reklama

Jak zklidnit rozbouřený žlučník? Pomohou máta, pampeliška i správný jídelníček

Lenka Valjentová
26. prosince 2020
Zdravý žlučník je důležitý, protože případné problémy ovlivňují i jiné orgány, hlavně játra, slinivku a ledviny. Kdo už někdy zažil problémy se žlučníkem, potvrdí, že patří k nejbolestivějším. V mnoha případech si za ně můžeme bohužel sami. Náš žlučník dokáže pořádně rozbouřit přemíra mastných, tučných nebo smažených jídel, alkoholu či sladkostí - a v neposlední řadě také nadměrný stres. Co dělat při žlučníkových potížích?
reklama

Mezi nejčastější onemocnění žlučníku patří žlučové kameny a záněty. Tyto stavy doprovázejí nepříjemné pocity vpravém podžebří a často bývají spojeny se zažívacími obtížemi. Nevolnost, zvýšená teplota a bolesti v pravé horní části břicha, které někdy zasahují až pod lopatku a vadí při dýchání, provázejí akutní zánět žlučníku. Většinou jde o reakci na nějakou stravovací chybu. Žluč je totiž zodpovědná za trávenítuků. Nejlepší prevencí je nepřejídat se a vybírat si jen „neškodné“ potraviny.

První pomoc

Lehneme si na levý bok a na pravou stranu, kde nás to bolí, přikládáme studené obklady. Můžeme použít i volně prodejné léky ve formě kapek či tablet, ale o jejich vhodnosti bychom měli konzulzovat se svým lékařem. Můžeme si také udělat hořký čaj, pomáhá mátový. Jestliže bolesti během několika hodin neodezní, jsou příliš intenzivní a jsou doprovázeny i zvracením, měli bychom vyhledat lékařskou pomoc, stejně tak, když se problémy často opakují.

6 bylin, které uleví při potížích se žlučníkem

Při onemocněních žlučníku a žlučových cest lze s úspěchem jako doplněk léčby užívat čaje (nálevy a odvary) z léčivých rostlin. Ty obsahují jako hlavní účinné složky hořčiny, silice, třísloviny a flavonoidy, které podporují tvorbu a vylučování žluči, zmírňují nadměrnou fermentaci ve střevech a mají i antibakteriální účinky. U všech čajových směsí určených na podporu léčby potíží žlučníku a žlučových cest je třeba dbát na to, že se nesmějí pít při akutním zánětu žlučníku, neprůchodnosti žlučových cest a neprůchodnosti střev.

Více o léčivých bylinách a koření najdete v našem speciálu

1. Mátový čaj

Mátapeprná(Mentha piperita) může velmi efektivně ulevit při žlučníkových bolestech způsobených těžkým jídlem nebo i kaménky. Díky svým spasmolytickým vlastnostem uvolňuje žlučovod, a tím pomáhá zmírnit bolest. Pomáhá i při dalších trávicíchobtížích.

Ingredience

  • 1 lžička sušené nebo 1 lžíce čerstvé máty peprné
  • 250 ml vody

Příprava

Mátu zalijeme vodou, přikryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užití

Mátový čaj vypijeme vlažný po malých doušcích, jako prevenci dvakrát denně 30 minut před jídlem či po jídle.

2. Měsíčkový čaj

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) povzbuzuje sekreci žluči, pomáhá i při žloutence, proti žaludečním astřevním katarům, přizánětech žlučníku amočového měchýře.Měsíček má detoxikační účinky, pomáhá odvádět ztěla jedovaté látky ačistit játra ažlučník.

Ingredience

  • 1 lžička sušených květů měsíčku lékařského
  • 220 ml vody

Příprava

Sušený měsíček zalijeme vroucí vodou, zakryjeme, necháme 10 minut vyluhovat a scedíme.

Užití

Vlažný čaj pijeme dvakrát až třikrát denně před jídlem.

3. Čaj z kořene pampelišky

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) podporuje správné fungování žlučníku, jater, slinivky a žaludku. Stimuluje produkci všech trávicích šťáv. Používá se rovněž jako močopudný prostředek. Celkově posiluje organizmus.

Ingredience

  • 1 lžička nakrájeného čerstvého nebo sušeného pampeliškového kořene
  • 250 ml vody

Příprava

Pampeliškový kořen zalijeme studenou vodu, pomalu přivedeme k varu a zhruba 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užití

Vlažný čaj pijeme po malých doušcích dvakrát denně 30 minut před jídlem.

4. Čekankový čaj

Čekanka obecná nebo taky lékařská(Cichorium intybus) podporuje látkovou výměnu a zlepšuje správnou činnost slinivky, jater a žlučníku, působí protizánětlivě. Účinné látky jsou hlavně v kořenu, z kterého se vyrábí náhražka kávy nazývaná cikorka, použít lze i nať s listy, mají téměř stejné obsahové látky jako kořen.

Ingredience

  • 1 lžička sekaného kořene čekanky obecké
  • 250 ml vody

Příprava

Čekankový kořen zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a asi 2 mnuty povaříme, sejmeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užití

Čekankový odvar užíváme dvakrát až třikrát denně. Výhodou čekanky je, že ji lze užívat i poměrně dlouhodobě bez vedlejších účinků.

Jablečníkový čaj

Jablečník obecný (Marrubium vulgare) se uplatní, když potřebujeme povzbudit chuť k jídlu a zlepšit trávení. Hořčiny obsažené v jableníčku podporují tvorbu žluče a dokážou pomoci při chorobách žlučníku a jater, zvláště při žlučových kamenech. Jablečník bývá spoulu s řepíkem amátouve žlučníkových čajových směsích.

Ingredience

  • 2 lžičky natě sušeného jablečníku obecného
  • 220 ml vroucí vody

Příprava

Jablečník zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme 5 až 8 minut vyluhovat.

Užití

Jablečníkový nálev pijeme třikrát denně před jídlem. Čaj z jablečníku má ostře hořkou chuť.

Řepíkový čaj

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je výbornýpodpůrný prostředek při poruchách trávení a látkové výměny, ke zvýšení vylučování žluči, při ledvinových a žlučníkových kamenech a během poruch žlučových cest a jater. Řepík se též může využít jako pomocný prostředek proti zánětům močových cest.

Ingredience

  • 1 lžička sušeného řepíku lékařského
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme se 15 minut vyluhovat a následně scedíme.

Užití

Nálev připravujeme vždy čerstvý a bezprostředně před použitím. Řepíkový čaj vypijeme teplý dvakrát za den po jídle.

Co nejíst a nepít při potížích se žlučníkem

Určitě se vyplatí cíleně se vyhýbat všem pokrmům a nápojům, o kterých víme, že jsou spouštěčem našich žlučníkových problémů, je to tedy poměrně individuální. Obecně ale platí, že bychom neměli jíst:

  • těžká, tučná a smažená jídla
  • pokrmy zvnitřností
  • uzeniny
  • čokoládu
  • tučné sladkosti (zákusky, dorty)
  • ořechy
  • alkohol
  • kávu
  • majonézu, dresinky
  • čerstvé, ještěteplé pečivozvláštěz kvásku a droždí
  • luštěniny
  • zeleninu, která nadýmá (zelí, kapusta, kedlubny)
  • cibule a česnek

Co většinou můžemejíst

Při problémech se žlučníkem jíme spíše malé porce, za to pravidelně a častěji, ideálně čtyřikrát až pětkrát denně. Co jíst, je opět individuální a musíme to sami „vychytat“. Doporučuje se jíst:

  • nenadýmavá, nepálivá zeleninu bez zrníček (listové saláty, mrkev)
  • ovoce kromě bobulovin
  • nízkotučné zakysané mléčné výrobky
  • libové, netučné maso krůtí, kuřecí, králičí
  • netučné ryby
  • masové a zeleninové vývary
  • dušená šunka
  • starší bílé pečivo, suchary, dětské piškoty

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama