Jak přežít Vánoce ve zdraví: 7 bylin a koření, které pomohou napravit zkažený žaludek

Na Vánoce si všichni dopřáváme co hrdlo ráčí, sváteční stoly se pod tíhou jídla a pití jen prohýbají a nějaká dietní doporučení nám bývají úplně ukradená. Pak nás začne pálit žáha, trápit nadýmání, zkažený žaludek... Zdroj: iStock

Ruku na srdce, že se taky na Vánoce doslova přežíráte vánočním cukrovím, řízky a bramborovým salátem a zapíjíte to alkoholem či sladkými nápoji? Pokud to pro jednou přeženete, nic moc se neděje. V přírodní lékárně je naštěstí dost účinných léčivých rostlin, které dokážou pomoct. Zdroj: iStock

Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) patří k nejstarším léčivkám vůbec, využívá se při nechutenství, pálení žáhy, pocitu plnosti z jídla, nadýmání, žaludeční slabosti a špatném trávení. Je vhodná při chorobách jater, žlučníku i žlučovodů, povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv. Zdroj: iStock

Nálev z heřmánku pravého (Matricaria chamomilla) má zklidňující účinky na celou trávicí soustavu, především podporuje žaludeční šťávy. Čaj se pije teplý při žaludečních křečích, střevních katarech a nadýmání. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže strávením a stolicí. Zdroj: iStock

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) mimo jiné zlepšuje zažívání, protože zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Přibližně ze tří centimetrů kořene a 200 ml vroucí vody si připravte nálev, který vypijte těsně před jídlem a pak bezprostředně po jídle. Zdroj: iStock

Máta peprná (Mentha piperita) má blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zabraňuje nadýmání a podporuje činnost jater, slinivky a žlučníku, které urychlují trávení. Zdroj: iStock

Bobkový list neboli vavřín vznešený (Laurus nobilis) pomáhá při zažívání, ale především zlepšuje a zrychluje štěpení tuků. Zdroj: Pixabay

Puškvorec je vytrvalá rostlina s úzkými mečovitými listy a s drobnými zelenými květy může dosáhnout i výšky přes 1 m. Má silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek, který je až 3 cm silný a někdy i více než 50 cm dlouhý, na lomu je bílý a houbovitý.U nás roste na mělkých bahnitých březích rybníků a říčních ramen, ve stojatých vodách, močálech a vlhkých příkopech. Zdroj: Pixabay

Puškvorec obecný (Acorus calamus) se používá na zlepšení chuti k jídlu a trávení při žaludečních a střevních poruchách, zánětech žaludeční sliznice a nadýmání, protože působí příznivě na tvorbu trávicích šťáv, má zklidňující účinek na křečovité bolesti a zároveň působí i dezinfekčně a močopudně Zdroj: iStock

Hořec žlutý (Gentiana lutea) výborně působí na centrální nervovou soustavu a při rekonvalescenci po těžkých chorobách. Užívání kořene hořce zlepšuje trávení, účinně pomáhá při poruchách žlučníku, jater, slinivky břišní, střev a snížené tvorbě žaludečních šťáv. Zdroj: Pixabay
„Na Vánoce si všichni dopřáváme co hrdlo ráčí, sváteční stoly se pod tíhou jídla a pití jen prohýbají a nějaká dietní doporučení nám bývají úplně ukradená. Pak nás začne pálit žáha, trápit nadýmání, zkažený žaludek... „Jako první pomoc doporučuji vypít nějaký hořký čaj. Spolehlivě a rychle působí především hořec žlutý nebo zeměžluč okolíkatá. Stačí jednu lžičku přelít 250 ml vroucí vody a 10 minut nechat odstát. Pomůže rovněž mátový čaj před jídlem a popíjení vody s citronem. Ale je spousta dalších skvělých bylin jako například heřmánek, puškvorec, bobkový list nebo zázvor. Na povánoční regeneraci trávení je vhodný extrakt z ostropestřece mariánského a dieta spočívající v omezení tučných jídel, alkoholu, rafinovaného cukru a kynutého pečiva.“

V přírodní lékárně je naštěstí dost účinných léčivých rostlin, které dokážou napravit zkažený žaludek Zdroj: iStock

V přírodní lékárně je naštěstí dost účinných léčivých rostlin, které dokážou napravit zkažený žaludek Zdroj: iStock
Zázračná zeměžluč
Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) patří k nejstarším léčivkám vůbec, využívá se při nechutenství, pálení žáhy, pocitu plnosti z jídla, nadýmání, žaludeční slabosti a špatném trávení. Je vhodná při chorobách jater, žlučníku i žlučovodů, povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv.
Čaj ze zeměžluče je typický hořkou chutí, jejíž vnímání je individuální, a proto je potřeba dávku byliny upravit podle své chuti. Nálev zlepšuje funkci žlučníku, peristaltiku střev a upravuje metabolismus. Zhruba 1 lžičku sušené řezané natě zeměžluče přelijte 250 ml vroucí vody, přikryjte a nechte asi 10 minut vyluhovat (čím déle, tím víc bude nálev hořčejší).
Správné trávení podporuje i prášek zeměžluče: usušenou bylinu rozdrťte nebo umelte. Užívejte před jídlem jednu lžičku ve velké sklenici vody.
Zklidňující heřmánek
Nálev z heřmánku pravého (Matricaria chamomilla) má zklidňující účinky na celou trávicí soustavu, především podporuje žaludeční šťávy. Čaj se pije teplý při žaludečních křečích, střevních katarech a nadýmání. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže strávením a stolicí. Dvě lžičky sušeného heřmánkového květu zalijte 250 ml vroucí vody, zakryjte, nechte přibližně 15 minut vyluhovat a pak sceďte.
Aromatický puškvorec
Puškvorec obecný (Acorus calamus) se používá na zlepšení chuti k jídlu a trávení při žaludečních a střevních poruchách, zánětech žaludeční sliznice a nadýmání, protože působí příznivě na tvorbu trávicích šťáv, má zklidňující účinek na křečovité bolesti a zároveň působí i dezinfekčně a močopudně.
Silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek puškvorce se užívá buď přímo, kdy se špetka mletého koření zapije sklenicí vody, nebo jako čaj, který se připravuje pouze zastudena: 1 lžičku kořene na noc zalijte250 ml studené vody a nechte do rána macerovat. Ráno trochu zahřejte a sceďte. Před pitím ohřejte ve vodní lázni. Puškvorec bývá často součástí bylinných čajových směsí na trávení.

Silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek puškvorce se užívá buď přímo, kdy se špetka mletého koření zapije sklenicí vody, nebo jako čaj, který se připravuje pouze zastudena. Zdroj: iStock

Silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek puškvorce se užívá buď přímo, kdy se špetka mletého koření zapije sklenicí vody, nebo jako čaj, který se připravuje pouze zastudena. Zdroj: iStock
Zázvor zlepšuje trávení
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) mimo jiné zlepšuje zažívání, protože zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Přibližně ze tří centimetrů kořene a 200 ml vroucí vody si připravte nálev, který vypijte těsně před jídlem a pak bezprostředně po jídle.
Máta proti nadýmání
Máta peprná (Mentha piperita) má blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zabraňuje nadýmání a podporuje činnost jater, slinivky a žlučníku, které urychlují trávení. Čaj se používána osvěžení dechu. Nálev se připravuje běžným způsobem: 2 lžičky sušené nebo snítku čerstvé máty zalijte šálkem vroucí vody, nechte krátce vyluhovat a sceďte. Čaj se popíjí vlažný.
Aromatický bobkový list
Bobkový list neboli vavřín vznešený (Laurus nobilis) podporuje zažívání, zlepšuje a zrychluje štěpení tuků. Působí taky lehce sedativně i antisepticky. Na léčivý čaj z bobkového listu vezměte 2 sušené nebo čerstvé vavřínové lístky, zalijte 200 ml vroucí vody, nechte zhruba 10 minut vyluhovat a potom sceďte. Při potížích pijte dvakrát denně.
Hořký hořec žlutý
Hořec žlutý (Gentiana lutea) výborně působí na centrální nervovou soustavu a při rekonvalescenci po těžkých chorobách. Užívání kořene hořce zlepšuje trávení, účinně pomáhá při poruchách žlučníku, jater, slinivky břišní, střev a snížené tvorbě žaludečních šťáv. Většinou se používá v bylinných směsích podporujících trávení. Na odvar zalijte 1 lžičku sušeného kořene 500 ml a vařte asi půl hodiny. Protože je hodně hořký, oslaďte to medem.
Domácí žaludeční směs
Ingredience
- 10 g květu heřmánku
- 30 g kořene puškvorce
- 10 g kmínu
- 40 g listů máty peprné
- 10 g nati pelyňku pravého
Postup
Byliny smíchejte, 2 lžičky směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 – 20 minut vyluhovat. V případě žaludečních problémů pijte vlažný čaj dvakrát denně. Nálev prospívá žaludečním šťávám a celkově dá trávení do pohody.
Žaludeční likér
Ingredience
- 90 g zeměžluči okolíkaté
- 30 g drceného jalovce
- 30 g řebříčku obecného
- 20 g třezalky tečkované
- 20 g kořene puškvorce
- 5 g pelyňku pravého
Postup
Byliny smíchejte, směs zalijte 1 litrem čirého vysokoprocentního alkoholu a macerujte 2 dny. Ve 400 ml studené vody rozpusťte 250 g cukru, nechte přejít varem a dejte vychladnout. Studený cukerný roztok přilijte k bylinkám a nechte na teplém místě macerovat 30 – 35 dnů, občas protřepejte. Pak přefiltrujte do lahví. Při žaludečních potížích si dejte 1 lžíci.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org