na váze. Stejně tak rády a hlavně dobře vaří a pečou. I příprava vánočního cukroví je pro Ryby radostí a zábavou, nespěchají, popíjejí punč, svařák, vaječňák nebo grog a kapku alkoholu taky s oblibou přidávají do těsta. Pravděpodobně i recept na opilého Františka vymyslela Ryba.

Nemáte-li svůj vlastní recept, můžete zkusit tohoto opilého Františka (Izidora).

Zdroj: kafe.cz, fajntip.cz


Přečtěte si také