reklama

Tradiční domácí pohoštění: obložené chlebíčky či škvarková pomazánka

Lenka Valjentová
28. prosince 2019
Už je to zase tady! Za chvíli se letošní rok přelomí do nového a to je čas na silvestrovské oslavy. Silvestr patří jednoznačně mezi nejbujařejší události, kdy alkohol teče proudem a je veselo. Ať už se rozhodnete vyprovodit rok starý a přivítat nový jakkoliv, bez dobrého jídla to nepůjde Potěší osvědčené klasické obložené chlebíčky, jednohubky a kanapky, které můžete doplnit o další tři skvělé pochoutky: křupané sýrové košíčky, kynuté šneky se šunkou n
reklama

Obložené chlebíčky jsou silvestrovská klasika

České obložené chlebíčky se těší velké popularitě, a i když možná zrovna stoprocentně neodpovídají trendům zdravé výživy, nedáme na ně dopustit! Na novoroční party můžeme chlebíčky klasicky vytvořit z nakrájené veky, dobré domácí pomazánky, kvalitní uzeniny, sýra, vajíčka a vše ozdobit zeleninou a kadeřavou petrželkou.

Příbuzní chlebíčků: jednohubky a kanapky

Příbuzné chlebíčků jsou mnohem menší jednohubky, zhruba na jedno sousto. Z praktických důvodů nejsou tak bohatě zdobené a většinou nám konzumaci usnadňují párátka. Skvělá je například varianta se sušenou šunkou a žlutým melounem nebo s kouskem dobrého sýra.

Kanapky se podobají jednohubkám, jsou však různorodější: drobné rolky, kuličky, minitortilly, košíčky nebo ozdobené krekry čisýrem. Jsou výborné třeba s tvarohovou pomazánkou a vlašskými ořechy, s pikantní klobásou nebo s lososem.

Tři silvestrovské recepty

Co se týká silvestrovského pohoštění, fantazii se meze nekladou. Proto se můžeme klidně odvázat a vyzkoušet i něco nového a neotřelého. Přinášíme vám tři recepty, díky nimž bude vaše oslava nezapomenutelná!

Domácí škvarková pomazánka

Ingredience

Postup

Vyškvařené škvarky pomeleme nebo jen větší díl a část pouze rozmačkáme vidličkou, aby v pomazánce více vynikly. Dáme je do misky, přidáme hrubě nastrouhaná vejce, jemně pokrájenou světlou část lahůdkových cibulek, hořčici podle chuti, sůl, pepř a promícháme. Podle chuti přidáme do pomazánky ještě drobně pokrájenou kyselou okurku a nastrouhaný česnek. Do pomazánky můžeme přidat i trochu sádla, pokud by se nám špatně roztírala. Pomazánku natíráme na čerstvé plátky chleba, které dozdobíme drobně pokrájenou červenou cibulkou a petrželkou.

Kynuté šneky se šunkou a bazalkou

Ingredience

  • 300 g hladké mouky na kynuté těsto
  • 1/2sáčku sušeného droždí
  • 160 ml vlažné vody
  • 50 ml olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • asi 200 ml suga (klasická italská rajčatová omáčka salsa di pomodoro, jejímž základem jsou rajčata, cibule, česnek, bazalka, sůl a pepř)
  • 100 g šunky
  • 100 g mozzarelly
  • bazalka podle chuti
  • sůl
  • pepř

Postup

Z mouky, droždí, vody, oleje, soli a cukru vypracujeme těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme v teple 40 až 50 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukama propracujeme. Pak ho rozdělíme na dvě části a obě vyválíme na tenkou placku. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou a obložíme šunkou a nakrájenou mozzarellou. Osolíme a opepříme, poklademe lístky bazalky a těsto zavineme jako štrúdl. Zavin ostrým nožem nakrájíme na kolečka a ta vyskládejte na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova asi 15 minut.

Plněné sýrové košíčky

Ingredience

Postup

Troubu předehřejeme na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položíme pečící papír. Naneseme na něj lžící hromádky strouhaného sýru a lehce opepříme. Z hromádek vytvoříme kolečka o průměru asi 5 cm. Pečeme je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndáme je z trouby a ještě teplé placičky ohneme přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu ke šlehání, tymián, petrželku, pepř a sůl smícháme a dáme vychladit. Pak směsí naplníme sýrové košíčky. Ozdobíme kouskem sušeného rajčátka a tymiánu. Skvělá je i tahle varianta náplně: Část ricotty nahradíme sýrem gorgonzola DOP Dolce(dá se použít niva nebo jiný sýr s modrou plísní) a dobře vyšleháme na hustý krém. V tomto případě už nepřidáváme tymián a petrželku, aby více vynikla pikantní chuť gorgonzoly.

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama