Bezinky bojují proti chřipce a nachlazení. Pomáhá bezinkový čaj, sirup i likér
Dozrávají bezinky, plody bezu černého. Nechcete na vlastní kůži vyzkoušet jejich léčivé schopnosti? Udělejte si z černofialových bobulek přírodní léky, které uleví při kašli a rýmě, ale i při bolestech hlavy a kloubů.
Bez černý (Sambucus nigra) patří mezi nejznámější rostliny s léčivými schopnostmi. Na jaře můžeme využívat sílu jeho květů, potom listu a teď na podzim plodů čili černých bezinek. Dají se dobře sušit nebo zavařit, vyrobit z nich můžeme víno, sirup, šťávu, likér, omáčku nebo povidla a džemy.

Bez černý je u nás původní listnatý, bohatě větvený keř nebo strom, který hojně roste ve volné přírodě, ale můžeme ho pěstovat i na zahradě. Dorůstá do výšky tří až osmi metrů. Nejčastěji se s ním setkáme podél cest, na mezích, rumištích a jiných kamenitých místech. V době květu má bohaté a intenzivně vonící žlutobílé květy. Plodem černého bezu jsou až 6 mm velké, černo-fialové šťavnaté peckovice. Lidově se mu říká například bezinky, kosmatice, smradinky bzinčí, bzinky, baza, bazičky, kozičky či psí bez.

Bezinky: při sběru všechny zelené, načervenalé a poškozené bobulky vyhodíme, na další zpracování si necháme pouze černé až černofialové, nepoškozené a zdravé Zdroj: iStock
Kdy jsou bezinky
Lesklým kulovitým černým až černofialovým peckovicím se říká bezinky. Sbíráme je v době, když jsou úplně zralé. Plody, které po rozmačkání barví, dozrávají zhruba od konce srpna do poloviny listopadu
Jak sbírat bezinky
Při sběru všechny zelené, načervenalé a poškozené bobulky vyhodíme, na další zpracování si necháme pouze černé až černofialové, nepoškozené a zdravé.
Pro sběr platí, že bezinky musíme zpracovat co nejdříve po otrhání.
Syrové bezinky neochutnáváme. Nejsou jedovaté, ovšem mohou vyvolat nevolnost, jelikož mají silně projímavé účinky, které však tepelná úprava či sušení neutralizuje.
Jak bezinky správně usušit
Dobře vyzrálé bezinky natrháme v celých trsech, které zavěsíme na vzdušné místo a necháme zaschnout.
Pak musíme odstranit stopky, protože mohou nepříjemně ovlivnit výslednou chuť. Nejlépe je ze stopek otrháme vidličkou
Otrhané bobulky sušíme v jedné vrstvě v pootevřené troubě při teplotě přibližně 50 °C.
Dobře usušené bezinky dáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku a uskladníme na suchém místě.
Nechte bezinky pro ptáky
Natrháme si vždy jen tolik bezinek, kolik opravdu využijeme a zpracujeme. Ostatní plody necháme na keři ptákům. Rádi si na nich pochutnají a navíc díky svému složení jsou bezinky pro ptáky zdravou potravou.
Nenechte si ujít: Aronie je zázrak pro zdraví! Objevte recepty na čaj, tinkturu, džem i sirup
Bezinky účinky
Bezinky obsahují hlavně vitaminy B a C organické kyseliny, třísloviny a karotenoidy.
Plně vyzrálý černý bez zejména posiluje obranyschopnost organismu a chrání nás před chorobami z nachlazení a chřipkou. Bezinky ale také výrazně pomáhají při propuknutí nemocí z nachlazení, protože mj. připívají k pocení a tlumí záněty dýchacích cest a uvolňují ucpané dutiny.
Podporují detoxikaci organismu a čistí játra i ledviny.
Působí mírně analgeticky, tiší bolesti nervového původu, osvědčily se při bolestech hlavy, a dokonce i migrénách, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů. Tlumí bolesti při artritidě.
Sušené bezinky, stejně jako plody borůvek, staví velice silné průjmy.

Bezinkový čaj: jako prevenci proti chřipce a nachlazení v sychravých podzimních dnech vypijeme toto množství čaje ráno a večer po jídle. Zdroj: iStock
Jak zpracovat černý bez
Bezinkový čaj proti chřipce a nachlazení
Ingredience
1 lžička sušených bezinek
200 ml vroucí vody
Postup
Bezinky zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme a ihned vypijeme.
Užívání
Jako prevenci proti chřipce a nachlazení v sychravých podzimních dnech vypijeme toto množství čaje ráno a večer po jídle.
Vyplatí se vědět: Rakytník: Nenáročný keř plný zdraví. Jak ho pěstovat a sklízet bez trápení?
Bezinkový čaj proti bolesti
Ingredience
1lžíce sušených bezinek
350 ml vody
Postup
Bezinky zalijeme studenou vodou, necháme asi 10 minut stát, pak pomalu přivedeme k varu. Asi 20 minut povaříme, sejmeme a necháme vychladnout. Pak scedíme.
Užívání
Na utlumení bolestí vypijeme toto množství bezinkového odvaru denně rozdělené do tří dávek po zhruba 100 ml. Čaj můžeme zahřát.
Inspirujte se: Červené jeřabiny jsou podzimní plody s léčivými účinky. Jak je to s jejich jedovatostí?
Bezinkový sirup zastudena proti kašli
Ingredience
vyzrálé bezinky
1 l vody na 1 kg očištěných bezinek
1,4 kg cukru na 1 l bezinkové šťávy
oloupaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
Postup
Oprané a okapané trsy bezinek vidličkou otrháme ze stopek a zvážíme. Potom rozmačkáme a zalijeme odměřeným množstvím studené vody a přidáme tence sloupnutou pomerančovou kůru. Zakryjeme a a necháme stát 36 až 48 hodin v chladu. Směs scedíme přes husté sítko nebo pláténko, bez mačkání necháme šťávu volně prokapat. Šťávu odměříme, přidáme odpovídající dávku cukru a necháme jej za občasného promíchání dřevěnou vařečkou rozpustit. Sirup naplníme zastudena do lahví a uskladníme nejlépe v lednici.
Užívání
Bezinkový sirup vyrobený zastudena užíváme proti kašli třikrát denně po 30 až 50 ml ve vodě nebo bylinkovém čaji.

Sladký bezinkový likér skvěle chutná, ale v malém množství (50 ml denně) je dobrý i jako lék při nachlazení, protože podporuje pocení. Zdroj: iStock
Bezinkový likér s kořením
Ingredience
Postup
Bezinky propláchneme, zbavíme stopek, zalijeme 1 litrem studené vody, přidáme hřebíčky, badyán a skořici. Přivedeme pomalu k varu a asi 25 minut povaříme, občas promícháme. Necháme částečně vychladnout. Pak scedíme, bezinky dobře vymačkáme a do šťávy nasypeme cukr. Promícháme a povaříme, dokud se cukr nerozpustí. Sejmeme a necháme vychladnout, nejlépe přes noc. Nakonec přilijeme slivovici a likér přelijeme do menších lahví, uzavřeme a uložíme v chladu a temnu.
Užívání
Sladký bezinkový likér skvěle chutná, ale v malém množství (50 ml denně) je dobrý i jako lék při nachlazení, protože podporuje pocení.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, cerny-bez.cz, Léčivé rostliny (Andrew Chevallier)