Nejlepší domácí čalamády: Houbová, pikantní zelná a ostrá maďarská
Způsobů, jak na zimu konzervovat zeleninu, je hodně. Jedním z nich je čalamáda – pikantní směs na nudličky nakrájené zeleniny naložené v octovém nálevu. Objevte recepty na domácí čalamády, které se hodí k masu i do sendvičů.
Česká verze názvu je odvozena od původní, která zní „csalamádé“ a pochází z Maďarska. Čalamáda se obvykle dělá z paprik, hlávkového zelí, mrkve, rajčat a cibule, která v ní nesmí chybět nikdy! Je však možné ji připravit prakticky z jakékoliv jiné zeleniny. I když při přípravě čalamády postupujeme podle receptu, můžeme si dovolit popustit uzdu fantazii. Vzájemný poměr i kombinace jednotlivých druhů zeleniny v čalamádě nejsou přesně dané, takže se dají měnit podle toho, jaké zeleniny je právě na zahradě nebo v obchodě hodně.
Čalamády se hodí ke grilovanému i pečenému masu a k zapečeným pokrmům místo salátu a jako obloha. Dají se přidat do obložených baget, sendvičů a burgerů.
Inspirujte se: Cibulový džem s červeným vínem i rychlá pomazánka. Vyzkoušejte chutné recepty z cibule
Pikantní zelná čalamáda s mrkví
Ingredience
2 kg bílého hlávkového zelí (můžeme nakombinovat s červeným)
1 kg zelené papriky
600 g mrkve
750 g cibule
500 g cukru
500 ml octa
300 ml oleje
90 g soli
3 lžičky hořčičného semínka
1 lžička koriandru
1 lžička fenyklu
Příprava
Zelí nastrouháme na nudličky a mrkev nahrubo. Zeleninu smícháme, přidáme ocet, olej, cukr, sůl, hořčičná, fenyklová a koriandrová semínka. Pečlivě promícháme a umačkáme, aby pustila šťávu. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli na prstýnky a přimícháme k zelí s mrkví. Promačkáme a necháme asi 2 hodiny rozležet. Pak zeleninu i se šťávou rozdělíme do sklenic a upěchujeme. Sklenice dobře uzavřeme víčky a čalamádu sterilujeme 20 minut při teplotě 90 °C. Necháme vychladnout a uchováme v chladu.
Ostrá maďarská čalamáda s feferonkami a česnekem
Ingredience
1 kg zelených paprik
1 kg rajčat
750 g bílého hlávkového zelí
2 větší cibule
1 až 2 feferonky podle chuti
4 stroužky česneku
1 l bílého vinného octa
1,5 l vody
150 g cukru
4 lžičky soli
3 lžíce celého černého pepře
1 pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny
Příprava
Papriky pokrájíme na nudličky, rajčata na čtvrtiny, zelí na nudličky. Česnek, cibuli a feferonku nakrájíme na tenká kolečka. Zeleninu smícháme a naplníme do sklenic. Na sladkokyselý nálev smícháme ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře. Přivedeme k varu a necháme vařit tak dlouho, až se cukr rozpustí. Sejmeme a do horkého nálevu přidáme pomůcku ke konzervování. Důkladně zamícháme, až se rozpustí. Hotovým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími uzávěry a necháme 5 minut otočené víčkem dolů.

Houbová čalamáda
Ingredience
500 g hub
250 g paprik
250 g cibule
700 ml vody
100 ml octa
70 g cukru
15 g soli + na osolení vody na houby
6 kuliček nového koření
6 kuliček jalovce
10 kuliček černého pepře
Příprava
Houby povaříme asi 5 minut ve slané vodě, scedíme a necháme vychladnout. Na lák smícháme v hrnci vodu, ocet, cukr, sůl a všechno koření. Promícháme a necháme krátce přejít varem. Sejmeme. Na kostičky nebo plátky nakrájíme papriku, cibuli a povařené houby, promícháme. Lák scedíme (ale nemusíme, záleží na chuti) a směs zeleniny s houbami ještě teplým lákem zalijeme. Necháme asi hodinu rozležet, pak čalamádou naplníme zavařovací skleničky a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 20 minut.
Zdroje: primanapady.cz, fresh.iprima.cz