reklama

Pýchavku obecnou připravte na sladko, radí mykolog. Cukr ji promění v delikatesu

Lenka Valjentová
29. srpna 2021
Bílé paličky pýchavky obecné jsou dost nápadné a takřka všudypřítomné, přesto houbaři pýchavky přehlížejí a málo sbírají. A přitom je to v mládí výborná jedlá houba s lahodnou chutí. Pojďme si říct, jak tuhle pýchavku bezpečně poznáme, kde ji můžeme najít, jestli se dá zaměnit s jedovatými houbami, proč do starší pýchavky není radno kopat a taky, jak tuhle výtečnou houbu využít v kuchyni.
reklama

„Bílá barva je charakteristická pro některé druhy břichatkovitých hub neboli gasteromycetů. Nejznámějšími jsou pýchavky, z nich je u nás nejrozšířenější pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum),“ objasňuje mykolog Jaroslav Vanča a dodává: „Plodnice pýchavky obecné jsou dost proměnlivé, a to jak velikostí, tak tvarem i utvářením povrchu. Mohou být 2 až 8 centimetrů vysoké, až 5 centimetrů široké, obvykle palicovité, ale i kyjovité či hruškovité. Bílý povrch plodnice je pokrytý drobnými kuželovitými ostny.“

Kde pýchavka obecná roste

Pýchavka obecná roste jednotlivě i ve skupinách obvykle ze země, někdy i na zetlelém dřevě od nížin až po hory od června až do konce října. Narazit na ni můžeme v sadech, zahradách, na mezích, pastvinách a v jehličnatých i listnatých lesích lesích, často u cest a ve městě na okrajích chodníků.

Proč do starší pýchavky nekopeme

Sbíráme jenom mladé, tedy tužší a na průřezu tvarohovitě bílé plodničky. Později uvnitř měknou, žloutnou až hnědnou, a takto již přirozeně nejsou poživatelné. „Jejich kulovité vrcholky, tzv. teřichy jsou vtomto stavu připraveny k pozvolnému rozprašování výtrusů okrouhlým otvorem na temeni. A právě kvůli nim není zrovna vhodné do starších pýchavek kopat nebo na ně šlapat, neboť drobný výtrusný prach může citlivějšímlidem nepříjemně podráždit oční spojivky, nebo dokonce i plíce a vyvolat i silný kašel,“ říká mykolog.

Jak poznat pýchavku obecnou

Pýchavku obecnou prakticky nelze zaměnit sžádnou jedovatou houbou. A když si ji spleteme s podobnou pýchavkou hruškovitou (Lycoperdon pyriforme),nic se nestane.Od pýchavky obecné se liší jakoby moukou poprášeným povrchem aroste hlavně na trouchnivějících pařezech, často v hustých trsech. Mladé plodnice jsou jedlé a dobré stejně jako u pýchavky obecné.

Pýchavka obecná využití

Pýchavky se dají připravit na různé způsoby, dobré jsou třeba opečené na špízu se slaninou a cibulí stejně jako svajíčkem na způsob mozečku nebo připravené jako guláš. „Podušené a rozmixované vytvoří základ výborné krémové houbové polévky. Snadno a dobře se suší, mladičké jsou vynikají naložené v octě,“ uvádí JaroslavVanča a pokračuje: „Anebo dokonce – jako snad jediné houby vůbec – je můžeme upravit na sladko. A tady je můj recept:“

Sladká pýchavka

Ingredience

  • mladé pýchavky obecné
  • máslo
  • moučkový cukr se špetkou skořice na posypání

Příprava

Očištěné pýchavky nakrájíme na plátky a osmažíme na rozpuštěném másle dorůžova. Vyjmeme, dáme na síto krátce okapat a pak bohatě posypeme moučkovým cukrem se špetkou skořice.

O houbách by vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama