Využijte dýně naplno! Upečte si chleba, uvařte zelí a namíchejte dýňové koření
Na podzim se potkáváme s dýněmi doslova na každém kroku. Z dýně se dá připravit spousta pokrmů. Ochutnejte domácí dýňový chleba a připravit rychlé zelí k masu. Na ochucení si můžeme namíchat vlastní dýňové koření.
Dýně jsou zářivou ozdobou podzimní zahrady, skvělou dekorací – a hlavně úžasnou surovinou na vaření a pečení. Vyjmenovat všechny dýňové speciality snad ani není možné. Někdo má rád sladké moučníky, kompoty a džemy, jiný dýně griluje, peče a zapéká, další miluje dýňové polévky, omáčky, pyré nebo rizoto, své příznivce má v poslední době dýňové latte...
Já ale nedám dopustit na dýňový chleba a rychlé dýňové zelí, které se u nás doma na podzim dělávaly z obřích dýní spolu s „ananasovým“ kompotem. A na ochucení je nezbytné domácí dýňové koření. Nechcete taky ochutnat?
Domácí dýňový chleba
Dýňový chleba je pěkně vláčný, má jedinečnou žlutooranžovou barvu a příjemně nasládlou chuť. Dá se upéct z jakékoli jedlé dýně, třeba ze zbylé dužiny po halloweenském vyřezávání strašidel. Mně nejvíc chutná čerstvě upečený jenom tak, samotný, bez ničeho. Klidně si ho ale můžeme potřít máslem nebo pomazánkou.
Nenechte si ujít: Nejlepší domácí dýňové džemy. Které druhy dýní použít?
Dýňový chléb recept
Ingredience
600 g dýně
½ lžičky dýňového koření nebo mletého zázvoru
hrst drcených dýňových semínek
1 kg chlebové mouky
42 g (1 kostka) droždí
špetka soli
2 lžíce cukru
asi 80 ml vlažné vody
2 vejce
Příprava
Dýni oloupeme, vybereme semena, dužinu nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Vodu scedíme a uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme koření, semínka a necháme vychladnout.
Droždí, cukr, asi 4 lžíce mouky a vlažnou vodu smícháme na kvásek. Zakryjeme a necháme na teplém místě, aby vykynul.
Zbylou chlebovou mouku smícháme s dýňovým pyré, přidáme vykynutý kvásek a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto. Je-li příliš tuhé, můžeme přidat trochu vody. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou, dáme na teplé místo a necháme kynout asi 90 minut. Během kynutí promísíme.
Z vykynutého těsta uděláme na pomoučeném vále dva pecny chleba, položíme je na plech s pečicím papírem a necháme ještě zhruba 25 minut kynout. Pak chleby potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 50 minut.
Rychlé dýňové zelí
Ingredience
400 g dýně
1 střední cibule
2 lžíce oleje
špetka cukru
špetka soli
špetka pepře
špetka kmínu
ocet podle chuti
1 lžíce hladké mouky
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno, dýni očistíme, jinou než hokaido oloupeme, vybereme semínka a nastrouháme nahrubo.
Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli. Zasypeme moukou a krátce za stálého míchání orestujeme. Přidáme nastrouhanou dýni, promícháme, podlijeme podle potřeby vodou a při mírné teplotě dusíme asi 10 minut doměkka. Ale nesmí se úplně rozvařit na kaši! Ochutíme cukrem, kmínem, solí, pepřem a octem. Přikryjeme pokličkou, sejmeme a necháme ještě asi 2 minuty dojít.
Dýňové zelí je jedinečné jako příloha k pečenému masu. Podle mě jeho chuť nejlépe vynikne, když ho promícháme s domácími těstovinami.
Domácí dýňové koření
Směs exotických koření se hodí na ochucení dýně zejména při přípravě polévek, moučníků, sirupů, džemů či pyré. Dýňové koření neboli pumpkin spice si můžeme snadno připravit sami doma. Základní dýňové koření obsahuje skořici, nové koření, hřebíček, zázvor a muškátový oříšek. Poměry jednotlivých koření si můžeme upravit podle svých chuťových preferencí.
Vyplatí se vědět: Omáčka z dýně hokaido ochutí těstoviny, noky i maso
Recept na dýňové koření
Ingredience
8 lžiček mleté skořice
3 lžičky mletého zázvoru
3 lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého hřebíčku
Příprava
Všechny ingredience stačí smíchat, nasypat do skleničky, pevně uzavřít a skladovat v suchu a temnu.
Zdroje: autorský text, en.wikipedia.org