reklama

Jeřáb oskeruše je krásný ovocný strom s léčivými účinky. A má i své muzeum

Lenka Valjentová
20. října 2020
Možná jste o jeřábu oskeruši ještě nikdy neslyšeli, a přesto je tenhle velkolepý ovocný strom s léčivými účinky jedním z nejstarších, nejkrásnějších a největších v Evropě. V Tvarožné Lhotě má i své vlastní muzeum. Plody, kterým se říká oskeruše nebo oskoruše, se na podzim v době sklizně podobají buď malým jablkům nebo hruškám a mají žlutozelenou až oranžovočervenou barvu. Chutnají trpce, a proto se musí nechat zhniličkovat, tedy uležet.
reklama

Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica), zkráceně oskerušepatří mezi staré evropské ovocné dřeviny. Mohutný opadavý listnatý strom dorůstá do výšky ažpatnácti metrů, v lese pak až třiceti metrů. Je odolný a dožívá se několika set let. Jeden vzrostlý strom přitom může dát úrodu až několika set kilogramů chutných plodů. U nás se jeřáb oskeruševyskytuje hlavně na Slovácku odVizovické vrchoviny až po Pálavské vrchy, najdeme ho i v Českém středohoří.

Jak vypadají oskeruše

Jeřáb oskeruše kvete na jaře bílými květy a na podzim v době sklizně je obsypaný různě velkými, zbarvenými a tvarovanými plody – malvicemi. Oskeruše se podobají buď malým jablíčkům, nebo hruštičkám a mají žlutozelenou až oranžovočervenou barvu. V jednom plodu bývají nejčastěji dvě semínka, podobná jablečným. Oskeruše jsou velké okolo 3 cm a mohou vážit až kolem 18 g.

Jak oskeruše chutnají

Chuť je sladkokyselá, díky tříslovinám trpká až svíravá, a proto plody pro přímou konzumaci i konzervaci necháme zhniličkovat, tedy uležet, dokud nezhnědnou. Pak jsou sladké, aromatické, šťavnaté. Plně zralé plody je možné po uležení jíst bez jakékoliv další úpravy, připravují se z nich kompoty, marmelády, sirupy, likéry či věhlasná pálenka oskerušovice.

Jak oskeruše pomáhají zdraví

Plody oskeruše jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy (hlavně A a C) a minerální látky, organickékyseliny,pektinya třísloviny (tanin). Jejich léčivých schopností se využívá hlavně při střevních potížích – oskeruše se během napoleonských válek používaly na žaludeční a střevní potíže, sušené plody především na léčbu průjmů, zatímco syrové právě naopak, protože mají projímavé účinky.

Oskeruše se osvědčily také při revma a horečce, jsou dobrým lékem při nachlazení. Pomáhají ustálit hladinu krevního cukru. Oskeruše macerované přes noc v medu (užíváme 1 lžičku třikrát až pětkrát denně) jsou skvělým pomocníkem při léčbě chorob z nachlazení.

Jak oskeruše sušit

Zralé oskeruše sušíme podobně jako švestky v sušičce nebo horkovzdušné troubě, mírně pootevřené. Plody oskeruší zůstávají i po usušení uvnitř mírně vláčné, při rozlomení už ale není patrná žádná volná tekutina. Sušené plody poslouží jako základ léčivého čaje, který pomůže ustálit hladinu krevního cukru. Můžeme je umlít či nadrtit a používat k ochucování jídel jako staročeskou pracharandu z hrušek.

Tinktura z oskeruší na trávení

Ingredience

  • plně zralé oskeruše
  • vodka, slivovice či jiná ovocná pálenka

Postup

Zhniličkované oskeruše narovnáme do uzavíratelné sklenice, pomačkáme a zalijeme je alkoholem tak, aby byly všechny ponořené minimálně 0,5 cm pod hladinou.Uzavřeme a necháme asi měsíc macerovat, každý drzý den protřepeme. Pak scedíme přes husté sítko, pláténko nebo kávový filtr.

Použití

Při trávicích potížích užíváme 1 lžičku(to je zhruba 20 kapek) třikrát denně před jídlem.

Marmeláda z oskeruší

Ingredience

  • asi 1 kg zralých oskeruší
  • citronová kůra z 1 citronu
  • asi 700 g želírovacího cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce rumu

Postup

Zralé zhniličkované oskeruše omyjeme, nakrájíme a rozvaříme v troše vody na kaši. Směs propasírujeme přes řídké sítko. Přidáme želírovací cukr (rozvařené oskeruše a želírovací cukr v poměru 1: 1), citronovou kůru a za stálého míchání povaříme 3 až 5 minut. Přidáme citronovou kůru, skořici a rum. Horkou zavařeninu naplníme do nahřátých sklenic, postavíme na víčko a necháme vychladnout. Hodí na dezerty, palačinky, zmrzlinu nebo jako náplň do buchet.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama