Zahrada

30. května 2024 15:08

Lenka Valjentová

První červnový víkend bude pršet. Toto počasí se nelíbí zahradníkům, zato přeje houbařům

První červnový víkend nebude co se týče počasí příliš vlídný. Oblačnosti, srážek a bouřek bude hodně a nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat kolem 20 °C. Na opalování počasí rozhodně nebude, stejně jako na grilování, ale na druhou stranu počasí přeje houbařům. Uplakaný víkend v zahradě můžeme věnovat péči o rostliny v nádobách a také nikdy nekončícímu boji proti slimákům, když nemusíme zalévat.

Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu bude počasí o víkendu ovlivňovat tlaková níže nad střední Evropou, která zmáčí téměř celé Česko. Přináší nám hodně oblačnosti a hlavně srážek, budou se vyskytovat přeháňky nebo déšť, který může být trvalý a vydatný (místy může spadnout za 48 hodin 50 až 70 mm, ojediněle i přes 90 mm srážek), objevit se mohou také bouřky. Pokud se vydatnější srážky vyskytnou v oblasti s nasycenou půdou, což je hlavně jihozápad a západ Česka, mohou se zvýšit hladiny vodních toků.

  • Oblačnost a srážek bude postupně ubývat až v druhé polovině příštího týdne. Vypadá to, že deštníky a pláštěnky hned tak neodložíme.

Podívejte se, jaké je množství vody v Česku:

Množství vody v Česku | 29. 5. 2024

🌊 Minulý týden napršelo v Česku v průměru 22 mm srážek, to je kolem 133 % normálu pro tuhle dobu. Hladiny řek a menších toků minulý týden kolísaly nebo stoupaly kvůli vydatnějším srážkám. Ve videu najdete přehled aktuálního množství vody v Česku.👇

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, May 30, 2024

Předpověď počasí na 1. a 2. června

  • V sobotu 1. června bude zataženo až oblačno s občasným deštěm a bouřkami. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od 15 do 11 °C. Nejvyšší denní teploty od 18 do 22 °C, při trvalejším dešti kolem 16 °C. Slabý proměnlivý, během dne většinou mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.
  • Nedělní obloha má být podle předpovědi oblačná až zatažená, na Moravě polojasná. Na většině území se může objevit občasný déšť, v Čechách místy i trvalý, a bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, při zmenšené oblačnosti až 8 °C. Nejvyšší denní teploty se dotnou na 19 až 23 °C, při trvalejším dešti bude jen kolem 17 °C. Mírný vítr západních směrů 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Letos můžete mít nejkrásnější muškáty široko daleko. Tipy a rady, jak pěstovat pelargonie

První červnový víkend v zahradě

V zahradě kvetou růže a další trvalky, do květu jdou i první letničky. Mnohde už jsou zralé nebo začínají dozrávat jahody a třešně, pokud je tedy nezničily dubnové mrazy nebo nedávné kroupy.

Věnujte se muškátům, petúniím a spol.

Uplakaný první červnový víkend můžeme věnovat péči rostlinám v nádobách. „Truhlíkové a nádobové rostliny teď poprvé přihnojíme. Většinou už spotřebovaly živiny ze substrátu, do kterého byly letos na jaře zasazeny či přesazeny. Nejlepší jsou hnojiva podporující kvetení v dávkách asi 0,2% roztoku jednou týdně. Květinám v truhlících pravidelně odstraňujeme odkvetlá květenství. Nejenže se tím vylepší jejich vzhled  (pelargonie), ale u mnoha rostlin se tak podpoří další bohaté nakvétání (petúnie a fuchsie)," radí ing. říká Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů. Balkonovými rostlinami v květináčích přibližně každé dva týdny  pootočíme, aby se nedeformoval jejich růst a měly stejný světelný požitek ze všech stran.

INSPIRUJTE SE: 23 babských rad, osvědčených tipů a zahrádkářských triků, jak vyhnat slimáky ze zahrady

Ničte slimáky a mandelinky

Zahrádkáři se nejvíce obávají škůdců, které je dokážou připravit o vysněnou úrodu. „Slimáků, hlavně agresivních plzáků španělských, je v tomhle habaděj a boj proti nim nekončí nikdy a zaručený návod, jak se jich zbavit zatím neexistuje. Nejlepší je, nechceme-li využít chemii, plzáky sbírat, sbírat a sbírat... kody nadělá taky mandelinka bramborová. Pochutnává si nejen na bramborové nati, ale i rajčatech, paprikách nebo lilku. Můžeme ji sbírat, ale z vlastních zkušeností doporučuji ekologický přípravek na bázi oleje, který zaručeně zničí mladé mandelinky. Dospělé už musíme posbírat ručně,"  vysvětluje ing. Pawlicová.

Vyrazte na houby

Deštivé počasí v kombinaci s teplotami kolem 20 °C nastartovalo v Česku houbařskou sezónu o  několik týdnů dříve než loni. Objevují se už liškybedly, žampiony či holubinky. Největší radost ale houbařům dělají hřibovité houby. Než vyrazíte s košíkem do lesa, podívejte se na houbovou mapu. Ta ukazuje lokality v Česku, kde mají houbaři největší šance na bohaté úlovky.

Zdroje: ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů, chmi.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také