reklama

Kopr, saturejka a řeřicha podporují hubnutí. Připravte si olej, ocet i bylinkový koktejl

Lenka Valjentová
16. ledna 2020
Všude teď čteme a posloucháme, že bychom po opulentních Vánocích měli trochu zhubnout. Budiž, ale pojďme se zbavit zbytečných faldíků s pomocí přírody, konkrétně můžeme využít sílu zeleného koření, běžně u nás na zahradě, na balkoně i na okenním parapetu pěstovaných bylin, které podporují hubnutí tím, že urychlují látkovou výměnu, regulují práci střev, usnadňují spalování tuků a čistí organismus od toxinů.
reklama

Kopr zrychluje trávení

Kopr vonný (Anethum graveolens)je u nás populární aromatické koření. Pěstuje se hlavně na zahrádkách, kde dorůstá výšky až 150 cm, ale velmi dobře propívá i vnádobách na balkoně nebo na okenním parapetu. V kuchyni se používá mladá zelená nať – čerstvá, sušená i nakládaná, aromatická jsou i semena. Čerstvá nať obsahuje vitamin C, silice, kumariny, flavonoidy, třísloviny, slizy působící především na lepší a rychlejší trávení. Kopr významně podporuje nervovou soustavu a zlepšuje náladu, což se vobdobí hubnutí velice hodí.

Koprový ocet

Ingredience

  1. 200 g nasekaného kopru
  2. 800 ml jablečného octa

Příprava

Kopr zalijte jablečným octem a nechte 2–3 dny macerovat. Není nutné filtrovat, ale můžete ho scedit přes husté sítko a koprovou nať pak použít třeba do salátu nebo do omáčky.

Použití

Na zrychlení metabolismu tuků a lepší trávení vypijte nejlépe ráno nalačno 1 lžíci koprového octa rozmíchaného ve sklenici neperlivé vody. Do jídla se koprový ocet přidává jako každý jiný bylinkový ocet.

Saturejka posiluje tělo celkově

Saturejka zahradní (Satureia hortensis) má příjemnou peprnou chuť. Jednoletá aromatická rostlina dorůstá do výšky asi 30 cm a kvete drobnými, nejčastěji bílými květy. U nás se pěstuje na zahrádkách a vtruhlíku většinou přímo ze semen.

Miluje slunná místa a humózní půdy. Saturejku můžete přidat do všech pokrmů, do kterých dáváte pepř, a ve stejném množství. Koření snáší dobře tepelnou úpravu. Saturejka pomáhá tělu strávením, zejména tučných jídela celkově posiluje organismus, proto se hodí při redukčních dietách. Osvědčila se také při průjmech, plynatosti, žaludečních i střevních katarech: 2 lžičky sušené saturejky přelijte 250 ml vroucí vody, nechte 5 minut vyluhovat a sceďte. Pije se teplý po jídle při poruchách zažívání.

Saturejkový olej

Ingredience

  1. 200 g čerstvé saturejky
  2. 600 ml kvalitního oleje

Příprava

Saturejku zalijte olejem, který máte rádi, a nechte macerovat zhruba tři týdny, potom sceďte, přelijte do tmavé lahve a dobře uzavřete.

Užívání

Jako osvědčenou redukční i detoxikační kúru užívejte po dobu dvou týdnů každé ráno nalačno jednu lžíci saturejkového oleje. Můžete ho také využívat na dochucení jídel ve studené kuchyni.

Řeřicha je plná vlákniny

Řeřicha setá (Leppidium sativum) je zajímavé koření saromatickou vůní a štiplavou chutí připomínající ředkvičky nebo hořčici. Řeřicha je jednoletá rostlina, asi nejvíc se pěstuje v zimě doma v misce, velmi snadno vyklíčí a rychle roste. Užívá se výhradně čerstvá. Přidává se do různých masových i zeleninových jídel, pomazánek, polévek, salátů.

Řeřicha udělá stravitelnější každé jídlo. Obsahuje látky, které podporují trávení a tvorbu žaludečních šťáv. Působí jako přírodní diuretikum, odvádí nadbytečnou vodu z těla. Řeřicha obsahuje mnoho vlákniny, která významně pomáhá při hubnutí. Jelikož nesnáší tepelné zpracování, přidává se do pokrmů až těsně před podáváním.

Řeřichový koktejl

Ingredience

  1. hrst čerstvě nastříhané řeřichy
  2. 1 cherrry rajče

Příprava

Zelenou řeřichu dejte do mixéru, přidejte nakrájené rajčátko, zalijte trochou převařené, ale studené vody a rozmixujte dohladka. Chuť řeřichy je hodně výrazná a rajče ji zjemní.

Použití

Nápoj se při redukčních kúrách doporučuje pít každé ráno nalačno po dobu dvou, maximálně tří týdnů.

O bylinách, koření a hubnutí by se vám taky mohlo líbit:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama