reklama

Kudy teče, tam léčí. Recept na jednoduchý šípkový likér

Odborníci je řadí k super potravinám. Přitom jsou všude a zadarmo Foto: Odborníci je řadí k super potravinám. Přitom jsou všude a zadarmoFoto: Thinkstockphotos

Zdá se vám šípková marmeláda pracná? Zkuste si tedy připravit likér.

Říká se, že ty nejlepší věci jsou zadarmo a stoprocentně to platí i o plodech růže šípkové. Ten, kdo rád chodí do přírody, je trpělivý a nebojí se škrábanců, jich může mít, kolik jen bude chtít. Září a ještě i říjen jsou ideální měsíce pro jejich sběr a důvodů, proč se pro ně vydat, je hned několik. Navíc když se letos jasně červených plodů urodilo opravdu požehnaně.

Takto připravené šípky můžeme nasušit, ale také naložit do lihu Foto: Takto připravené šípky můžeme nasušit, ale také naložit do lihu. Foto: Thinkstockphotos

Šípky jsou zaručeným zdrojem vitamínu C, ale obsahují také vitamíny E, K, železo nebo vápník. Jsou dobrou volbou, pokud se chceme ochránit před nachlazením nebo infekcí a měli bychom po nich sáhnout třeba také při únavě či při krvácení z dásní.

Způsobů, jak šípky zpracovat a uchovat i pro další měsíce, je hned několik. K nejoblíbenějším metodám patří samozřejmě sušení, ti, kteří se nebojí poněkud větší pracnosti, se s nadšením pouštějí i do přípravy lahodné marmelády. Obojí se ale vyplatí pouze v případě, pokud vyrazíme s košem a nasbíráme větší množství plodů. Pro všechny, kteří se nepočítají k trpělivým sběračům, ale zralé plody je přesto lákají, máme recept na šípkový likér. Příprava je opravdu jednoduchá a na lahvinku likéru postačí dvě hrstky šípků, které se bez většího úsilí natrhají třeba při venčení psa.

Příprava šípkového likéru je celkem snadnou záležitostí Foto: Příprava šípkového likéru je celkem snadnou záležitostí. Foto: Thinkstockphotos

Budeme potřebovat:

250 g zralých tvrdých šípků

láhev vodky nebo jiného destilátu

100 g třtinového cukru

1dl vody

koření dle chuti (hřebíček, celá skořice, vanilka, kůra z bio citronu…)

Postup:

Šípky vypereme, odstraníme bubáky a stopky, případně podélně překrájíme a přesypeme do dostatečně velké a naprosto čisté zavařovačky. Zalijeme vodkou, ke které můžeme přidat kousky koření dle vlastní chuti a fantazie. Sklenici zašroubujeme a její obsah necháme v pokojové teplotě, spíše na tmavším místě 2 až 3 týdny macerovat. Obsah sklenice nakonec přelijeme přes kávový filtr a smícháme s vychladlým sirupem – ten připravíme tak, že svaříme cukr a vodu, je důležité, aby se cukr úplně rozpustil. Hotový likér ještě promícháme a přelijeme do čistých lahví. Milovníci tohoto zdravotního pití tvrdí, že likéru jenom prospěje, když se před užíváním nechá pár týdnů odležet.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Všechny druhy švestek jsou bohatým zdrojem celé škály vitaminů skupiny B Foto:

Švestky pomáhají s hubnutím i depresemi

Švestky jsou tak trochu popelkou mezi ovocem. Jsou nenápadné, a proto často zapomínané.

Článek

reklama