reklama

Není máta jako máta! Máta spearmint má delikátní vůni a nasládlou chuť

Lenka Valjentová
19. července 2022
Máta klasnatá, často se jí říká máta spearmint, je jednou z vytrvalých druhů máty. Tuhle jemně aromatickou bylinku s nasládlou chutí, která má podobné účinky jako známější a výraznější máta peprná, můžeme celkem snadno pěstovat na zahradě i na balkoně. Z lístků máty spearmint je skvělý domácí mátový likér na trávení.
reklama

Máta klasnatá (Mentha spicata či Mentha viridis), označovaná také jako máta spearmint nebo máta spearmintová je vytrvalá kompaktní bylina, dorůstající výšky až 90 cm. Dekorativní lístky jsou jasně zelené, někdy s načervenalým nádechem, úzce elipsovité až vejčité, zašpičatělé a pilovitě zubaté. Kvete v létě světle fialovými nebo růžovými klasy drobných, hluchavkovitých květů na vzpřímených lodyhách. Roste po téměř celé Evropě, Malé Asii, severní Africe i v Austrálii. U nás se pěstuje jako léčivá bylina i krásná trvalka, se zplanělou mátou klasnatou se můžeme setkat i ve volné přírodě.

Rady a tipy, jak pěstovat mátu klasnatou

  • Máta klasnatá je jako jiné máty nenáročná a dá se úspěšně pěstovat jak venku na zahradě, tak v květináči na balkoně nebo doma na okenním parapetu.
  • Máta je rostlina velice invazivní a rozpínavá, snadno se kříží s ostatními druhy a bujně se rozrůstá podzemními oddenky, proto je vhodné ji pěstovat v zahradě v zapuštěných nádobách nebo kolem kořenového systému umístit zábranu, aby se zamezilo nekontrolovatelnému rozrůstání.
  • Má ráda chráněné, světlé stanoviště, snese i polostín, suché horko jí spíše škodí.
  • Půdu vyžaduje výživnou, dobře propustnou a vlhkou. Potřebuje pravidelnou, ale přiměřenou zálivku, zeminu udržujeme rovnoměrně vlhkou, ale ne podmáčenou.
  • Občas potřebuje přihnojit prosátým kompostem.
  • Máta klasnatá je mrazuvzdorná, ale v chladnějších oblastech ji na zimu pro jistotu zakryjme slámou nebo chvojím.
  • 4Mátu klasnatou množíme nejčastěji trsy nebo semeny, které vyséváme na jaře v pařeništi, začátkem léta přímo na záhon. Po výsevu a vzejití roste zpočátku pomaleji, dospělé rostliny jsou poměrně statné a potřebují dost místa (zhruba 30 x 30 cm).
  • V brzkém jaru mátu spearmint seřízneme a odstraníme zaschlé části výhonů
  • Mladé lístky sklízíme průběžně podle potřeby, na sušení sušíme celé nadzemní části svázané ve snopcích.

Máta spearmint léčivá

Máta klasnatá neboli spearmint má svěží mátovou vůni a příjemně nasládlou chuť, ve srovnání s výraznou a ostrou mátou peprnou je jemnější a delikátnější. Obsahuje méně mentolu (0,5% oproti 40% v mátě peprné), ale více karvonu, látky, která se kromě máty vyskytuje také v kmínu a stojí za její výjimečností. Má stejné léčivé účinky jako oblíbenější máta peprná. Užívá se většinou jako čaj (nálev nebo odvar), sladký sirup, tinktura (kapky), zevně se osvědčil masážní olej.

Účinky máty klasnaté

  • Podporuje chuť do jídla a uvolňuje střevní plyny.
  • Tradičně se používá ve formě inhalace při zánětech horních cest dýchacích.
  • Máta klasnatá se používá při trávicích potížích, stimuluje produkci žaludečních šťáv a žluči, dokáže zmírnit nevolnost a škytavku.
  • Vůně tohoto druhu máty povznáší náladu, celkově harmonizuje a podporuje soustředění, podporuje činnost nervové soustavy.
  • Jako kloktadlo příjemně osvěžuje dech, odvar se používá k výplachům při bolestech zubů a dásní.
  • Máta klasnatá má protizánětlivé účinky, zevně používá se proti kožním vyrážkám a svědění, pomáhá při revmatických potížích a bolestech hlavy, zejména při chorobách z nachlazení.

Mátový likér pro zdraví

Ingredience

Příprava

Mátu a koření (můžeme ho nadrtit) zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme nejméně šest týdnů macerovat. Každý den protřepeme. Z cukru a vody uděláme hustý cukerný roztok necháme vychladnout, necháme přes noc v lednici. Macerát z máty a koření přefiltrujeme a postupně přiléváme vychlazený cukerný roztok. Sami si můžeme určit, zda chceme likér silnější, nebo sladší a jemnější. Pak uložíme do lednice a necháme nejméně týden.

Užívání

Původně mátový likér sloužil výhradně pro zdraví, neboť látky v něm obsažené dezinfikují naše tělo a jeho hlavní surovina – máta klasnatá – podporuje trávení i nervy. Popíjíme v malých dávkách jako lék.

Máta spearmint koření

Máta klasnatá má velmi delikátní vůni a chuť, a proto najde v kuchyni široké uplatnění. Výborně nahradí bazalku, hodí se do všech jídel s rajčaty. Dodává svěží akcent letním limonádám a koktejlům (vynikne v mojitu), ovocným i zeleninovým salátům. Patří do bylinkových másel, k vaječným pokrmům a jemné zelenině, do mletých mas či k luštěninám. Drcené listy máty společně s rozmarýnem se používají na maso, ryby, zeleninu a houby.

Zdroje: gardenerspath.commedicalnewstoday.comnutrition-and-you.comcs.wikipedia.org

Sílejte článek
Štítky: mátamáta klasnatámáta peprnámáta spearmintmáta klasnatá pěstovánímáta účinkymátový likér
reklama