Zahrada

23. května 2024 12:12

Lenka Valjentová

O víkendu déšť i bouřky nepoleví, ale teploty budou letní. Plevel a slimáci mají pré

Počasí (23.5.2024 7:08)

Chystáte se o víkendu na zahradu nebo na výlet? Pak vězte, že v některých oblastech se teploty dostanou až k příjemným 25 °C i výše, ovšem připravte se na časté přeháňky a taky bouřky. V místech, kde je nasycená půda, tak opět hrozí povodně. Na webu Prima Living Vám poradíme, co teď o víkendu dělat v zahradě.

Pátek má být podle meteorologů nejchladnějším dnem tohoto týdne. Obloha by měla být zatažená a na většině území přeháňky i trvalý déšť. Místy se objeví bouřky, v oblastech s výraznějšími bouřkami může spadnout přes 40 milimetrů srážek. V místech, kde je nasycená půda, tak opět hrozí povodně. Teploty kvůli srážkám budou maximálně 17 až 21 °C.

PŘEČTĚTE SI: Západ Čech bičovaly silné bouřky. V Blížejově na Domažlicku voda vyplavila několik domů

Podle Českého hydrometeorologického ústavu počasí v nevýrazné oblasti nízkého tlaku vzduchu nad střední Evropou bude v dalších dnech přinášet přeháňky a bouřky. Ty se objeví hlavně přes den a v noci se situace uklidní. Meteorologové takové situaci říkají „počasí s denním chodem“:

Předpověď počasí na víkend

Podobné počasí jako v pátek nás čeká i během víkendu. Tedy co se týká srážek a bouřek. Ovšem teploty půjdou nahoru a na některých místech vyšplhají až na letních 26 °C!

NENECHTE SI UJÍT: Zamračené počasí se o víkendu příliš nezlepší. Teploty ale někde vyletí téměř k třicítkám

V sobotu i v neděli bude převládat oblačno až polojasno, ojediněle, během dne na většině území přeháňky. Místy bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty se  v sobotu budou pohybovat od 19 do 23 °C, ve Slezsku až 25 °C, v neděli nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na Moravě a ve Slezsku místy až 26 °C. Vát bude slabý proměnlivý, přechodně mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Co o víkendu dělat v zahradě

Dešťové přeháňky a bouřky mohou bránit v péči o zahradu, ale to neznamená, že se tam nemůžeme nic dělat.

Plevel roste jako z vody

„Aktuální počasí svědčí plevelům, které teď rostou až desetkrát rychleji než kulturní rostliny. Na druhou stranu, když je půda po dešti měkká, je snadnější vytrhnout plevele s kořeny,“ radí ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů. Využijme proto víkend k odstraňování plevele, aby se naše zelenina, ovoce i květiny mohly lépe rozrůst a nemusely soutěžit o vodu a živiny s agresivním plevelem.

Slimáci mají pré

„Vlhko a teplo jsou ideální podmínky pro slimáky, zvláště plzáky španělské. Ti se nyní vyskytují v hojném počtu, zejména pokud pěstujete rostliny, které jim poskytují potravu. Slimáci mají tendenci poškozovat zejména mladé, měkké a šťavnaté rostliny, které jsou pro ně snadno stravitelné a výživné. Obzvláště mladé sazenice a veškerá listová zelenina jim chutnají. Konzumují ale listy různých rostlin. Plzáci také často napadají jahody, nepohrdnou okurkami a dýněmi. I některé květiny, jako jsou třeba petúnie, cínie či jiřiny, mohou být pro slimáky zajímavou pochoutkou,“ uvádí M. Pawlicová.

Ruční sběr plzáků

Po dešti se vyplatí projít zahradu a sesbírat slimáky. Ruční sběr plzáků je jednou z nejjednodušších a nejekologičtějších metod, jak se jich zbavit. Tato metoda vyžaduje pravidelné kontroly zahrady, nejlépe večer nebo brzy ráno, kdy jsou slimáci nejaktivnější.

Další rady, jak se zbavit slimáků:

Dešťová voda v zahradě

Po delší době prší. Voda v zahradě je extrémně důležitá a díky zachytávání dešťovky získáváme nejlepší možnou vodu na zalévání zdarma. Tak na to nezapomínejme! Pro zálivku je ideální hlavně díky tomu, že neobsahuje chlór ani soli, které rostlinám neprospívají. Některé rostliny jsou tak citlivé, že by se pitnou vodou raději neměly zalévat vůbec (například rododendrony, azalky nebo kanadské borůvky). Dešťovou vodu si stačí nachytat do sudu či barelu.

Jak ovlivnily bouřky množství vody

Za minulý týden napršelo v průměru 14 milimetrů, to je skoro 90 % normálu pro tuhle dobu. Bouřky v posledních dnech zvedaly hladiny některých vodních toků. Protože čekáme přeháňky nebo bouřky i v dalších dnech, tak hladiny vodních toků zůstanou rozkolísané.

Zdroje: sociální sítě Českého hydrometeorologického ústavu, ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů, CNN Prima NEWS