reklama

Med nás vyzbrojí do boje s viry a bacily. Připravte si medový čaj nebo tradiční medovo-cibulový sirup

Lenka Valjentová
29. prosince 2020
V zimních měsících a chřipkových obdobích sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá potřebné vitaminy a minerály. Co ale v souvislosti s posilováním imunity stojí trochu stranou, je včelí med. A přitom příznivé účinky medu na nemoci z nachlazení jsou známé již po staletí. A i ti, co si hlídají váhu, se medu nemusí bát, jelikož i když je sladký, podporuje hubnutí. Ano, je to tak!
reklama

Účinky medu na naše zdraví jsou opravdu všestranné. Obsahuje totiž mnoho živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, cukry, enzymy či aminokyseliny. Med je přirozeným zdrojem vitaminů C,A, B, D, E, H, K, z minerálních látek nabízí velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu, zinku a vápníku.

Med pomáhá s hubnutím

Pokud sledujeme svou hmotnost, lékaři doporučují vyloučit všechny sladkosti na bázi cukru, ale med ne.Med se dá použít samotný nebo jako sladidlo do čaje, kávy nebo při vaření. „Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem „prázdných kalorií“, obsahuje užitečné vitaminy, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ říká Helena Čížová zÚstavu potravin, VŠCHT Praha. Účinný je ale i vpřípadě zažívacích potíží nebo při problémech strávením, pomáhá také při nemocích jater a žlučníku.

Med proti kašli a rýmě

Med je dobrá prevence chorob z nachlazení, protože přirozeně posiluje imunitní systém, stejně tak pomáhá při chřipce, kašli, rýmě a snižuje horečku, jelikož vyvolává pocení a usnadňuje vykašlávání hlenů. „Med je skvělým pomocníkem jak při prevenci, tak při samotné léčbě. Obsahuje optimální poměr bílkovin a minerálních látek, vitamínů, železa, kalcia, fosforu a rostlinných silic, které jsou nezbytné pro správný chod imunitního systému. Působí antisepticky, protizánětlivě, posiluje oběhovou soustavu asrdce, brání onemocnění dýchacích cest a horečnatým onemocněním,“ vysvětluje medový sommeliér Milan Špaček.

Sváteční medový čaj s ovocem a kořením

Jsme uprostřed zimy, a to se vždy hodí něco teplého na zahřátí, co nás navíc vyzbrojí vitamíny na podporu obranyschopnosti těla. Skvělý je medový čaj sovocem, který provoní byt hřebíčkem, badyánem a skořicí - a na rozdíl od svařáku, grogu nebo punče nám nezamotá hlavu.

Ingredience

  • 6 hřebíčků
  • asi 5 cm celé skořice
  • 1 badyán
  • ½ šálkukvalitního medu
  • 1 - 2 citrony
  • 2 šálky černého čaje, ideálně připraveného z kvalitního sypaného čaje)
  • 1 pomeranč a další ovoce podle chuti (například banán, mandarinka, jahody, jablko, hruška, kompotované třesně)
  • 2šálky pomerančového sirupu nebo šťávy
  • 300 ml vody

Příprava

Do menšího hrnce dáme med, skořici a hřebíček, zalijeme studenou vodou a zahříváme asi 7 minut. Pak scedíme. Mezitím uvaříme dva šálky černého čaje (podle své chuti a svého zvyku), přilijeme do něj pomerančovou šťávu nebo sirup, vymačkanou šťávu zcitronu a „vývar“ zmedu, skořice a hřebíčku. Promícháme. Podáváme s pokrájeným oloupaným pomerančem a další ovocem.Pokud by bylo třeba čaj dosladit, použijeme ještě trochu medu.

Medovo-cibulový sirup proti kašli

Tenhle tradiční recept vsobě spojuje sílu dvou přírodních léků - medu a cibule. Ty jsou jednak už po staletí tradičními složkami léčivých receptů proti kašli, rýmě a dalším potížím při nachlazení, ale jejich účinky byly zkoumány a podpořeny i vědecky. Cibule pomáhá prohřát hrudník, podporuje rozpouštění hlenu a umožňuje vykašlávání. Med mj. tiší noční kašel a zlepšuje kvalitu spánku. Krom toho oboje působí jako přírodní antibiotikum a vnitřní dezinfekce.

Ingredience

  • 1 – 2 cibule
  • lesní med Medokomec

Příprava

Oloupanou cibuli nakrájíme na kroužky. Položíme je na dno pánve a nalijte přes ně dostatečné množství lesního medu, kterým musí cibule zcela zakrytá. Směs medu a cibule zahřejeme na velmi nízkou teplotu, aby se zachovaly všechny prospěšné vlastnosti medu, občas jemně promícháme. Po přibližně 30 minutách máme teplý, tekutý med, který voní po cibuli. A pokud cibule zhnědne a med trochu ztmavne, není to závada! Nalijeme směs do sklenice a pečlivě uzavřeme. Po vychladnutí nejlépe uchováváme vlednici, vydrží tam až půl roku. Užíváme 1 lžičku třikrát denně.

Sirup můžeme vylepšit zázvorem nebo česnekem

Do základního medovo-cibulového sirupu proti kašli můžeme přidat pro podporu imunitní systému strouhaný zázvor nebo lisovaný česnek. Tyto přísady nejen pomáhají zklidnit bolest vkrku či utišit kašel, ale také změní chuť sirupu, což může někomu vyhovovat. Pomalu je přimícháme do teplého sirupu, aby se uvolňovaly těkavé aromatické látky. Postupujeme ale opatrně, většinou stačí 1 a 2 lžičky. Česnek i zázvor jsou totiž hodně výrazné!

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama