reklama

5 skvělých limonád, které vás v horkých dnech příjemně ochladí

redakce
14. srpna 2020
Čistá voda často žízeň nezažene a limonády z obchodů bychom pít neměli, protože jsou plné cukru a barviv. Připravte si domácí limonády, které chutnají skvěle. Když je budete podávat s ledem, máte úžasný drink. Přilít se do nich dá i kapka alkoholu.
reklama

Okurková limonáda

Začneme hned tou nejlepší pro horké léto! Okurková limonáda si knám našla cestu poměrně nedávno, vrůzných restauracích ji dostanete připravenou zkupovaného sirupu, ale my si uděláme domácí. Základem je pochopitelně okurka, ideálně ta ze zahrady nebo balkonu. Pokud máme vlastní okurky, nemusíme je ani loupat. Výhodou je, že okurku, zníž jsme vymačkali šťávu, můžeme dál použít na tzatziki. Okurku pro přípravu řeckého salátu bychom totiž měli vymačkat, tak proč šťávu nezužitkovat?

Ingredience

  1. salátové okurky
  2. třtinový cukr
  3. citron
  4. voda, led

Postup

Okurky nastrouháme a přemístíme je do cedníku sjemným sítem, který položíme na větší mísu. Následně lžící směs promačkáváme, abychom dostali co nejvíce šťávy. Šťávu přemístíme do džbánu, přidáme vodu, cukr (můžeme i předem připravený cukrový sirup) a trochu citronové šťávy. Té ale nedávejte moc, protože by přebila chuť okurky. Nastrouhanou okurku můžeme přemístit do mísy, promíchat ji sjogurtem a kořením na tzatziki.

Levandulová limonáda

Středomořská bylinka nejen odhání moly, navíc krásně voní a má i specifickou chuť. Připravte si tedy domácí levandulovou limonádu. Budete potřebovat jeden den na louhování, ale počkat se vyplatí! Vznikne sirup, který můžete skladovat vchladu a připravovat si limonádu opakovaně.

Ingredience

  1. 100 g květů levandule
  2. 1 citron
  3. 200 g třtinového cukru
  4. 1 l vody

Postup

Ze stonků obereme 100 g květů, což odpovídá zhruba čtyřem hrstem. a vložíme na dno hrnce. Citron nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme na květy. Zalijeme litrem převařené, ale zchladlé vody a necháme pod pokličkou přes noc nebo lépe celých 24 hodin vyluhovat. Scedíme přes pláténko a květy vyždímáme, co to půjde. Do tekutiny přidáme cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou. Pomalu a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud se vše nerozpustí. Zredukujeme tekutinu asi o třetinu. Sirup nalijeme do uzavíratelných lahviček,otočíme dnemvzhůruanecháme vychladnout. Sirup následně mícháme svodou tak, aby nám limonáda chutnala, nebyla moc sladká nebo naopak chuťově nevýrazná.

Mátová limonáda

Máta roste na zahrádce jako plevel. Když ji jednou vysejeme, už se jí většinou nezbavíme. Využijte její výraznou chuť pro skvělý ledový čaj inspirovaný marockým nápojem Tuarég.

Ingredience

  1. hrst mátových listů (i více)
  2. 1 l vody
  3. polévková lžíce medu

Postup

Mátové listy zalijeme litrem horké vody a necháme vylouhovat. Když čaj chladne, přidáme lžíci medu a pořádně zamícháme. Po deseti minutách čaj slijeme a necháme ho pořádně vychladit.

Můžete si ale připravit i limonádu zmátového sirupu, který pak lze uchovávat vchladu a temnu.

Limonáda z lesního ovoce

Vyrazte do lesa na ovoce nebo si nasbírejte maliny, borůvky a ostružiny na zahradě. Příprava limonády zlesního ovoce nevyžaduje žádné svařování sirupu. Navíc budete mít vnápoji kousky ovoce, takže si chuť malin, borůvek nebo ostružin užijete naplno.

Ingredience

  1. lesní ovoce podle chuti
  2. perlivá voda
  3. lžíce medu
  4. šťáva zcitronu (můžete, ale nemusíte)
  5. máta nebo meduňka na ozdobu

Postup

Lesní ovoce polijte lžící medu, promíchejte a nechte 40 minut rozležet. Směs rozdělte do sklenic, pokud chcete, přidejte citronovou šťávu, přilijte ledově vychlazenou perlivou vodu a pořádně promíchejte. Můžete přidat lístky máty či meduňky na ozdobu. Servírujte se lžící, ovoce totiž bude zůstávat u dna sklenice.

Klasická citronáda

Je příjemně kyselá a zároveň sladká. Citronáda je tou nejstarší limonádou. Její příprava je jednoduchá, jen musíte svařit cukrový sirup.

Ingredience

  1. hrnek cukru
  2. 5 hrnků vody
  3. hrnek citronové šťávy
  4. led

Postup

Svařte hrnek cukru shrnkem vody. Až směs projde varem a cukr bude rozpuštěný, odstraňte hrnec zplotny. Nechte vychladit a následně sirup smíchejte se zbylou vodou a citronovou šťávou. Máte hotovo! Teď jen limonádu vychlaďte a servírujte ji sledem. Můžete ji také ozdobit bylinkami, třeba mátou.

Další nápady na letní osvěžení:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama