Jak přežít Vánoce ve zdraví: 7 bylin a koření, které pomohou napravit zkažený žaludek
Na Vánoce si všichni dopřáváme co hrdlo ráčí, sváteční stoly se pod tíhou jídla a pití jen prohýbají a nějaká dietní doporučení nám bývají úplně ukradená. Pak nás začne pálit žáha, trápit nadýmání, zkažený žaludek... Zdroj: iStock
Ruku na srdce, že se taky na Vánoce doslova přežíráte vánočním cukrovím, řízky a bramborovým salátem a zapíjíte to alkoholem či sladkými nápoji? Pokud to pro jednou přeženete, nic moc se neděje. V přírodní lékárně je naštěstí dost účinných léčivých rostlin, které dokážou pomoct. Zdroj: iStock
Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) patří k nejstarším léčivkám vůbec, využívá se při nechutenství, pálení žáhy, pocitu plnosti z jídla, nadýmání, žaludeční slabosti a špatném trávení. Je vhodná při chorobách jater, žlučníku i žlučovodů, povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv. Zdroj: iStock
Nálev z heřmánku pravého (Matricaria chamomilla) má zklidňující účinky na celou trávicí soustavu, především podporuje žaludeční šťávy. Čaj se pije teplý při žaludečních křečích, střevních katarech a nadýmání. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže strávením a stolicí. Zdroj: iStock
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) mimo jiné zlepšuje zažívání, protože zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Přibližně ze tří centimetrů kořene a 200 ml vroucí vody si připravte nálev, který vypijte těsně před jídlem a pak bezprostředně po jídle. Zdroj: iStock
Máta peprná (Mentha piperita) má blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zabraňuje nadýmání a podporuje činnost jater, slinivky a žlučníku, které urychlují trávení. Zdroj: iStock
Bobkový list neboli vavřín vznešený (Laurus nobilis) pomáhá při zažívání, ale především zlepšuje a zrychluje štěpení tuků. Zdroj: Pixabay
Puškvorec je vytrvalá rostlina s úzkými mečovitými listy a s drobnými zelenými květy může dosáhnout i výšky přes 1 m. Má silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek, který je až 3 cm silný a někdy i více než 50 cm dlouhý, na lomu je bílý a houbovitý.U nás roste na mělkých bahnitých březích rybníků a říčních ramen, ve stojatých vodách, močálech a vlhkých příkopech. Zdroj: Pixabay
Puškvorec obecný (Acorus calamus) se používá na zlepšení chuti k jídlu a trávení při žaludečních a střevních poruchách, zánětech žaludeční sliznice a nadýmání, protože působí příznivě na tvorbu trávicích šťáv, má zklidňující účinek na křečovité bolesti a zároveň působí i dezinfekčně a močopudně Zdroj: iStock
Hořec žlutý (Gentiana lutea) výborně působí na centrální nervovou soustavu a při rekonvalescenci po těžkých chorobách. Užívání kořene hořce zlepšuje trávení, účinně pomáhá při poruchách žlučníku, jater, slinivky břišní, střev a snížené tvorbě žaludečních šťáv. Zdroj: Pixabay
Na Vánoce si všichni dopřáváme co hrdlo ráčí, sváteční stoly se pod tíhou jídla a pití jen prohýbají a nějaká dietní doporučení nám bývají úplně ukradená. Pak nás začne pálit žáha, trápit nadýmání, zkažený žaludek... Zdroj: iStock
Ruku na srdce, že se taky na Vánoce doslova přežíráte vánočním cukrovím, řízky a bramborovým salátem a zapíjíte to alkoholem či sladkými nápoji? Pokud to pro jednou přeženete, nic moc se neděje. V přírodní lékárně je naštěstí dost účinných léčivých rostlin, které dokážou pomoct. Zdroj: iStock
Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) patří k nejstarším léčivkám vůbec, využívá se při nechutenství, pálení žáhy, pocitu plnosti z jídla, nadýmání, žaludeční slabosti a špatném trávení. Je vhodná při chorobách jater, žlučníku i žlučovodů, povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv. Zdroj: iStock
Nálev z heřmánku pravého (Matricaria chamomilla) má zklidňující účinky na celou trávicí soustavu, především podporuje žaludeční šťávy. Čaj se pije teplý při žaludečních křečích, střevních katarech a nadýmání. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže strávením a stolicí. Zdroj: iStock
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) mimo jiné zlepšuje zažívání, protože zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Přibližně ze tří centimetrů kořene a 200 ml vroucí vody si připravte nálev, který vypijte těsně před jídlem a pak bezprostředně po jídle. Zdroj: iStock
Máta peprná (Mentha piperita) má blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zabraňuje nadýmání a podporuje činnost jater, slinivky a žlučníku, které urychlují trávení. Zdroj: iStock
Bobkový list neboli vavřín vznešený (Laurus nobilis) pomáhá při zažívání, ale především zlepšuje a zrychluje štěpení tuků. Zdroj: Pixabay
Puškvorec je vytrvalá rostlina s úzkými mečovitými listy a s drobnými zelenými květy může dosáhnout i výšky přes 1 m. Má silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek, který je až 3 cm silný a někdy i více než 50 cm dlouhý, na lomu je bílý a houbovitý.U nás roste na mělkých bahnitých březích rybníků a říčních ramen, ve stojatých vodách, močálech a vlhkých příkopech. Zdroj: Pixabay
Puškvorec obecný (Acorus calamus) se používá na zlepšení chuti k jídlu a trávení při žaludečních a střevních poruchách, zánětech žaludeční sliznice a nadýmání, protože působí příznivě na tvorbu trávicích šťáv, má zklidňující účinek na křečovité bolesti a zároveň působí i dezinfekčně a močopudně Zdroj: iStock
Ruku na srdce, že se taky na Vánoce doslova přežíráte vánočním cukrovím, řízky či bramborovým salátem a zapíjíte tyhle dobroty alkoholem nebo sladkými limonádami? Pokud to jednou přeženete, nic moc se neděje. V přírodní lékárně je naštěstí dost léčivých rostlin, které dokážou pomoct. Bylinkář Martin Kolár poradí, jak napravit zkažený žaludek.
„Na Vánoce si všichni dopřáváme co hrdlo ráčí, sváteční stoly se pod tíhou jídla a pití jen prohýbají a nějaká dietní doporučení nám bývají úplně ukradená. Pak nás začne pálit žáha, trápit nadýmání, zkažený žaludek... „Jako první pomoc doporučuji vypít nějaký hořký čaj. Spolehlivě a rychle působí především hořec žlutý nebo zeměžluč okolíkatá. Stačí jednu lžičku přelít 250 ml vroucí vody a 10 minut nechat odstát. Pomůže rovněž mátový čaj před jídlem a popíjení vody s citronem. Ale je spousta dalších skvělých bylin jako například heřmánek, puškvorec, bobkový list nebo zázvor. Na povánoční regeneraci trávení je vhodný extrakt z ostropestřece mariánského a dieta spočívající v omezení tučných jídel, alkoholu, rafinovaného cukru a kynutého pečiva.“
V přírodní lékárně je naštěstí dost účinných léčivých rostlin, které dokážou napravit zkažený žaludek Zdroj: iStock
V přírodní lékárně je naštěstí dost účinných léčivých rostlin, které dokážou napravit zkažený žaludek Zdroj: iStock
Zázračná zeměžluč
Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) patří k nejstarším léčivkám vůbec, využívá se při nechutenství, pálení žáhy, pocitu plnosti z jídla, nadýmání, žaludeční slabosti a špatném trávení. Je vhodná při chorobách jater, žlučníku i žlučovodů, povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv.
Čaj ze zeměžluče je typický hořkou chutí, jejíž vnímání je individuální, a proto je potřeba dávku byliny upravit podle své chuti. Nálev zlepšuje funkci žlučníku, peristaltiku střev a upravuje metabolismus. Zhruba 1 lžičku sušené řezané natě zeměžluče přelijte 250 ml vroucí vody, přikryjte a nechte asi 10 minut vyluhovat (čím déle, tím víc bude nálev hořčejší).
Správné trávení podporuje i prášek zeměžluče: usušenou bylinu rozdrťte nebo umelte. Užívejte před jídlem jednu lžičku ve velké sklenici vody.
Zklidňující heřmánek
Nálev z heřmánku pravého (Matricaria chamomilla) má zklidňující účinky na celou trávicí soustavu, především podporuje žaludeční šťávy. Čaj se pije teplý při žaludečních křečích, střevních katarech a nadýmání. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže strávením a stolicí. Dvě lžičky sušeného heřmánkového květu zalijte 250 ml vroucí vody, zakryjte, nechte přibližně 15 minut vyluhovat a pak sceďte.
Aromatický puškvorec
Puškvorec obecný (Acorus calamus) se používá na zlepšení chuti k jídlu a trávení při žaludečních a střevních poruchách, zánětech žaludeční sliznice a nadýmání, protože působí příznivě na tvorbu trávicích šťáv, má zklidňující účinek na křečovité bolesti a zároveň působí i dezinfekčně a močopudně.
Silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek puškvorce se užívá buď přímo, kdy se špetka mletého koření zapije sklenicí vody, nebo jako čaj, který se připravuje pouze zastudena: 1 lžičku kořene na noc zalijte250 ml studené vody a nechte do rána macerovat. Ráno trochu zahřejte a sceďte. Před pitím ohřejte ve vodní lázni. Puškvorec bývá často součástí bylinných čajových směsí na trávení.
Silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek puškvorce se užívá buď přímo, kdy se špetka mletého koření zapije sklenicí vody, nebo jako čaj, který se připravuje pouze zastudena. Zdroj: iStock
Silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek puškvorce se užívá buď přímo, kdy se špetka mletého koření zapije sklenicí vody, nebo jako čaj, který se připravuje pouze zastudena. Zdroj: iStock
Zázvor zlepšuje trávení
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) mimo jiné zlepšuje zažívání, protože zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Přibližně ze tří centimetrů kořene a 200 ml vroucí vody si připravte nálev, který vypijte těsně před jídlem a pak bezprostředně po jídle.
Máta proti nadýmání
Máta peprná (Mentha piperita) má blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zabraňuje nadýmání a podporuje činnost jater, slinivky a žlučníku, které urychlují trávení. Čaj se používána osvěžení dechu. Nálev se připravuje běžným způsobem: 2 lžičky sušené nebo snítku čerstvé máty zalijte šálkem vroucí vody, nechte krátce vyluhovat a sceďte. Čaj se popíjí vlažný.
Aromatický bobkový list
Bobkový list neboli vavřín vznešený (Laurus nobilis) podporuje zažívání, zlepšuje a zrychluje štěpení tuků. Působí taky lehce sedativně i antisepticky. Na léčivý čaj z bobkového listu vezměte 2 sušené nebo čerstvé vavřínové lístky, zalijte 200 ml vroucí vody, nechte zhruba 10 minut vyluhovat a potom sceďte. Při potížích pijte dvakrát denně.
Hořký hořec žlutý
Hořec žlutý (Gentiana lutea) výborně působí na centrální nervovou soustavu a při rekonvalescenci po těžkých chorobách. Užívání kořene hořce zlepšuje trávení, účinně pomáhá při poruchách žlučníku, jater, slinivky břišní, střev a snížené tvorbě žaludečních šťáv. Většinou se používá v bylinných směsích podporujících trávení. Na odvar zalijte 1 lžičku sušeného kořene 500 ml a vařte asi půl hodiny. Protože je hodně hořký, oslaďte to medem.
Domácí žaludeční směs
Ingredience
- 10 g květu heřmánku
- 30 g kořene puškvorce
- 10 g kmínu
- 40 g listů máty peprné
- 10 g nati pelyňku pravého
Postup
Byliny smíchejte, 2 lžičky směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 – 20 minut vyluhovat. V případě žaludečních problémů pijte vlažný čaj dvakrát denně. Nálev prospívá žaludečním šťávám a celkově dá trávení do pohody.
Žaludeční likér
Ingredience
- 90 g zeměžluči okolíkaté
- 30 g drceného jalovce
- 30 g řebříčku obecného
- 20 g třezalky tečkované
- 20 g kořene puškvorce
- 5 g pelyňku pravého
Postup
Byliny smíchejte, směs zalijte 1 litrem čirého vysokoprocentního alkoholu a macerujte 2 dny. Ve 400 ml studené vody rozpusťte 250 g cukru, nechte přejít varem a dejte vychladnout. Studený cukerný roztok přilijte k bylinkám a nechte na teplém místě macerovat 30 – 35 dnů, občas protřepejte. Pak přefiltrujte do lahví. Při žaludečních potížích si dejte 1 lžíci.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org