reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Tajemné kouzlo Vánoc: Proč purpura a františek tak krásně voní?

Tajemné kouzlo Vánoc: Purpura a františek tak krásně voní...
Autor: Simona Bauer Tajemné kouzlo Vánoc: Purpura a františek tak krásně voní...
Purpura a františek u nás patří ke starým vánočním tradicím, protože svou kouzelnou vůní dokážou dokreslit atmosféru pohody, klidu a tepla domova. Pomáhají nám navodit tu správnou slavnostní náladu, a proto bychom na ně neměli zapomínat. Pro ty, kteří by si chtěli zkusit vánoční purpuru udělat sami doma, máme návod jak na to. A není na tom nic složitého, stačí mít hlavně správné bylinky a koření. A taky prozradíme, jak s purpurou a františkem správně zacházet a proč vlastně tak krásně voní.

reklama

Co je purpura ví asi každý, ale stejně si to zopakujeme: je to směs aromatických bylin a koření s přidáním vonných esencí. Purpura se zahřívá či nechává pomalu doutnat, čímž se zážitek z vůně stává mnohem intenzivnější. Tradiční vánoční purpura je germánsko-keltsko-slovanského původu a o Vánocích vytváří příjemnou atmosféru. Můžeme si ji koupit, ale také připravit sami doma, o to víc nás potěší a zahřeje.

Purpura a františek: purpura je směs aromatických bylin a koření s přidáním vonných esencí
Autor: Simona Bauer Purpura a františek: purpura je směs aromatických bylin a koření s přidáním vonných esencí

Jak udělat domácí vánoční purpuru

  1. Na vánoční purpuru se dá použít celá řada aromatických sušených bylin, koření a dalších přísad, složení není nijak striktně dané, a tak si můžeme vybrat například hřebíček, skořici, muškátový oříšek, mátu, pelyněk, levanduli, meduňku, mateřídoušku, tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránku, anýz, květy měsíčku, vřesu, heřmánku, chrpy či růží, jehličí, listy eukalyptu a mnoho dalších, záleží, co máme po ruce a co máme rádi. Do purpury nepřidáváme sušené ovoce kvůli cukru, který v něm je, protože by se mohlo při zahřívání připalovat a zkazilo by vánoční vůni purpury.
  2. Na purpuru budeme taky potřebovat vonný esenciální olej, nejlepší je ten, co nám nejvíc připomíná atmosféru Vánoc, například skořice, pomeranč, citrusy, borovice, smrk, vanilka, mandle nebo hřebíček. Vonné oleje můžeme i kombinovat, ale nejlepší je použít jen jeden, který máme nejraději.
  3. Vybrané bylinky a koření smícháme, podrtíme nebo krátce rozmixujeme, aby se směs zjemnila.
  4. Směs nasypeme do dobře uzavíratelné sklenice nebo uzavíratelného plastového sáčku. Přidáme vonný olej – na jednu hrst směsi bylin a koření asi 20 kapek a důkladně promícháme.
  5. Nádobu nebo sáček důkladně uzavřeme a necháme zhruba 2 týdny rozležet, aby se aroma rovnoměrně rozložilo do všech bylin.
Purpura a františek: tipy, jak správně pálit purpuru
Autor: Simona Bauer Purpura a františek: tipy, jak správně pálit purpuru

Tipy, jak správně pálit purpuru

Nejvíce aromatických látek uvolní purpura na plátu kamen, což dnes už ve většině domácností není dost dobře možné. Působením tepla se aromatické látky mnohem lépe uvolňují do vzduchu. Purpuru můžeme ale pálit i na litinové plotýnce na plynovém sporáku; s použitím alobalu na sklokeramické desce nastavené na nízkou u teplotu. Místnost krásně provoní i purpura položená na topení: hrstku purpury rozložíme na kousek plátna a položíme na radiátor. Purpura se dá pálit i v aromalampě, kam normálně dáváme vonný olej. Purpuru pouze zahříváme, nikdy by neměla hořela plamenem, ale jen mírně doutnat. I tak ji samozřejmě nikdy nenecháváme bez dozoru.

Purpuru můžeme  koupit, ale také připravit sami doma
Autor: Simona Bauer Purpuru můžeme koupit, ale také připravit sami doma

Vánoční františek

Františky patří do každé domácnosti, která se hlásí k českým tradicím Vánoc. Zvyk vánočního pálení františka je starý zhruba 300 let a pochází z Krušnohoří, z česko-německého pomezí, i když jeho kořeny sahají podstatně hlouběji do pohanských dob, kdy se na přelomu starého a nového roku vykuřovaly a očišťovaly příbytky. Název františek tyto malé vonné kužely nejspíš získaly po zakladateli novodobého pojetí Vánoc Františku z Assisi. František je pálené dřevěné uhlí, nejčastěji se používá lipové dřevo. Rozemleté dřevěné uhlí a pryskyřice se smíchají s pojivem a přidá se k němu kadidlo neboli olibanum. Kadidlo je pryskyřice z kadidlovníku pravého (Boswellia sacra) a dodává hořícímu františku jeho charakteristickou vůni. Kadidlo neboli olibanum bylo jedním z darů, které přinesli Tři králové nebo spíše mudrci právě narozenému Ježíškovi. Vůně kadidla totiž dokáže pomoci člověku povznést se od pozemského trmácení k duchovnějším stránkám života.

Františky patří do každé rodiny, která se hlásí k českým tradicím Vánoc
Autor: Simona Bauer Františky patří do každé rodiny, která se hlásí k českým tradicím Vánoc

Jak správně pálit františka

Špičku františka přidržíme nad svíčkou v plameni po dobu 15–20 vteřin. Pomalu s ním v plameni otáčíme, aby se zapálil rovnoměrně. Po vytažení z plamene je dobré františka ještě mírně rozfoukat. Při pálení položíme františka na nehořlavou podložku (třeba porcelánový talířek) a užíváme si jeho sváteční vůni.

reklama

Článek je zařazen v: Vánoce , vánoční vůně , vánoční koření , vánoční tradice , purpura , františek , jak na to

reklama

Přečtěte si také