návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jak zklidnit rozbouřený žlučník? Pomohou máta, pampeliška i správný jídelníček

Lenka Valjentová , Vydáno: 26.12.2020
Zdravý žlučník je důležitý, protože případné problémy ovlivňují i jiné orgány, hlavně játra, slinivku a ledviny. Kdo už někdy zažil problémy se žlučníkem, potvrdí, že patří k nejbolestivějším. V mnoha případech si za ně můžeme bohužel sami. Náš žlučník dokáže pořádně rozbouřit přemíra mastných, tučných nebo smažených jídel, alkoholu či sladkostí - a v neposlední řadě také nadměrný stres. Poradíme, co dělat při žlučníkových potížích, jak jim předcházet, co nejíst a nepít a naopak co si můžeme dopřát a taky prozradíme, jaké bylinky nám pomohou zklidnit rozbouřený žlučník.

reklama

Mezi nejčastější onemocnění žlučníku patří žlučové kameny a záněty. Tyto stavy doprovázejí nepříjemné pocity v pravém podžebří a často bývají spojeny se zažívacími obtížemi. Nevolnost, zvýšená teplota a bolesti v pravé horní části břicha, které někdy zasahují až pod lopatku a vadí při dýchání, provázejí akutní zánět žlučníku. Většinou jde o reakci na nějakou stravovací chybu. Žluč je totiž zodpovědná za trávení tuků. Nejlepší prevencí je nepřejídat se a vybírat si jen „neškodné“ potraviny.

Náš žlučník dokáže pořádně rozbouřit přemíra mastných, tučných nebo smažených jídlech, alkoholu nebo sladkostí
Autor: istock.com Náš žlučník dokáže pořádně rozbouřit přemíra mastných, tučných nebo smažených jídlech, alkoholu nebo sladkostí

První pomoc

Lehneme si na levý bok a na pravou stranu, kde nás to bolí, přikládáme studené obklady. Můžeme použít i volně prodejné léky ve formě kapek či tablet, ale o jejich vhodnosti bychom měli konzulzovat se svým lékařem. Můžeme si také udělat hořký čaj, pomáhá mátový. Jestliže bolesti během několika hodin neodezní, jsou příliš intenzivní a jsou doprovázeny i zvracením, měli bychom vyhledat lékařskou pomoc, stejně tak, když se problémy často opakují.

Jak se zbavit pálení žáhy? Vezměte si na pomoc byliny

Jak zchladit pálení žáhy? Vezměte si na pomoc léčivé rostliny, jablečný ocet i med

Domácí léčba průjmu: Prozradíme, co pít a jíst i recepty z přírodní lékárny

Co jíst při průjmu? Zkuste rýži, banány i starší pečivo. Pijte bylinkové čaje

6 bylin, které uleví při potížích se žlučníkem

Při onemocněních žlučníku a žlučových cest lze s úspěchem jako doplněk léčby užívat čaje (nálevy a odvary) z léčivých rostlin. Ty obsahují jako hlavní účinné složky hořčiny, silice, třísloviny a flavonoidy, které podporují tvorbu a vylučování žluči, zmírňují nadměrnou fermentaci ve střevech a mají i antibakteriální účinky. U všech čajových směsí určených na podporu léčby potíží žlučníku a žlučových cest je třeba dbát na to, že se nesmějí pít při akutním zánětu žlučníku, neprůchodnosti žlučových cest a neprůchodnosti střev.

Více o léčivých bylinách a koření najdete v našem speciálu

1. Mátový čaj

Máta peprná (Mentha piperita) může velmi efektivně ulevit při žlučníkových bolestech způsobených těžkým jídlem nebo i kaménky. Díky svým spasmolytickým vlastnostem uvolňuje žlučovod, a tím pomáhá zmírnit bolest. Pomáhá i při dalších trávicích obtížích.

Ingredience

  • 1 lžička sušené nebo 1 lžíce čerstvé máty peprné
  • 250 ml vody

Příprava

Mátu zalijeme vodou, přikryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užití

Mátový čaj vypijeme vlažný po malých doušcích, jako prevenci dvakrát denně 30 minut před jídlem či po jídle.

Jak zklidnit rozbouřený žlučník: mátový čaj může velmi efektivně ulevit při žlučníkových bolestech způsobených těžkým jídlem
Autor: istock.com Jak zklidnit rozbouřený žlučník: mátový čaj může velmi efektivně ulevit při žlučníkových bolestech způsobených těžkým jídlem

2. Měsíčkový čaj

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) povzbuzuje sekreci žluči, pomáhá i při žloutence, proti žaludečním a střevním katarům, při zánětech žlučníku a močového měchýře. Měsíček má detoxikační účinky, pomáhá odvádět z těla jedovaté látky a čistit játra a žlučník.

Ingredience

  • 1 lžička sušených květů měsíčku lékařského
  • 220 ml vody

Příprava

Sušený měsíček zalijeme vroucí vodou, zakryjeme, necháme 10 minut vyluhovat a  scedíme.

Užití

Vlažný čaj pijeme dvakrát až třikrát denně před jídlem.

MÁTA: Jak vypěstovat peprnou bylinku a udělat domácí léčivý olej či mátovou zmrzlinu

Jak pěstovat mátu a udělat z ní domácí sirup nebo zmrzlinu

Měsíček lékařský

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ: Jak vypěstovat krásnou léčivku, která nahradí drahý šafrán

3. Čaj z kořene pampelišky

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) podporuje správné fungování žlučníku, jater, slinivky a žaludku. Stimuluje produkci všech trávicích šťáv. Používá se rovněž jako močopudný prostředek. Celkově posiluje organizmus.

Ingredience

  • 1 lžička nakrájeného čerstvého nebo sušeného pampeliškového kořene 
  • 250 ml vody

Příprava

Pampeliškový kořen zalijeme studenou vodu, pomalu přivedeme k varu a zhruba 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užití

Vlažný čaj pijeme po malých doušcích dvakrát denně 30 minut před jídlem.

Jak zklidnit rozbouřený žlučník bylinkami: čekanka obecná (Cichorium intybus) podporuje podporuje látkovou výměnu
Autor: istock.com Jak zklidnit rozbouřený žlučník bylinkami: čekanka obecná (Cichorium intybus) podporuje podporuje látkovou výměnu

4. Čekankový čaj

Čekanka obecná nebo taky lékařská (Cichorium intybus) podporuje látkovou výměnu a zlepšuje správnou činnost slinivky, jater a žlučníku, působí protizánětlivě. Účinné látky jsou hlavně v kořenu, z kterého se vyrábí náhražka kávy nazývaná cikorka, použít lze i nať s listy, mají téměř stejné obsahové látky jako kořen.

Ingredience

  • 1 lžička sekaného kořene čekanky obecké
  • 250 ml vody

Příprava

Čekankový kořen zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a asi 2 mnuty povaříme, sejmeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užití

Čekankový odvar užíváme dvakrát až třikrát denně. Výhodou čekanky je, že ji lze užívat i poměrně dlouhodobě bez vedlejších účinků.

Proč a jak pěstovat jablečník, léčivou bylinu, která pomůže s trávením, kašlem a imunitou

Jak pěstovat jablečník, léčivou rostlinu, která pomůže s trávením, kašlem a imunitou

Pampeliška jako bylina

PAMPELIŠKA: Zázrak, který máme přímo pod nosem. Co všechno dokáže a jak ji užívat?

Jablečníkový čaj

Jablečník obecný (Marrubium vulgare) se uplatní, když potřebujeme povzbudit chuť k jídlu a zlepšit trávení. Hořčiny obsažené v jableníčku podporují tvorbu žluče a dokážou pomoci při chorobách žlučníku a jater, zvláště při žlučových kamenech. Jablečník bývá spoulu s řepíkem a mátou ve žlučníkových čajových směsích.

Ingredience

  • 2 lžičky natě sušeného jablečníku obecného
  • 220 ml vroucí vody

Příprava

Jablečník zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme 5 až 8 minut vyluhovat.

Užití

Jablečníkový nálev pijeme třikrát denně před jídlem. Čaj z jablečníku má ostře hořkou chuť. 

Řepík lékařský je starodávná královská bylina s ohromnou léčivou silou. Zkuste čaj, koupel, tinkturu nebo mast

Řepík je starodávná královská bylina s ohromnou léčivou silou. Zkuste čaj, koupel, tinkturu nebo mast

Objevte tajemství kořene čekanky a vyzkoušejte čekankový sirup

Objevte tajemství kořene čekanky a vyzkoušejte čekankový sirup

Řepíkový čaj

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je výborný podpůrný prostředek při poruchách trávení a látkové výměny, ke zvýšení vylučování žluči, při ledvinových a žlučníkových kamenech a během poruch žlučových cest a jater. Řepík se též může využít jako pomocný prostředek proti zánětům močových cest.

Ingredience

  • 1 lžička sušeného řepíku lékařského
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme se 15 minut vyluhovat a následně scedíme.

Užití

Nálev připravujeme vždy čerstvý a bezprostředně před použitím. Řepíkový čaj vypijeme teplý dvakrát za den po jídle.

Jak zklidnit rozbouřený žlučník: obecně ale platí, že bychom neměli jíst mj. čerstvé, ještě teplé pečivo, zvláště z kvásku a droždí
Autor: pixabay.com Jak zklidnit rozbouřený žlučník: obecně ale platí, že bychom neměli jíst mj. čerstvé, ještě teplé pečivo, zvláště z kvásku a droždí

Co nejíst a nepít při potížích se žlučníkem

Určitě se vyplatí cíleně se vyhýbat všem pokrmům a nápojům, o kterých víme, že jsou spouštěčem našich žlučníkových problémů, je to tedy poměrně individuální. Obecně ale platí, že bychom neměli jíst:

  • těžká, tučná a smažená jídla
  • pokrmy z vnitřností
  • uzeniny
  • čokoládu
  • tučné sladkosti (zákusky, dorty)
  • ořechy
  • alkohol
  • kávu
  • majonézu, dresinky
  • čerstvé, ještě teplé pečivo zvláště z kvásku a droždí
  • luštěniny
  • zeleninu, která nadýmá (zelí, kapusta, kedlubny)
  • cibule a česnek
Jak zklidnit rozbouřený žlučník: doporučuje se jíst mj. ryby a libové, netučné maso
Autor: pixabay.com Jak zklidnit rozbouřený žlučník: doporučuje se jíst mj. ryby a libové, netučné maso

Co většinou můžeme jíst

Při problémech se žlučníkem jíme spíše malé porce, za to pravidelně a častěji, ideálně čtyřikrát až pětkrát denně. Co jíst, je opět individuální a musíme to sami „vychytat“. Doporučuje se jíst:

  • nenadýmavá, nepálivá zeleninu bez zrníček (listové saláty, mrkev)
  • ovoce kromě bobulovin
  • nízkotučné zakysané mléčné výrobky
  • libové, netučné maso krůtí, kuřecí, králičí
  • netučné ryby
  • masové a zeleninové vývary
  • dušená šunka
  • starší bílé pečivo, suchary, dětské piškoty

Mohlo by vás zajímat:

Hořký pelyněk je nejlepší přírodní lék na trávení

Hořký pelyněk je nejlepší přírodní lék na špatné trávení. Připravte si čaj i pelyňkové víno

Zeměžluč řeší problémy s trávením: Znáte starý trik s hořkým práškem nebo recept na žaludeční likér??

Zeměžluč řeší problémy s trávením. Znáte starý trik s hořkým práškem?

Bolest často způsobují psychické důvody

Řeč těla: Co nám říká bolavý žlučník?

Lnice květel je stará léčivá bylina. Pomůže se žlučníkem, ledvinami i hemoroidy

Lnice květel je stará léčivá bylina. Pomůže s ledvinami, žlučníkem i hemoroidy a křečovými žilami

Uklidňující meduňka je ideální vánoční bylinka

Meduňka je ideální léčivá bylina. Přináší pohodu, klid, dobrou náladu a zahání stres

MRKEV: Jak vypěstovat hvězdu kořenové zeleniny a uvařit svíčkovou, královnu českých omáček

Jak vypěstovat mrkev a uvařit svíčkovou, královnu českých omáček?

KEDLUBNY: Jak vypěstovat křehkou zeleninu a udělat si kedlubnové zelí

KEDLUBNY: Jak vypěstovat křehkou zeleninu a udělat kedlubnové zelí

Zelí: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si třeba zelňačku

ZELÍ: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si zelňačku

reklama

Článek je zařazen v: žlučník , žlučník byliny , žlučník co jíst , žlučník co nejíst , žlučník první úpomoc , mátový čaj , řepíkový čaj , čaj z kořene pampelišky , čaj z kořene čekanky , měsíčkový čaj , čaj z jablečníku

reklama

Přečtěte si také