reklama

Jak přežít Vánoce ve zdraví: 7 bylin a koření na zkažený žaludek

Lenka Valjentová
25. prosince 2019
Na Vánoce si všichni tradičně dopřáváme co hrdlo ráčí, sváteční stoly se pod tíhou jídla a pití jen prohýbají a nějaká dietní doporučení nám bývají úplně ukradená. Ruku na srdce, že se taky doslova přežíráte vánočním cukrovím, smaženými řízky a bramborovým salátem a zapíjíte to alkoholem či sladkými nápoji? Pokud to pro jednou přeženete, nic moc se neděje - naštěstí je v přírodní lékárně dost účinných léčivých rostlin, kteří pomohou dát
reklama

Zklidňující heřmánek

Nálev z heřmánku pravého(Matricaria chamomilla) má zklidňující účinky na celou trávicí soustavu, především podporuje žaludeční šťávy. Čaj se pije teplý při žaludečních křečích, střevních katarech a nadýmání. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže strávením a stolicí. Dvě lžičky sušeného heřmánkového květu zalijte 250 ml vroucí vody, zakryjte, nechte asi 15 minut vyluhovat a sceďte.

Domácí žaludeční směs

Ingredience

  • 10 g květu heřmánku
  • 30 g kořene puškvorce
  • 10 g kmínu
  • 40 g listů máty peprné
  • 10 g nati pelyňku pravého

Postup

Byliny smíchejte, 2 lžičky směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 – 20 minut vyluhovat. Vpřípadě žaludečních problémů pijte vlažný čaj dvakrát denně. Nálev prospívá žaludečním šťáváma celkově dá trávení do pohody.

Máta proti nadýmání

Máta peprná (Mentha piperita)má blahodárné účinky na činnosttrávicího ústrojí, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zabraňuje nadýmání a podporuje činnost jater, slinivky a žlučníku, které urychlují trávení.Čaj se používána osvěžení dechu.Nálev se připravuje běžným způsobem: 2 lžičky sušené nebo snítku čerstvé mátyzalijte šálkem vroucí vody, nechte krátce vyluhovat a sceďte. Čaj se popíjí vlažný.

Zázračná zeměžluč

Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) patří knejstarším léčivkám vůbec, využívá se při nechutenství, pálení žáhy, pocitu plnosti zjídla, nadýmání, žaludeční slabosti ašpatném trávení. Je vhodná při chorobách jater, žlučníku i žlučovodů, povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv.

Čaj ze zeměžluče je typickýhořkou chutí, jejíž vnímání je individuální, a proto je potřeba dávku bylinyupravit podle vaší chuti. Nálev zlepšuje funkci žlučníku, peristaltiku střev a upravuje metabolismus: zhruba 1 lžičku sušené řezané natě zeměžluče přelijte 250 ml vroucí vody, přikryjte a nechte asi 10 minut vyluhovat (čím déle, tím víc bude nálevhořčí). Dobré trávení podporuje i prášek zeměžluče: usušenou bylinu rozdrťte nebo umelte. Užívejte před jídlem jednu lžičku ve velké sklenici vody.

Domácí žaludeční likér

Ingredience

  • 90 g zeměžluči okolíkaté
  • 30 g drcenéhojalovce
  • 30 g řebříčku obecného
  • 20 gtřezalky tečkované
  • 20 g kořene puškvorce
  • 5 g pelyňku pravého

Postup

Byliny smíchejte, směs zalijte 1 litrem čirého vysokoprocentního alkoholu a macerujte 2 dny. Ve 400 ml studené vody rozpusťte 250 g cukru, nechte přejít varem a dejte vychladnout. Studený cukerný roztok přilijte k bylinkám a nechte na teplém místě macerovat 30 – 35 dnů, občas protřepejte. Pak přefiltrujte do lahví. Při žaludečních potížích si dejte 1 lžíci.

Skvělý puškvorec

Puškvorec obecný (Acorus calamus) se používá na zlepšení chuti k jídlu a trávení při žaludečních a střevních poruchách, zánětech žaludeční sliznice a nadýmání, protože působí příznivě na tvorbu trávicích šťáv, má zklidňující účinek na křečovité bolesti a zároveň působí i dezinfekčně a močopudně. Je to vytrvalá rostlina s úzkými mečovitými listy a s drobnými zelenými květy může dosáhnout i výšky přes 1 m. Má silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek, který je až 3 cm silný a někdy i více než 50 cm dlouhý, na lomu je bílý a houbovitý.U nás roste na mělkých bahnitých březích rybníků a říčních ramen, ve stojatých vodách, močálech a vlhkých příkopech.

Kořen (oddenek) puškovorcese užívá buď přímo, kdy se špetka mletého koření zapije sklenicí vody, nebo jako čaj, který se připravuje pouze zastudena: 1 lžičku kořene na noc zalijte250 mlstudené vody a nechte do rána macerovat. Ráno trochu zahřejte a sceďte. Před pitím ohřejte ve vodní lázni. Puškvorec bývá často v bylinných čajových směsích na trávení.

Účinný zázvor

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) mimo jiné zlepšuje zažívání, protože zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Přibližně ze tří centimetrů kořene a 200 ml vroucí vody si připravte nálev, který vypijte těsně před jídlem a pak bezprostředně po jídle.

Aromatický bobkový list

Bobkový list neboli vavřín vznešený (Laurus nobilis) pomáhá při zažívání, ale především zlepšuje a zrychluje štěpení tuků. Na čaj zbobkového listu vezměte 2 - 3 sušené nebo čerstvé vavřínové lístky, zalijte 200 ml vroucí vody, nechte zhruba 15 minut vyluhovat a potom sceďte. Vypijte dvakrát denně.

Hořký hořec žlutý

Hořec žlutý (Gentiana lutea) výborně působí na centrální nervovou soustavu a při rekonvalescencipo těžkých chorobách. Užívání kořene hořcezlepšuje trávení, účinně pomáhá při poruchách žlučníku, jater, slinivky břišní, střev a snížené tvorbě žaludečních šťáv. Většinou se používá vbylinných směsích podporujících trávení. Na odvar zalijte 1 lžičku sušeného kořene 500 ml a vařte asi půl hodiny. Protože je hodně hořký, oslaďte to medem.

Rady bylinkáře Martina Kolára, jak napravit zkažený žaludek

„Při pálení žáhy nebo zkaženém žaludku se natrávená potrava vrací zpět do jícnu. Jako první pomoc doporučuji vypít nějaký hořký čaj. Spolehlivě a rychle působí především hořec žlutý (Gentiana lutea) nebo zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) Stačí jednu lžičku přelít 250 ml vroucí vody a 10 minut nechat odstát. Pomůže rovněž mátový čaj před jídlem a popíjení vody s citronem. Na povánoční regeneraci je vhodný extrakt z ostropestřece mariánského a dieta spočívající v omezení tučných jídel, alkoholu, rafinovaného cukru a kynutého pečiva.“

Mohlo by vás také zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama