reklama

Cibuli zimní sečka: Jak vypěstovat jarní cibulku kdykoliv a kdekoliv

Lenka Valjentová
5. srpna 2019
Cibuli zimní sečka, v receptech uváděná jako jarní nebo naťová cibulka, by měla být na každé zahradě, balkonu i okenním parapetu povinná! Kouzlo jejího pěstování už objevili všichni, kdo mají rádi mladou naťovou cibulku na talíři celý rok. Využívá se celoročně k řezu šťavnaté natě a jako lahůdková štíhlá cibule. Když ji v druhé polovině srpna zasejeme, můžeme se brzy zjara těšit na vlastní svěží cibulku, která nás po zimě zaručeně postaví na nohy.
reklama

Cibule zimní sečka (Alium fistulosum L.) má oproti cibuli kuchyňské (Allium cepa) v čerstvé natiaž dvakrát vyšší obsah vitaminu C, a tak skvěle pomáhá proti únavě a při prevenci i léčení chřipky a nachlazení; má totižnavíc i antibiotické a antibakteriální účinky.

Důležitý je obsah kyseliny listové, kterou by do svého jídelníčku měly zařadit především těhotné ženy, kyselina listová totiž významně působí na správný vývoj plodu. Obsahuje i řadu minerálů, například hořčík, jód, draslík, železo nebo vápník.

Kdo špatně snáší syrovou cibuli, ocení jarní cibulku dvojnásob – jarní cibulka tolik nedráždí trávicí trakt, naopak díky obsahu fytoncidů asilic příznivě ovlivňuje trávení acelkovou obranyschopnost organismu.

Cibule sečka působí blahodárně i na srdce, vysoký krevní tlak, a bývá tak spojována sprevencí kardiovaskulárních chorob. Můžeme ji konzumovat syrovou, takže sinaplno užijeme všechny cenné látky.

Sečka má také výrazné afrodiziakální účinky a pravidelná konzumace zvyšuje potenci.

9 pravidel výsevu cibule zimní sečky

  1. Cibule zimní sečka je naťová cibule původem ze severovýchodní Asie. Mrazuvzdorná, dvouletá až vytrvalá cibule s jemnou chutí se využívá celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková jarní cibulka.
  2. Pěstovat ji můžeme celoročně venku na záhonu, vkvětináči na světlém okenním parapetu nebo vtruhlíku na balkoně.
  3. Zemina pro pěstování cibule zimní by měla být lehká, propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin a s pH 6,5–7. Sečka neprospívá na zamokřených, těžkých, kyselých a zaplevelených půdách.
  4. Cibule zimní sečka nejlépe roste na záhonu po bramborách, mrkvi nebo okurkách, naopak ji nedáváme po česneku, pórku a cibuli kuchyňské. Neprospívá jí sousedství s hráškem a fazolemi, dobře se cítí ve společnosti mrkve a rajčat.
  5. Množí se semeny nebo dělením starších, nejlépe dvouletých trsů. Ty vyryjeme, rozdělíme a vysadíme na jiné místo. Oddělkům trsů se velmi dobře daří v nádobách na okenním parapetu a na balkoně.
  6. Semínka vybrané odrůdy vyséváme přímo na záhon v březnu a pak na podzim (od září do října) pro velmi časnou jarní sklizeň natí i celých rostlin. Hloubka setí je asi 2 cm, vzdálenost vřádku 2–3 cm a řádky by od sebe měly být 20–30 cm. Ze semínek si můžeme také předpěstovat sazenice a vysazovat. Pokud chceme mít silnější avětší rostliny, použijte spon 20 x 2–3 cm. Jestliže máme raději cibulky slabší a jemnější, sejeme ajednotíme na hnízd po 3–4 rostlinkách ve sponu 30 x 20 cm.
  7. Po výsevu je nutné zabezpečit vláhu, zvláště při srpnových výsevech, kdy bývá teplo a sucho, aby rostliny začaly rychle růst a dobře prospívaly. Cibule potřebuje pravidelnou zálivku, stačí jí ovšem menší dávky vody. Při letním výsevu by do podzimu měla narůst cibulka přibližně o šíři tužky.
  8. Od druhého roku vytvářejí rostliny již mohutnější trsy, které raší velmi brzy z jara. Jarní rašení cibulky se dá urychlit krytím netkanou fólií. Prodloužení vybělené části docílíme přihrnutím rostlin zeminou.
  9. Záhon s cibulí sečkou pravidelně odplevelujeme a zeminu kypříme. Naťovou cibulku můžeme posilňovat kopřivovou nebo rajčatovou jíchou.

Co asi děláme špatně, že nám cibule zimní sečka chřadne

Nažloutlé nebo šedohnědé skvrny na nati

Ačkoli je cibule zimní sečka velmi odolná proti chorobám, může i ji napadnout plíseň cibulová (Peronospora destruktor), což je velmi častá houbová choroba všechn druhů cibulí.Na listech se objevují světlejší až žluté skvrny se šedavým povlakem, které se slévají a nadzemní část usychá.

Při prvních příznacích zkusíme na rosliny aplikovat odvar z pelyňku. Sušenou bylinu (kolem 25 g) zalijeme litrem vody, přivedeme k varu a asi půl hodiny pomalu vaříme, spíše jen necháme probublávat. Sejmeme a necháme vychladnout. Pak scedíme, zředíme v poměru 1 díl odvaru : 2 díly studené převařené vody. Nalijeme do rozprašovače a používáme na napadenou část rostliny podle potřeby několik dní.

Rostliny před houbovými chorobami a plísněmi preventivně chrání heřmánkový macerát a aplikovaný ke kořenům vpoměru 1 : 5 má skvělé účinky. Asi 300 g květu heřmánku zalijeme 1 litrem vody, zakryjeme a necháme stát 12 až 24 hodin. Macerát hlídáme, aby nezačal kvasit, to už bychom dělali jíchu. Scedíme.

Přirozenou prevencí je důsledné střídání plodin (cibuli pěstujeme na stejném pozemku nejdříve za 4–5 let), záhon nepřehnojujeme a dopřejeme rostlinám dostatek prostoru a vzduchu.

Jarní cibulka v kuchyni

Drobně nakrájené silné duté stvoly cibule zimní sečky neboli jarní cibulky se používají v kuchyni podobně jako pažitka do polévek, omáček, vaječných a tvarohových pomazánek, nádivek a nákypů, omelet a salátů, hodí se kmasu, rybám a plodům moře, na pizzu a do slaných koláčů, dá se přidat do těsta při pečení domácího chleba. Čerstvě nasekanou jarní cibulkou můžeme posypat míchaná vajíčka, chleba s máslem nebo sádlem, vařené brambory i bramborovou kaši, masové a zeleninové pokrmy. Uplatňuje se zejména v čínské, korejské, japonské a italské kuchyni, kde je velmi rozšířená. I proto se anglicky nazývá Japanese bunching onion – japonská svazková cibulka. Jarní cibulka se dá zapékat, dusit a grilovat, nevýhodou ale je, že během tepelné úpravy přijde o zdraví prospěšné látky.Cibuli zimní sečku je výhodnější jíst syrovou nebo jen velmi krátce tepelně upravenou.

Doporučené odrůdy cibule zimní sečky

Poloraná odrůda Kaj

Osvědčená odrůda smohutnou natí určená na celoroční pěstování. Vybělená část stonku je velmi dlouhá, 10 až 12 cm. Tmavé olistění a ostrý kontrast svyběleným stonkem je velmi atraktivní. Pokud ji pěstujeme ze sadby a mladou sazenici zasadíme hlouběji podobně jako pór, je vybělená část ještě delší.

Raná odrůda Gerda

Už zavedená odrůda svegetační dobou přibližně 70 dní od výsevu se středně zeleným listem. Vybělená část stonku je dlouhá 8 až 10 cm. Velmi dobře snáší nízké, ale na druhé straně i vysoké teploty. Je proto ideální odrůdou pro celoroční pěstování. Využívá se křezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama