reklama

Jak zchladit pálení žáhy? Vezměte si na pomoc léčivé rostliny, jablečný ocet i med

Lenka Valjentová
28. října 2020
Asi každý z nás už pálení žáhy někdy zažil. Někdy je to „pouze“ nepříjemný pocit překyselení, jindy výrazná bolest v horní části hrudníku. Obvykle se objevuje po nestřídmé konzumaci určitých potravin a nápojů, nejčastější příčinou bývá kouření, alkohol, obezita či stres. Pálení žáhy čas od času potrápí mnoho lidí, zvláště u těhotných žen je obvyklé. Pálení žáhy se můžeme zbavit například změnou jídelníčku.
reklama

Důvodem pálení žáhy (pyrózy) je tzv. reflux, neboli zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu. Za život tato komplikace potká více než třetinu dospělých a běžně se vyskytuje upoloviny těhotných žen. Pálení žáhy bohužel často provází další nepříjemné projevy, jako je zápach zúst nebo bolesti žaludku. Pokud se opakuje neustále, může jít o symptom vážnějšího onemocnění.

Co při pálení žáhy nejíst a nepít

Některá jídla a nápoje dokážou vyvolat pálení žáhy, a proto je lepší se jim vyhýbat. Každého ale dráždí něco jiného, je proto potřeba zjistit, které potraviny potíže způsobují právě nám.

Patří mezi ně zejména...

  • smažená, tučná a příliš kořeněná jídla
  • instantní výrobky
  • čerstvé pečivo
  • kynuté moučníky
  • čokoláda
  • cukr
  • syrová cibule a česnek
  • káva
  • alkohol
  • nápoje sycené kysličníkem uhličitým, zejména kofeinové, a taky koncentrované citrusové džusy

Co při pálení žáhy jíst a pít

Naštěstí ale také existuji potraviny, které pálení žáhy zamezují nebo alespoň zmírňují, ale i v jejich případě platí, že každému pomáhá něco jiného.

Obecně to jsou...

Vše o bylinách a koření najdete v našem speciálu

Přírodní léky, které uleví při pálení žáhy

Z léčivých bylin pomáhá...

Zeměžlučový čaj

Zeměžluč okolíkatá zrychluje trávení, odstraňuje pálení žáhy a říhání, zlepšuje chuť k jídlu, léčí zkažený žaludek, upravuje vylučování žaludečních šťáv.

Ingredience

  • 1 lžička sušené řezané natě zeměžluče
  • 300 ml vroucí vody

Postup

Zeměžluč přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Čaj pijeme jednou denně 30 minut před hlavním jídlem.

Čaj z lipového květu

Velmi dobrou ochranu jícnu a také snížení pocitu pálení žáhy přináší lipový květ, který podpoří správné fungování žaludku.

Ingredience

  • 1 lžíce suchého lipového květu
  • 200 ml vroucí vody

Postup

Lipový květ zalijeme šálkem vroucí vody, zakryjeme a necháme zhruba 7 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Toto množství pijeme třikrát denně před jídlem.

Heřmánkový čaj

Při pálení žáhy, které způsobuje zejména překyselení žaludku, velmi dobře pomáhá heřmánek.

Ingredience

  • 1 lžíce heřmánkových květů
  • 200 ml vody

Postup

Heřmánek zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a necháme asi 5 minut povařit. Sejmeme a scedíme.

Použití

Vlažný heřmánkový čaj pijeme třikrát denně po jídle.

Lněné semínko

Tradičním pomocníkem je už po staletí lněné semínko. Při pálení žáhy pomůže týdenní lněná kůra.

Ingredience

  • 1 lžička lněných semínek
  • 100–150 ml vody

Postup

Lněná semínka zalijeme studenou vodou a krátce povaříme, zakryjeme a necháme přes noc vyluhovat.

Použití

Ráno ohřejeme a vypijeme, či spíše sníme nalačno.

Lektvar z fenyklu a meduňky

Užitečný domácí lék při pálení žáhy je voňavý fenyklovo-meduňkový lektvar.

Ingredience

  • 15 g semínek fenyklu
  • 20 g sušené meduňky
  • 500 ml vroucí vody

Postup

Smícháme meduňku s fenyklem zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10–15 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Pětkrátdenně po každém jídle vypijeme 100 ml lektvaru.

Tužebníkový čaj

Tužebník jilmový snižujetvorbu žaludeční kyseliny a zklidňuje žaludek a tím mírní problémy s pálením žáhy.

Ingredience

  • 25 čerstvých kvítků tužebníku nebo 33 sušených
  • 400 ml vroucí vody

Postup

Bylinu zalijeme vodou a necháme 8 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Polovinu nálevu vypijeme hned, za půl hodinky pak zbytek.

Jablečný ocet s medem

Rychlou první pomoc při náhlém ataku pálení žáhy poskytne medicína z jablečného octa a medu. Jablečný ocet pomáhá urychlit trávení potravy i potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Med zklidňuje bolest, vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a blokuje působení kyseliny a urychluje regeneraci sliznice po poškození.

Ingredience

Postup

Ve sklenici teplé vody rozmícháme jablečný ocet a med.

Použití

Medicínu vypijeme při prvních náznacích pálení.

Jalovcová kúra

Jako prevence se doporučuje každé ráno rozžvýkat kuličky jalovce – začneme třemi a postupně každý den jednu přidáváme, a až skončíme na osmi, zase kuličky odebíráme až se dostaneme opět na tři.

O léčivých bylinách a koření by vás moho taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama