reklama

Bezinky bojují proti chřipce a nachlazení. Pomáhá bezinkový čaj, sirup a likér

Lenka Valjentová
1. října 2020
Je tu podzim a viry a bacily se začínají šířit, ať se nám to líbí, nebo ne. A protože dozrávají zázračné bezinky, plody bezu černého, můžeme letos na vlastní kůži vyzkoušet jejich léčivé schopnosti a udělat si ze známých černých až černofialových bobulek přírodní léky, které jednak posilují imunitu, jednak pomáhají při kašli, rýmě, chřipce i bolestech hlavy a kloubů.
reklama

Bez černý (Sambucus nigra) patří mezi nejznámější rostliny s léčivými schopnostmi. Na jaře můžeme využívat sílu jeho květů, potom listu a teď na podzim plodů čili černých bezinek. Dají se dobře sušit nebo zavařit,vyrobit z nich můžeme víno, sirup, šťávu, likér, omáčku nebo povidla a džemy.

5tipů, jak bezinky sbírat

  1. Plody, které po rozmačkání barví, dozrávají zhruba od konce srpna do poloviny listopadu. Lesklým kulovitým černým až černofialovým peckovicím se říká bezinky.
  2. Bezinky sbíráme v době, když jsou úplně zralé.
  3. Při sběru všechnyzelené, načervenalé a poškozené bobulky vyhodíme, na další zpracování si necháme pouze černé až černofialové, nepoškozené a zdravé.
  4. Pro sběr platí, že bezinky musíme zpracovat co nejdříve po otrhání.
  5. Syrové bezinky neochutnáváme. Nejsou jedovaté, ovšem mohou vyvolat nevolnost, jelikož mají silně projímavé účinky, které však tepelná úprava či sušení neutralizuje.

4 dobré rady, jak bezinky správně usušit

  1. Dobře vyzrálé bezinky natrháme v celých trsech, které zavěsíme na vzdušné místo a necháme zaschnout.
  2. Pak musíme odstranit stopky, protože mohou nepříjemně ovlivnit výslednou chuť. Nejlépe je ze stopek otrháme vidličkou
  3. Otrhané bobulky sušíme v jedné vrstvě v pootevřené troubě při teplotě přibližně 50 °C.
  4. Dobře usušené bezinky dáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku a uskladníme na suchém místě.

Hostina pro ptáčky

Natrháme si vždy jen tolik bezinek, kolik opravdu využijeme a zpracujeme. Ostatní plody necháme na keři ptákům. Rádi si na nich pochutnají a navíc díky svému složení jsou bezinky pro ptáky zdravou potravou.

Bezinky jsou přírodní lék

Bezinky obsahují hlavně vitaminy B a C organické kyseliny, třísloviny a karotenoidy. Plně vyzrálý černý bez zejména posiluje obranyschopnost organismu a chrání nás před chorobami z nachlazení a chřipkou. Bezinky ale také výrazně pomáhají při akutních nemocech, protože mj. připívají k pocení. Podporují detoxikaci organismu a čistí játra iledviny. Působí analgeticky, tiší bolesti nervového původu, osvědčily se při bolestech hlavy, a dokonce i migrénách, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů.

Bezinkový čaj proti chřipce a nachlazení

Ingredience

  • 1 lžička sušených bezinek
  • 200 ml vroucí vody

Postup

Bezinky zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme a ihned vypijeme.

Použití

Jako prevenci proti chřipce a nachlazení vsychravých podzimních dnech vypijeme toto množství čaje ráno a večer po jídle.

Bezinkový čaj proti bolesti

Ingredience

  • 1lžíce sušených bezinek
  • 350 ml vody

Postup

Bezinky zalijeme studenou vodou, necháme asi 10 minut stát, pak pomalu přivedeme k varu. Asi 20 minut povaříme, sejmeme a necháme vychladnout. Pak scedíme.

Použití

Na utlumení bolestí vypijeme toto množství bezinkového odvaru denně rozdělené do tří dávek po zhruba 100 ml. Čaj můžeme zahřát.

Bezinkový sirup zastudena proti kašli

Ingredience

  • vyzrálé bezinky
  • 1 l vody na 1 kg očištěných bezinek
  • 1,4 kg cukru na 1 l bezinkové šťávy
  • oloupaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče

Postup

Oprané a okapané trsy bezinek vidličkou otrháme ze stopek a zvážíme. Potom rozmačkáme a zalijeme odměřeným množstvím studené vody a přidáme tence sloupnutou pomerančovou kůru. Zakryjeme a a necháme stát 36 až 48 hodin v chladu. Směs scedíme přes husté sítko nebo pláténko, bez mačkání necháme šťávu volně prokapat. Šťávu odměříme, přidáme odpovídající dávkucukru a necháme jej za občasného promíchání dřevěnou vařečkou rozpustit. Sirup naplníme zastudena do lahví a uskladníme nejlépe v lednici.

Použití

Bezinkový sirup užíváme třikrát denně po 30 až 50 ml ve vodě nebo bylinkovém čaji.

Bezinkový likér s kořením

Ingredience

  • 2 kg bezinek
  • 1 kg cukru
  • 6 hřebíčků
  • 8 cm celé skořice
  • 1 badyán
  • 1 l slivovice nebo jiné ovocné pálenky

Postup

Bezinky propláchneme, zbavíme stopek, zalijeme 1 litrem studené vody, přidáme hřebíčky, badyán a skořici. Přivedeme pomalu k varu a asi 25 minut povaříme, občas promícháme. Necháme částečně vychladnout. Pak scedíme, bezinky dobře vymačkáme a do šťávy nasypeme cukr. Promícháme a povaříme, dokud se cukr nerozpustí. Sejmeme a necháme vychladnout, nejlépe přes noc. Nakonec přilijeme slivovici a likér přelijeme do menších lahví, uzavřeme a uložíme v chladu a temnu.

Použití

Sladký bezinkový likér skvěle chutná, ale v malém množství (50 ml denně) je dobrý i jako lék při nachlazení, protože podporuje pocení.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama